Hlavní obsah

Emma Stoneová: Přitahují mě věci, které jsou opravdu děsivé a ambiciózní

Právo, Jana Rovenská

Po hlavní ženské roli v mysteriózním snímku Iracionální muž přemýšlí šestadvacetiletá Američanka Emma Stoneová, jaké role jí budou v budoucnu nejlépe vyhovovat.

Foto: Profimedia.cz

V mysteriózním dramatu Iracionální muž – studentka a profesor v podání Joaquina Phoenixe

Článek

„Je to až choromyslná věc, která se stane, když se dostanete do momentu, kdy máte nejen tolik štěstí, že role dostáváte, ale kdy si je navíc můžete i vybírat,“ říká populární rodačka z Arizony.

A i když svým naturelem má Emma nejblíže ke komedii, v poslední době si užívá zcela jiné postavy.

Stále víc mě fascinuje jeviště. Tam člověk nikdy neví, jak dopadne další představení, a právě to je to pravé herectví.

„Jsou to pro mě zkušenosti, které bych se bála zažít v reálném životě – jako je v Birdmanovi jeho dcera Sam, která právě prodělala odvykací léčbu či zpěvačka Sally Bowles z muzikálu Cabaret, v němž hraju v divadle. Zahrát její duševní zhroucení před publikem bylo nesmírně osvobozující,“ vyznává se.

Upoutávka na film Iracionální muž Video: Bioscop

„Poslední dobou mě přitahují věci, které jsou opravdu děsivé a ambiciózní. A stále víc mě fascinuje jeviště. Tam člověk nikdy neví, jak dopadne další představení, a právě to je to pravé herectví,“ filozofuje Emma. I přes zájem nahrávacího studia právě odřekla roli v další připravované sci-fi fantasy Ghostbusters.

„Scénář byl sice nesmírně legrační, ale na tuto komedii se momentálně necítím. Raději bych si zahrála, jak jsem už naznačila, nějakou bláznivou, ale i nebezpečnou postavu, klidně nějakého padoucha. To by bylo úžasné!“ svěřuje se herečka s talentem od boha. Právě tak ji vnímají režiséři, kteří se o ni stále častěji ucházejí.

Foto: H.C.E.

Emma Stoneová

Je dobrá ve všem

„Emma zvládne všechno, co jí předložíte,“ říká Američan Will Gluck, který ji režíroval v povedených romantických komediích Panna nebo orel (2010) a Kamarád taky rád (2011).

„Je prostě dobrá ve všem,“ přidává se Woody Allen, jenž si ji po Kouzlu měsíčního svitu (2014) opět vybral pro Iracionálního muže.

Vidím v ní mnoho rysů z Diane Keatonové. Ta zazářila stejně v Kmotrovi jako v komediích, zpívala a tancovala. Emma má stejný potenciál být největší ženskou hvězdou na mnoho let.
Woody Allen

„Představuji studentku Jill, která je okouzlena zamindrákovaným profesorem filozofie Abem Lucasem v podání Joaquina Phoenixe. Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost je pro Jill přímo neodolatelná,“ přibližuje roli Emma a Woody Allen dodává:

„Joaquin je špičkový herec, Emma ale přitahuje daleko větší pozornost diváka, když nabízí inteligentní představení plné života. Vidím v ní mnoho rysů z Diane Keatonové. Ta zazářila stejně v Kmotrovi jako v komediích, zpívala a tancovala. Emma má podle mě stejný potenciál být největší ženskou hvězdou na mnoho let,“ tvrdí zkušený profesionál.

Foto: H.C.E.

Colin Firth a Emma Stoneová ve filmu Kouzlo měsíčního svitu

Stejně o mladé herečce mluví Tate Taylor, režisér oscarového dramatu Černobílý svět (2011).

„Emma umí spojit sarkastický humor s vlastní zranitelností. To jen dokazuje, že je duchaplná, zábavná, kultivovaná, vzdělaná, ochotná hrát pokornou postavu. Když pak ukáže svůj komediální talent, je nemožné ji nevnímat.“

Slavná herečka ze sebe slavnou vůbec nedělá

Poté, co se vrátila z Cannes, kde dělala reklamu Iracionálnímu muži, a z Londýna, kde byla na pár dní s matkou, začala Emma pracovat na muzikálu La, La, Land o začínající ambiciózní herečce a jazzové pianistce Mie. Hraje v něm opět se stejně talentovaným Kanaďanem Ryanem Goslingem.

Ten se už po premiéře jejich společné krimi Gangster Squad – Lovci mafie (2013) nechal slyšet, že „momentálně není lepší herečka, než je Emma. Jakmile přijala roli, věděl jsem, že to nebude mít chybu.“

Foto: Warner

Svůdná Emma Stoneová

Navíc, jak tvrdí další kolegové, je slavná Emma velice dobrá v tom, že ze sebe slavnou vůbec nedělá. Podle nich jde o jistý druh nezávazné přirozenosti, díky které se do ní Amerika zamilovala od chvíle, co se představila v komedii Superbad (2007), až po oscarovou nominaci za Birdmana (2014).

Jak je tedy vidět, stejné úspěchy jako v komediích slaví Emma ve složitých charakterních rolích. Právě za vyléčenou narkomanku Sam v Birdmanovi dostala letos svou první nominaci na zlatou sošku.

Hrát chtěla snad od narození

Na podzim se Emma ještě představí v romantickém snímku Camerona Crowa Aloha s populárním Američanem Bradleym Cooperem, který filmovala na Havaji.

Už kvůli tomu se znovu přestěhovala z New Yorku zpět na jih do L. A. Žije zde v pronajatém domě s mladším bratrem a tříapůlletým zlatým retrívrem, říká, že u moře je jí lépe.

Odmalička měla sen stát se herečkou. „Chtěla jsem hrát snad hned od narození,“ směje se. Její touha po herectví byla tak velká, že nakonec přesvědčila rodiče, aby mohla nechat školy. Ve čtrnácti se s ní matka přestěhovala do Los Angeles. Osm měsíců ji všude odmítali, až dostala roli v televizní komedii The New Partridge Family.

„Ani dnes mi úplně nedochází, jak šílený to byl risk odejít ze střední do tvrdého showbyznysu. Učila jsem se za pochodu. Věřila jsem ale svému instinktu a intuici. Dobrou pracovní morálkou a s hroší kůží jsem to přežila,“ končí pyšně Emma Stoneová, která dnes už patří mezi nejžádanější hollywoodské herečky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám