Hlavní obsah

Čína přináší nový trend, na hlavě lidí rozkvétají květiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkvetlé hlavy. Tento jev je aktuálně k vidění v Číně, zemi mnohdy netradičních trendů. Pozornému divákovi nemohou uniknout netradiční vlasově doplňky, kterými se zdobí nejen obyčejní lidé, ale i čínské celebrity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bizarní trend v Číně - ozdoby do vlasů připomínající klíčící rostlinyVideo: Reuters

 
Článek

Neuvěřitelný trend aktuálně hýbe čínským světem vlasových doplňků. Po celé Číně si totiž lidé bez rozdílu věku a pohlaví připínají do vlasů drobné plastové dekorace v podobě zeleniny, ovoce a květin.

Když tento trend před několika měsíci začal, šlo většinou jen o fazolový výhonek připnutý do vlasů trčící jako malé zelené tykadlo. A zdálo se, že je tento tenký zelený výhonek protestem proti šedému, stresujícímu prostředí měst.

Postupně se ale tenhle módní výstřelek rozrostl a při nedávném svátečním víkendu v Pekingu kvetly hlavy návštěvníků celou škálou plastové vegetace. Zářily na nich čtyřlístky, slunečnice, chryzantémy, levandule, houby, papričky, třešničky, dýně i malé borovice.

Harmonie s přírodou

Nikdo neví, odkud tento „trend” přišel nebo z čeho vzniknul. Ti, kdo mu propadli, anebo tyto doplňky prodávají, nabízejí širokou škálu matoucích spekulací, nebo jen krčí rameny.

„Tohle jen dokazuje, že jsme v Číně ochotni zkusit prakticky cokoli, co uvidíme na internetu," myslí si vysokoškolačka Wang Chao, která se po jedné pekingské ulici procházela se čtyřlístkem ve vlasech. „Nikdo neví, co to znamená, ale stejně to děláme," citoval ji americký list The New York Times.

Některé čínské noviny přispěchaly s vysvětlením, že tento trend vzešel z dávného čínského učení o harmonii s přírodou. Jiní v něm ovšem vidí podobnost s britským pořadem pro děti Teletubbies, kde vystupovali malí mimozemšťani s podivnými tykadélky.

Minulý měsíc se podivný trend dočkal hvězdného posvěcení, když se na internetu objevila fotografie tchajwanského zpěváka Jaye Choua, který je v Číně nesmírně populární a který si i s manželkou připnul do vlasů fazolové výhonky. To rozpoutalo šílenství.

Vliv západní kultury

Nejběžnější vysvětlení této nové módy, která koluje po ulicích, zní, že rostliny ve vlasech prostě vypadají roztomile. „Je to zábava, ale podle mě to taky chrání životní prostředí, ukazuje to, že nám záleží na přírodě," říká padesátiletý Mao Wen-li, který v centru Pekingu prodává plastové ozdoby. A při pohledu na plata plná umělých třešní, růží či fazolových výhonků mu nepřipadá nijak paradoxní, že jde o výrobky z plastu, které chrlí místní továrny.

„Myslím, že tohle je jeden z vlivů západní kultury," míní student Čchiou Čchuan-chuan, který si do vlasů připnul dva fazolové výhonky a dýni. „Číňané se obvykle necítí moc dobře, když mají projevit individualitu," dodal. „Ale pomalu si na to zvykáme."

Pokud ovšem rostliny ve vlasech představují individualitu, pak jde o individualitu hromadného druhu. Čínské internetové stránky nabízejí tisíce prodejců čím dál tím propracovanějších doplňků a konkurence zároveň tlačí ceny dolů. Ještě před několika týdny se jedna sponka do vlasů prodávala v přepočtu za necelých 20 korun, nyní se za stejnou cenu dají koupit i tři nebo čtyři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám