Hlavní obsah

Benicio Del Toro: Potřebuji jen své knihy a kam složit hlavu

Právo, Jana Rovenská

Nejvíce ocenění mu zatím vynesly role gangsterů, narkomanů a zkorumpovaných policistů. Nyní získává charismatický Benicio Del Toro uznání za záhadnou postavu Alejandra v eskalující válce proti drogám v akční krimi Sicario: Nájemný vrah.

Foto: Freeman Ent.

V akční krimi Sicario: Nájemný vrah jako tajemný poradce s pochybnou minulostí

Článek

„Hrál jsem mnoho postav, které měly co do činění s drogami nebo s drogovými válkami, ale role Alejandra je jiná. Motorem, který ho žene dopředu, je totiž pomsta. A to jsem ještě nikdy nehrál,“ říká na úvod osmačtyřicetiletý rodák z Portorika a pokračuje:

„Sicario (v italštině nájemný zabiják) je film o volbě. Alejandro byl odvážný prokurátor. Když mu v drogové válce zabili rodinu, stal se z něho vrah drogových králů. Tuto roli pro americkou vládu přijal dobrovolně a žije v krvavém temném světě. Je ale proto špatný člověk? Může se po tom všem, co udělal, vrátit zpět do společnosti?“ přibližuje roli Benicio.

Chci to hrát očima

Podle tvůrců filmu je Del Toro fenomenální herec. „I z této potlačené role dovede v omezeném čase dostat maximum. Benicio je totiž jeden z oněch klasických herců, který vám řekne: Dejte mi co nejméně textu, chci to hrát očima, kývnutím hlavy nebo odvrácením pohledu,“ prozrazuje kanadský režisér Denis Villeneuve a dodává: „Jeho Alejandro je tichý a uzavřený, ale vzápětí silný a magický, je skutečnou duší a srdcem filmu.“

Mým hereckým cílem vždy bylo dosáhnout takové úrovně, abych si mohl sám vybírat zajímavé filmy.

Ódu na něho pěje i jeho kolegyně Emily Bluntová. „Benicia jsem poznala před pěti lety při natáčení hororu Vlkodlak. Je fakt neskutečný. Moc dobře se s ním spolupracuje, je velice oduševnělý. Nejedná vždycky čitelně a přináší do děje určitou dvojznačnost. Při natáčení jsem měla pocit, že se na něho musím dívat hodně zblízka, abych se v něm vyznala,“ směje se sympatická Angličanka.

Upoutávka na film Sicario: Nájemný vrah

Když se Benicia ptali, jak takovou roli tvoří, odpověděl s úsměvem: „Hlavně ze sebe nesmím udělat hlupáka před kamerou. Provedl jsem malý průzkum, mluvil jsem s pár lidmi z drogového i od policie a bezpečnostních složek, jen abych se ujistil, že to, co se děje ve filmu, je věrohodné. Pak jsem na roli spolupracoval s režisérem a shodli jsme se, že moje postava je jednou z těch, kde míň je víc. Tak jsem se toho držel.“

Studium práv i nejmladší záporák v bondovkách

Jak je dobře, že talentovaný Benicio neposlechl rodiče, právníky, a nestal se rovněž mužem zákona.

„Naši, kteří se se mnou záhy přestěhovali do Pensylvánie, mě od mládí přesvědčovali, že lepší profese není. A tak přesto, že jsem byl blázen do sportu, miloval jsem basketbal, ale i hraní, rozhodl jsem se pokračovat ve šlépějích rodičů a odešel jsem studovat na Kalifornskou univerzitu v San Diegu obchod a práva. Pak jsem ale dostal roli v jedné školní hře a musel jsem změnit obor na studium dramatu, jinak bych nemohl hrát,“ vzpomíná Benicio, který pak pokračoval v divadelních studiích v New Yorku.

Byl tak dobrý, že dostal stipendium na prestižní konzervatoři Stelly Adlerové v Los Angeles, kde studoval další tři roky.

Foto: Reuters

Benicio Del Toro

Brzy začal dostávat role v televizi, první významná filmová přišla v roce 1989 v bondovce Povolení zabíjet a v jednadvaceti se tak stal nejmladším bídákem ve filmech s agentem 007. Snímek však propadl a přišlo zklamání.

Až díky mysteriózní krimi Obvyklí podezřelí (1995) Bryana Singera se zapsal i do povědomí diváků, rok nato už zabodoval po boku Johnnyho Deppa v halucinogenní jízdě Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas.

Nemyslel jsem na peníze. Vždycky jsem žil prostě. Potřebuji jen své knihy a kam složit hlavu.

Po brilantním výkonu v roli zkorumpovaného policisty ve filmu Stevena Soderbergha Traffic - nadvláda gangů, za nějž dostal v roce 2001 zlatou sošku, patří mezi nejžádanější herce v Hollywoodu.

Prohry nikdy příliš neprožíval

„Mým hereckým cílem vždy bylo dosáhnout takové úrovně, abych si mohl sám vybírat zajímavé filmy. Podařilo se mi to právě po Traffic. Tam jsem měl totiž roli, pro kterou se, jak se říká, umírá, díky ní si mě konečně všimli významní hollywoodští tvůrci,“ říká s úsměvem.

Hraní bere Benicio jako sport. I v něm byl ambiciózní a soutěživý, nikdy ale příliš neprožíval prohru. A přesně tak se dívá na herectví, i když věděl, že to ze začátku bude těžké.

„Jsem člověk, který zůstává věrný svým snům. Nemyslel jsem na peníze. Vždycky jsem žil prostě. Potřebuji jen své knihy a kam složit hlavu. A hlavně, rád si na všechno dávám čas. Když se z vás rychle stane filmová hvězda, je lehké myslet si, že jste Superman. To vás ale může ošklivě zklamat. Proto také nepřikládám velký důraz slávě, toho se střežím,“ řekne a dodá:

Víte, že…

Je stále svobodný. Chodil s řadou svých kolegyň, s dcerou zpěváka Roda Stewarta Kimberly má tříletou dceru Delilah, pokřtěnou v Portoriku. Má americké i španělské občanství.

„Je to zvláštní. Když jsem přijel do Kalifornie, abych začal studovat, daleko víc jsem se zajímal o sport, chtěl jsem být surfařem a plout od jedné pláže ke druhé. Neplánoval jsem žádnou velkou kariéru. A nyní, když ji mám a funguje, stejně mám pocit, že surfuji, jen na jiné úrovni. Cítím se svobodný a to je to, co jsem si vždycky v životě přál,“ končí sympatický Benicio Del Toro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám