Hlavní obsah

Karen Davidsonová: Na motorce jezdím od devíti let

Novinky, Eva Dvořáková

Karen Davidsonová je kreativní ředitelkou módních kolekcí Harley-Davidson a jak jméno napovídá, její pradědeček byl spoluzakladatelem značky. Třiašedesátiletá Američanka žijící ve slunné Kalifornii přijela do Prahy v rámci 2. ročníku festivalu Prague Harley Days. Křehká blondýnka v kožených motorkářských botách, vestě, a také s nespočtem masivních doplňků, se v rozhovoru mimo jiné svěřila, že motorku řídí už od svých devíti let. Že je ženou na svém místě, dokazuje i prestižní cena za vliv v módním průmyslu, kterou dostala v roce 1991 od Rady módních návrhářů.

Foto: Jan Altner

Karen Davidsonová

Článek

Jste pravnučka spoluzakladatele společnosti Harley-Davidson, Williama Davidsona. Pamatujete si na něj?

Bohužel ne, zemřel velmi brzy. Ale vím o něm, že se hodně zajímal o strojní procesy a byl velmi otevřený nápadům ostatních lidí. Jeho dveře byly neustále otevřené. Také, a to je hodně důležité, byl to právě on, kdo zachránil firmu od úpadku v době velké hospodářské krize.

Kdy jste se začala zajímat o módu?

V mládí jsem byla rebel a pořád jsem chtěla dělat něco odlišného. Nudila mě móda tehdejší doby. Vždycky jsem byla fascinována odlišností lidí, posouváním hranic, extrémním stylem a to mě motivovalo.

Nejdříve jsem studovala umění, potom jsem změnila obor na oděvní návrhářství. A zamilovala jsem se do toho.

Měla jste v dětství nějaké vysněné povolání?

Ano. Chtěla jsem být řidičkou závodního auta (smích). Už jako malá jsem vídala spoustu závodníků a jejich drsné kožené oblečení mě přímo fascinovalo, ti chlapi mi připadali strašně skvělí. Od nepaměti jsem chodila na motorkářské i automobilové závody a zbožňovala jsem to. Ten řev motorů, tu atmosféru. Jsem prostě dcera svého otce (smích).

Spousta lidí vůbec neví, že Harley-Davidson není jen o kožených bundách a helmách, ale že vytváříte módní kolekce pro obyčejné lidi, nejen pro motorkáře. Jaká je idea této módní linie?

Kolekce s názvem Black Label je ležérní, velmi nositelná a vhodná pro každého, dokonce i pro ty, kteří na motorce nejezdí. Specializujeme se na unikátní povrchové úpravy a jedinečné detaily. Nikde na vás „nekřičí“ značka, oblečení je pohodlné, nositelné a dá se příjemně kombinovat s čímkoliv jiným.

Jak se čistě motorkářská značka dostala od kožených bund k dámským šatům a volnočasové módě?

Vždycky jsme se vyznačovali velmi ikonickým, klasickým lookem. Museli jsme být věrní dědictví této značky. Ale pokud se podíváte na to, kolik lidí je s touto značkou spojeno, a vezmete v potaz, že i oni chtějí vyjádřit své osobnosti, pak to bylo logickým krokem.

Pomocí oblečení vyjadřujeme svoje sympatie, spojení s určitým stylem, přidáváme doplňky a vše dohromady tvoří celek, naši osobnost. A to je moc důležité.

Foto: Jan Altner

Karen Davidsonová pózuje s módní kolekcí

Jaké máte cíle?

Můj osobní sen je, aby člověk, který přijde do Harley-Davidson obchodu, si mohl vybrat oblečení a vyjádřit tak svou osobnost. Aby nic nebylo předepsané. Chci, aby si lidé sami vytvořili svůj look. Do budoucna také chceme přidat inteligentní textilie, chceme dělat funkční oblečení, a nabídnout tak zákazníkům široké spektrum možností.

Podzimní kolekce je hlavně o tmavých barvách, místy probleskne nějaký zářivý detail, nebo výraznější kousek. Je něco, co jste si na kolekci zamilovala?

Kolekce byla inspirována světlem v temnotách, proto se v ní objevuje lesk a třpyt. Je vlastně tak trochu sexy, zářivá, promixována tmavými barvami, hlavně černou, a to dost neobvyklým způsobem. Je to jedna z mých nejoblíbenějších kolekcí vůbec.

Dá se říct, že je móda vaší vášní?

Ano. Upřímně jsem ale mix mezi sportovně aktivním a módním člověkem. A mnoho žen je stejných. Sportují, ale zároveň musí být elegantní, jsou neustále v pohybu. Dá se tedy říct, že fandím vášni, která doopravdy funguje, je funkční.

Jaký je váš nejoblíbenější sport?

Rozhodně lyžování. Také mám koně, takže určitě jízda na koni.

Je něco, na co jste pyšná?

Jsem doopravdy pyšná na naše kožené kolekce. Když jsem začínala, byl to jeden z mých cílů. Abych byla schopna vytvořit úžasné kožené kolekce, střihy, které padnou jako ulité, a to jak pro muže, tak i pro ženy. Aby byly funkční, ležérní. Jsem velmi pyšná na to, za čím si jako firma stojíme.

Váš nejoblíbenější kousek v šatníku?

Panebože, to je tak těžké říct! Ale asi všechny kožené věci.

Je něco, bez čeho si nedovedete představit svůj život?

Určitě bez rodiny, jsme si hodně blízcí. Díky unikátnosti naší značky spolu musíme, ale i chceme trávit hodně času. Jezdíme spolu na motorkách, na výlety.

Vypadáte skvěle. Zajímáte se o zdravý životní styl?

Ano. Téměř každý den cvičím v posilovně, nebo běhám, jezdím na kole. Dbám na to, abych jedla kvalitní potraviny, ráda piju zeleninové džusy a šťávy.

Jak dlouho jezdíte na motorce?

Začala jsem už v devíti letech, takže už opravdu dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám