Hlavní obsah

Když to dětem nejede

Právo, Vendula Presserová

Špenátové bitvy, hamburgerové opojení, limonádová mánie… Dětství je plné stravovacích nástrah. Vybalancovat jídelníček těch nejmenších a zachovat optimální pitný režim bývá často pořádně tvrdý oříšek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U dětí se objevují dva zásadní problémy. Buď se špatně stravují a vlivem nevhodných potravin a limonád se potýkají s obezitou a zubními kazy, nebo naopak téměř nepijí a nejedí a už v raném věku si tak zadělávají na poruchy příjmu potravy.

Co se jako batole naučíš…

Letošní horké léto se stalo prubířským kamenem. Čest rodičům, kteří ustáli vedra a dokázali dětem poskytnout optimální pitný režim. Ono to totiž není vůbec snadné. Jak třeba vysvětlit tříletému prckovi, že přírodní pramenitá voda s mátou a citrónem mu prospěje daleko víc než limonáda, kterou do sebe obrací sousedovic Anička?

Průzkumy prokazují, že děti si své chuťové návyky vytvářejí už v kojeneckém věku. Pokud jako batolata dostanou k pití pramenitou vodu, ředěné ovocné šťávy, čaj ochucený citrónem a oslazený velmi, velmi úsporně, navyknou si na tyto chutě a bez problémů budou pít zdravě i ve vyšším věku. To neznamená, že někdy, výjimečně, se školáci nemůžou napít limonády. Vždyť dobře víme, že nejvíc chutná zakázané ovoce a největší krajíc odříkaného chleba.

Skandální je, že v rámci podpory zdraví se do škol dostává ovoce, mléko či zelenina, ale ve školních automatech si děti mohou koupit kaloricky bohaté nápoje.
MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a specialista na dětskou obezitu

Děti by proto neměly vnímat nápoje z černé listiny jako něco absolutně nedostupného, rozhodně by je však neměly dostávat často, natož denně! Je důležité naučit děti pít přírodní pramenitou vodu, která jim zajistí správnou funkci organismu, a přeslazeným limonádám se po většinu času vyhýbat.

Úskalí

Stává se, že maminka dítě cepuje, to pak odjede na prázdniny k babičce a vrátí se jako cvalík. Prarodiče by měli respektovat rodinné zvyklosti a uznat, že jde o zdraví jejich nejbližších. Rozumná babička proto přistoupí na zdravý režim a bude napájet své vnouče ze džbánu pramenité vody s okurkou či mátou.

Že to mrněti nejede? Zkusíme koupit parádní skleničku či hrneček s obrázkem, přidáme tematickou pohádku o princezně, která pila vodu ze studánky. Nápoj můžeme připravit společně, dítě do něj samo natrhá bylinky, může přidat i kytičky, třeba sedmikrásky. Obyčejná voda bude zničehonic chutnat přímo pohádkově. O totéž by měli rodiče požádat personál mateřské školy.

A je tu škola

Když můj syn chodil na základku, vedla fronta na obědy ve školní jídelně těsně kolem automatu se sladkostmi a limonádami. „Ideální“ zkrácení čekání na jídlo… „Skandální je, že v rámci podpory zdraví se do škol dostává ovoce, mléko či zelenina, ale ve školních automatech si děti mohou koupit kaloricky bohaté nápoje,“ dodává k tomu dětský lékař MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a specialista na dětskou obezitu.

Nezdravý pitný režim, skladba potravin a časté pití přeslazených nápojů vede k dětské obezitě a konzumace sladkého vyvolává chutě na další sladké. Výzkumy říkají, že více než polovina doporučovaného denního příjmu cukrů dětí je ze slazených nápojů. Ve věkové kategorii 5-10 let je to až 60 % doporučené denní dávky cukrů a u dětí ve věku 1 -17 let až 74 %. Jde o veliké množství jednoduchých sacharidů, které tělo nevyužije, a tak si je ukládá ve formě tuků.

Přírodní pramenitá voda pro zdraví

Pouze 50 % českých žáků na základních školách pije denně přírodní vodu a 9 % ji nepije vůbec. Navíc podle posledních studií má v ČR díky přeslazeným limonádám 20-30 % dětí problém s nadváhou. Po sladkých nápojích jsou rychle zasycené, ovocné šťávy a limonády tak pro ně představují jídlo, nikoli pití. Za jídlo je třeba považovat i mléko a zakysané mléčné nápoje. Ty jsou vhodné, avšak nutričně velmi vydatné.

Kolik děti mají vypít?

MUDr. Petr Tláskal doporučuje 1,9-2,1 litru přírodní pramenité vody za den.

Základem pitného režimu u dětí by měla být především neperlivá pramenitá, minerální nebo kojenecká voda. V úvahu přicházejí také kvalitní ovocné čaje, u kterých bychom to neměli přehánět se slazením. U minerálních vod je pak důležité vybírat ty s nižší a střední mineralizací, které jsou vhodné k pití každý den. V případě, že se děti a teenageři věnují nějakému sportu nebo jiným fyzicky náročným aktivitám, je příhodnější sahat spíše po minerálních vodách, které jejich tělu pomohou doplnit potem vyplavené minerály a ionty.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč děti nerady uklízejí své pokoje

Pro dospělé obrovský nepořádek, pro malé děti systém, kterému rozumí a dobře se v něm orientují. I tak by měli dospělí na konání svých dětí pohlížet. A něco na...

Jak jídlo a pití mění účinky léků

Grapefruitová šťáva nebo třezalka mohou dramaticky změnit účinky některých léků. Většina lékárníků už na to klienty upozorňuje. Podobné efekty má však i řada...

Výběr článků

Načítám