Hlavní obsah

Anketa: Měli by lidé platit daně podle toho, kolik vychovávají dětí?

Právo, Markéta Mitrofanovová

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh, podle kterého by rodiče s dvěma a více dětmi odváděli státu méně peněz na sociálním pojištění. U lidí s jedním potomkem by se nic nezměnilo, ale bezdětní by platili o procento víc. Ministryně Michaela Marksová to zdůvodňuje tím, že lidé s dětmi investují do budoucí generace plátců důchodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Josef Klíma, spisovatel, scenárista a reportér

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Klíma

Podle mého názoru mají všichni platit stejné daně, protože to, jestli mám děti, případně kolik, anebo děti vůbec nemám, je otázka mého soukromí a mého osobního štěstí. Nemá se do toho plést stát. Porodnost bych motivoval různými přídavky, ale ne daněmi, ve kterých má panovat rovnost mezi občany. Nejsem ani pro progresivní zdanění. Ať milionář nebo prodavačka ze samoobsluhy, všichni by měli platit stejné procento po odečtení odčitatelných položek, v nichž jsou mimo jiné zahrnuty i děti.

Markéta Šichtařová, ekonomka

Foto: Profimedia.cz

Markéta Šichtařová

S mými čtyřmi dětmi by pro mě bylo jistě výhodné tvrdit, že ano, že s rostoucím počtem dětí by lidé měli platit nižší daně. Ale já jsem proti všem výjimkám. Čím jednodušší daňový systém, tím funkčnější. Spíš se můžeme zamýšlet nad tím, zda lidé s vyšším počtem dětí by neměli být zohledněni v důchodovém systému, což dává ekonomicky větší smysl.

Jan Nezmar, sportovní ředitel FC Slovan Liberec a člen Klubu ligových kanonýrů

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Nezmar

Myslím, že podobně to funguje v Německu i mnoha jiných zemích a i já v tom vidím logiku. Souhlasím s tím, že rodiny s dětmi by měly být v placení daní zvýhodněné. Není v dnešní době ekonomicky jednoduché ustát výchovu dětí a stát by měl být schopen a ochoten to podporovat i touto formou.

Emma Smetana, moderátorka, hudebnice a herečka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emma Smetana

Zeptejte se mě, až budu mít děti. Obecně ovšem počet dětí vnímám spíš jako otázku spojenou s výší rodičovských příspěvků, nikoli fiskální politiky. A hlavně by se mi nejvíc líbilo, kdyby výše daní přímo souvisela s mírou nezkorumpovanosti veřejného aparátu. Platit daně ve státě, v němž je politická kultura natolik vysoká, že zvolení zástupci občanů umějí zodpovědně a efektivně nakládat s veřejnými prostředky včetně daní, je totiž radost. A naopak.

Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR a senátorka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Syková

Návrh navýšit daňové zvýhodnění za více dětí vítám, protože to podle mě podpoří rodiny s více potomky, pro něž je často těžké financovat stoupající náklady na vzdělávání a další potřeby. A jakmile počet dětí v běžné rodině dosáhne tří a více, jsou ohroženy citelným poklesem životní úrovně. Tímto způsobem se pomůže též mladým rodičům, kteří jsou zatíženi vysokými počátečními výdaji na bydlení a vybavení domácnosti, ale i na své vlastní další vzdělávání a kariérní růst.

Petr Weiss, sexuolog

Foto: ČTK

Petr Weiss

Každý ať má tolik dětí, kolik jich uživí. Vůbec nechápu, proč by měl kvůli tomu chtít na svých spoluobčanech nějaké výhody - například v podobě slevy na daních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám