Hlavní obsah

Když se vkrádá do všedního života nuda

Právo, aa

Mít všechno pod kontrolou, dodržovat zvolené pořádky a jet v rutině, na tom není nic špatného. Lidé vás budou brát jako spořádaného člověka. Je ale velice tenká hranice mezi vyváženým člověkem a nudným patronem. Každý se táhne k lidem, z nichž vyzařuje spokojenost, zatímco ti, kdo nemají o čem mluvit, zůstávají sami. Nuda v čekárně u lékaře je ospravedlnitelná, ale prázdnota ve všedních dnech odrazuje. Jak poznat, že se stáváte pro ostatní nudným?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bylo vám příjemné, že přátelé, s nimiž jste trávíval příjemné chvíle, najednou odvolali plánovanou večeři či společnou návštěvu kulturní akce? Každý chceme být občas sám, to je normální, ale jestliže u vás začíná převažovat trávení volného času o samotě, něco není v pořádku. Když se ztratí přátelé, může to znamenat, že jim nemáte co nabídnout, že je nudíte.

Máte zavedený koloběh každodenního života? Chodíte stejnými trasami, připravujete si stejnou snídani a na oběd si v jediné oblíbené restauraci dáváte vždycky to samé?

Nemusíte denně zkoušet nějaká nová dobrodružství, ale monotónní stereotyp, z něhož se podvědomě bojíte vybočit, je dalším z příznaků nudy, která se kolem vás šíří.

Neměnný stereotyp = nuda

Mnozí lidé tvrdí, že cestování je neodmyslitelnou součástí života. Měli bychom pro vlastní obohacení a rozšíření obzoru poznávat cizí země, různé národy a kultury.

Nesdílíte potřebu navštěvovat cizí země a je vám nejlépe na chatě, kde to máte zařízené podle svého, kde znáte v okolí každý kout a nic vás tam nepřekvapí? Jak tedy máte získat nové impulsy, nové znalosti a témata, o čem vyprávět? Když na svém životním stereotypu nechcete nic měnit, vychází z vás nuda.

Člověk, který při běžné konverzaci skáče z jednoho tématu na druhé, prozrazuje, že jej hovor nebaví. Každý rád naslouchá, ale sotva bude někdo rád, když ho nenecháte doříci příběh. Znamená to, že vás nezajímá – a to se vám vrátí.

Stejně tak o vaší nezajímavosti vypovídá, jestliže na zdvořilostní otázku „Jak se máš, co je nového?“ odpovíte „Nic moc, všechno při starém.“ To je smrt další konverzace i pokračování vztahu.

Nemusíte zdolávat každou chvíli nějaký rekord, stěhovat se nebo měnit zaměstnání, abyste byli pro ostatní zajímaví. Rozpovídejte se o knížce, kterou čtete, novém koníčku či jen o nové restauraci, kterou jste zatím nevyzkoušeli. Cokoli, jen ne „nic nového“.

Člověk, který při běžné konverzaci nevydrží u jednoho tématu dlouho a rychle skáče z jednoho na druhé, prozrazuje, že jej hovor nebaví. Každý jistě rád naslouchá, ale sotva kdo bude rád, když ho nenecháte doříct jeho příběh. Znamená to, že vás vlastně nezajímá – a to se vám vrátí.

Můžete si myslet, že dáváte najevo široký záběr vlastních zájmů, ale budou vás vnímat jako člověka, kterého ve skutečnosti zajímá jen on sám.

Netvařte se pořád vážně a nestěžujte si

Nesvazujte své okolí stále stejným seriózním výrazem ve tváři. Tvářit se vážně má svůj význam v mnoha situacích, při obchodním jednání, na úřadě či při vědecké debatě, ale ne vždy, zejména ne s přáteli. Kdo se nesměje, tomu neradno věřit, říká staré přísloví.

Nemusíte sypat z rukávu jednu anekdotu za druhou, abyste byli pro své okolí zábavní, ale člověk, který se neustále tváří vážně, nemůže čekat, že ho lidé budou vyhledávat.

Nestěžujte si. Nikoho nezajímá, že se vám nedaří, že se na vás lepí smůla, že vás netěší, co máte, a nemůžete, co chcete. Neunavujte lidi stížnostmi, že ta sklenice je poloprázdná, když je stejně tak poloplná.

Každý má svoje problémy a ty vaše mu život neusnadní. Stejně tak vám nepomůže vylévat si srdce, navíc když nejde o život. Váš pesimismus je nakažlivý a těch, kdo si ve vzdychání a sebelítosti libují, se normální lidé straní.

Je tohle váš případ? Jestli u sebe pozorujete takové chování, je nejvyšší čas něco se sebou dělat. Začínáte svoje okolí nudit, ale už jen to, že si to uvědomíte, je první krok k nápravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám