Hlavní obsah

Vybalte kufry pro nový vztah

Právo, Jana Antonyová

Možná si i vy s sebou táhnete zavazadla z minulých vztahů narvaná k prasknutí a divíte se, že nemůžete najít nového partnera pro život. Ať už je vám 30, nebo 50. Jenže právě vybalit kufry a otevřít nejen oči, ale i srdce, je základ. Víte, jak si s tím poradit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I přes módní vlnu mladých singles je člověk tvor společenský, který chce žít v páru. Proč se dnes téměř každý druhý svazek rozpadá, rozebírat nebudeme. Jisté ale je, že se i nám může lehce stát, že si budeme muset znovu hledat partnera i ve středním věku.

Začít znovu a jinak

Oklepat se z nepovedeného vztahu může být pro jednoho hračka, pro druhého tvrdý dopad na zem. Pro ty, kdo nejsou zvyklí trávit čas o samotě, bývá vztahové mezidobí složité a někdy až ochromující. Přesto čas, abychom mohli procítit bolest, poučit se a zmapovat si prostor připravený pro další vztahy, nutně potřebujeme. Jak ale neudělat stejné chyby jako u předchozí lásky? Zkuste postupovat v několika následujících krocích a budete úspěšná.

1. Naučte se sebelásce

Že člověk může „správně“ milovat někoho jiného, jen když miluje i sám sebe, se všude skloňuje ve všech pádech. Ale jde to ztěžka, zvláště ve chvíli, kdy stojíte sama uprostřed bytu opuštěna partnerem kvůli jiné, třeba mladší ženě. V době po rozchodu je však právě sebeláska prvním projevem posunu kupředu. S tím souvisí i důvěra v sebe.

Tam, kde není důvěra, není totiž ani láska. Ale důvěra není něco, co by mělo vzniknout až v průběhu vztahu. S důvěrou v sebe a ve svoji schopnost mít rád byste měla stát už na pomyslném startu. Jen tak vám bude věřit i váš protějšek. A pozor - znamená to také brát vážně i emoce a instinkty, které nás varují před špatně zvolenými partnery.

2. Zkuste si žít sama se sebou

Většina žen je zvyklá žít prakticky celý život v páru a jen málo z nás vlastně zažilo období, kdy jsme jen samy se sebou. Využijte této situace - uspořádejte si život podle sebe a nevrhejte se bez rozmyšlení do dalšího vztahu jen proto, abyste nebyla sama.

Vnímejte své pocity, naučte se spoléhat jen sama na sebe, buďte za sebe a svá rozhodnutí zodpovědná a ujasněte si, co od života chcete a jakého si vlastně představujete partnera.

Tělo i duše jsou propojené, což dokazují psychosomatická onemocnění. Stres a duševní bolest pak ovlivňují lidské zdraví zvlášť významně.

3. Přečtěte si sama sebe

Na chvilku se posaďte a upřímně si sama se sebou popovídejte. Projděte si své minulé vztahy a vše si rozeberte. Zjistěte, jaké osoby vás přitahují a proč. Porozumět sama sobě a svým vzorcům v chování v rámci vztahů je životně důležité. Snadněji se vám pak vykročí do neznáma. V opačném případě budete postupovat podle stejných schémat, budete dělat stejné volby a stejné chyby, které přinesou staré výsledky a stejné partnery, se kterými jste nebyla spokojena. Podvědomí je klíčem k úspěchu.

4. Stanovte si hranice

Umění komunikace a přesné hranice a pravidla jsou základem pevného svazku. Proto si rozmyslete, co od vztahu očekáváte, co chcete získat, kam směřujete a co jste schopné obětovat. Nebojte se říct si o to, co chcete, partnerovi. A buďte konkrétní a nepolevujte ze svých zásad. Myslete na své štěstí a nenechte se zahnat do kouta.

5. Vyčistěte si svůj prostor

Vaše nová mantra: Už nikdy žádné drama! V rámci hledání nového vztahu a spokojenosti velmi pomáhá pozitivní myšlení. Vyperte špinavé prádlo, zbavte se svých ex, kteří si vás už nezaslouží. Proveďte svůj poslední rozhovor sama se sebou, přijměte svůj díl zodpovědnosti na neúspěchu v předchozím vztahu, ukončete v sobě slabost pro minulý vztah a pohněte se kupředu.

6. Nebojte se

Buďte trpělivá a nebojácná. Hledání nového vztahu není sprint, ale maratón. Je snadné podlehnout beznaději a zahořknout, ale zkuste své naděje, sny, touhy a plány udržovat naživu každou minutu v průběhu celého čekání. Zákon přitažlivosti totiž říká, že k sobě přitahujeme právě ty věci, které odpovídají naší víře. Věřte tedy každý den, že tam venku je vaše spřízněná duše.

7. Začněte konečně hledat

Posledním důležitým krokem k novému vztahu je hledání. Když budete sedět doma v pyžamu u televize a zajídat svou samotu, nejspíš si novou lásku nenajdete. I když v dnešní online době je i tahle varianta možná, ale přesto se to nestane jen tak samo. Nejvhodnějším místem jsou svatby nebo přátelské oslavy, kde můžete narazit na podobně smýšlejícího partnera. Internet je také dobrý, ale má své nevýhody - přímý kontakt prostě nenahradí. A v neposlední řadě můžete vyrazit i do baru. Ale tady je vstup na vlastní nebezpečí.

Zlomené srdce je fakt

Ano, srdce se skutečně může zlomit. „Syndrom zlomeného srdce je termín, který se běžně v medicíně používá při poruchách srdečního svalu vyvolaných náhlým a extrémním citovým vypětím, při kterém se do organismu vyplavují stresové hormony, jako je adrenalin, noradrenalin nebo kortizol. Odborně bývá nazýván stresová kardiomyopatie. Příznaky připomínají infarkt, proto se vyplatí kontaktovat lékaře. Syndrom může postihnout i naprosto zdravého člověka.

Mezi nejčastější příznaky patří bolest na hrudi, potíže s dechem, neschopnost se nadechnout, panika, nepravidelný srdeční rytmus a celková slabost. Syndrom snižuje i obranyschopnost organismu,“ říká MUDr. Michaela Štěpánová, internistka Lékařské ho domu na Praze 7.

A léčba? Většinou psychologická terapie. Prvním krokem je vyrovnat se a zbavit se stresového spouštěče - tedy zapomenout na starou lásku a otevřít se nové.

A co na závěr? Vzpomeňte si, jak často slýcháte, že ta či ona po rozchodu rozkvetla, omládla, něco dokázala, prostě konečně začala být sama sebou. Je to sice bolavý způsob, jak na sobě zapracovat, ale upřímně - je to lepší než zahořknout, stáhnout se do své ulity a nic neměnit. Tak směle do toho.

Reklama

Související témata:

Související články

Důležitý aspekt pro pevný a spokojený vztah

Pokud chcete mít skutečně láskyplný vztah s mužem, musíte nejprve vytvořit dostatečný intimní prostor a místo pro důvěru. Jak ale zajistit, aby váš vysněný...

Jak se znovu zamilovat

Dlouhodobé vztahy mají hned několik výhod. Člověk je vyrovnaný, klidný, v pohodě. Tedy ovšem jen v případě, že vztah funguje tak, jak má. Jenomže existují...

Výběr článků

Načítám