Hlavní obsah

Rachel Weiszová: Žijeme úplně normální život

Právo, Jana Rovenská

Oscarová Angličanka Rachel Weiszová (45) se letos představí v dalších zajímavých rolích v nezávislých filmech Mládí a Humr. Za oba sklidila uznání jak na filmovém festivalu v Cannes, tak v Karlových Varech.

Foto: Profimedia.cz

S populárním představitelem Bonda Danielem Craigem tvoří sympatickou dvojici.

Článek

Zájem o výbornou herečku mají hlavně evropští tvůrci. „Myslím, že režisér thrillerové sci-fi Humr Řek Giorgos Lanthimos ví, co ráda hraji, mě zase zaujal jeho film Špičák, tak jsem se s ním chtěla seznámit. A protože žije v Londýně, kam se často vracím, bylo to jednoduché. Řekla jsem mu, že bych s ním chtěla něco natočit, a on že mě hned chce do svého prvního filmu v angličtině. Byl to Humr.”

„S Italem Paolem Sorrentinem jsem se setkala v New Yorku. Ten si mě pro roli Leny v dramatu Mládí rovnou vybral sám,“ prozrazuje talentovaná rodačka z britské metropole.

Dává přednost nezávislým filmům

Na oba filmy je patřičně pyšná. „Hlavně jsem byla moc ráda, že jsem je v Cannes mohla představit oba a každý z úplně jiného soudku. Měla jsem štěstí, že vyšly hned po sobě. Jejich režiséři jsou opravdoví umělci, mají vlastní představu a bohatou fantazii. O mně se navíc ví, že dávám přednost rolím v nezávislých snímcích před hollywoodskými velkofilmy.”

Trailer k filmu MládíVideo: Aerofilms

„Na národnosti režiséra mně ale nezáleží. Může to být Francouz, Ital či Američan, kdokoli. To, na čem mi opravdu záleží, je jejich unikátní pohled na zpracování námětu,“ filozofuje absolventka Cambridge. „Mládí se ve zkratce zabývá stavem mysli a těla, což je mi blízké. Tělo herce je totiž jako tělo atleta. Používáme je spolu s hlavou k vyjádření věcí. Musíme o ně tedy dbát,“ vysvětluje Rachel, která si roli v Mládí užila i proto, že v ní hraje vedle legendárního Michaela Caina.

Ve velké společnosti se necítí dobře

Neméně zajímavý pro ni byl i druhý snímek. „V syrové satiře Humr je zase drsný pohled na nezadaného jedince. Svobodný člověk si zde musí najít do pětačtyřiceti dnů odpovídajícího partnera, jinak se změní ve zvíře. Vždyť ale najít lásku je přece strašně těžké. A navíc na pokyn? Vím, o čem mluvím. Sama jsem dlouho hledala, než jsem tu pravou lásku našla,“ svěřuje se žena, jež je od roku 2011 manželkou populárního představitele agenta 007 Daniela Craiga.

Slavnou dvojici je málokdy vidět na slavnostních večerech, neláká je ani lesk červeného koberce. „Já se ve velké společnosti necítím dobře, Daniel říká, že má dost upjatého smokingu při natáčení, a tak dáváme přednost společné večeři doma. Já vaření miluji a Daniel je taky výborný kuchař. Pokaždé zkoušíme nový recept z jiné národní kuchyně, zažijeme přitom jak my, tak Henry dost legrace,“ dodává Rachel, pyšná na svého devítiletého syna z předchozího vztahu s režisérem Darrenem Aronofským.

Foto: Bontonfilm

Své komediální umění předvedla v povedeném snímku Bratři Bloomové (2008).

S Danielem se paradoxně znala už před dvaceti lety z divadelních představení v Londýně. Chodit spolu ale začali až v průběhu natáčení mysteriózního hororu Dům snů (2010), rok nato se konala tajná svatba. Kromě Henryho se jí zúčastnila jen Danielova dcera Ella (22) z jeho prvního manželství se skotskou herečkou Fionou Loudonovou.

Rachel ale manželství s hvězdným Bondem nezměnilo. I v posledních filmech pokračuje rolemi zajímavých žen, kterými se proslavila, ať už to byla vědkyně Marty v akčním thrilleru Bourneův odkaz (2012), na rakovinu umírající Isabel ve sci-fi Fontána (2006), filozofka Hypatia z historického dramatu Agora (2009), či aktivistka Tessy z thrilleru Nepohodlný (2005), za kterou dostala v pětatřiceti Oscara. Většina z nás si ji nejspíš vybaví v dobrodružných komediích Mumie a Mumie se vrací.

Nezbedná holka z dívčí školy

V každém případě je Rachel podle znalců jedním z největších britských hereckých talentů. Narodila se v Londýně v rodině známého maďarského vynálezce lékařských přístrojů George a psychoterapeutky Edit, Rakušanky s italskými předky, kteří před druhou světovou válkou emigrovali do Anglie.

Velmi dobře finančně zajištěná rodina se postarala o to, aby dcera dostala nejlepší vzdělání. Poslali ji na prestižní londýnskou dívčí školu St. Paul’s. Žádnou premiantkou však nebyla. Spíš proslula jako rebelka, začala kouřit a chodila za školu.

Foto: Bontonfilm

Jednu ze svých mnoha výrazných ženských postav ztvárnila v historickém dramatu Agora (2009).

„Byla jsem hodně nezbedná holka,“ říká Rachel o svých letech dospívání. „Nejspíš mě zachránilo, že jsem se dostala na univerzitu v Cambridgi, kde mě při studiu angličtiny začalo bavit psaní a snila jsem o tom, že jednou ze mě bude slavná spisovatelka.“

Mě vlastně lidi nikdy moc nepoznávali, Daniel si zase narazí klobouk hodně do čela, a tak se v New Yorku můžeme klidně procházet a žít úplně normální život.

Zájem o literaturu ji dovedl k tomu, že založila divadelní společnost Talking Tongues a v roce 1991 na divadelním festivalu v Edinburghu získala studentskou cenu za hru, kterou sama napsala a v níž také hrála.

Herectví pak na celé čáře zvítězilo a Rachel začala bodovat v evropských nezávislých filmech, v nichž má svou doménu i dnes. Změnila ale adresu a s Danielem Craigem teď žijí v New Yorku.

„Lépe si zde ochráníme soukromí. Nikdo nás na veřejnosti neobtěžuje. Mě vlastně lidi nikdy moc nepoznávali, protože jsem nechodila na večírky celebrit ani do vyhlášených restaurací, Daniel si zase narazí klobouk hodně do čela a můžeme se tu klidně procházet a žít úplně normální život,“ prozrazuje Rachel, která má už i americké občanství.

Rodnou Anglii ale stále postrádá. „Schází mi tu spousta věcí, dobrá televize, vtipné konverzace s narážkami a slovními hříčkami, to v Americe prostě není. Naštěstí máme s Danielem stejný smysl pro anglický humor a díky jeho natáčení se často vracíme i do Londýna.“ Na otázku, jestli ji někdy napadlo být další Bond girl, Rachel Weiszová vtipně odpovídá: „Ani ve snu. A taky proč, když ho mám doma.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám