Hlavní obsah

Anketa: Jak se známé osobnosti vyrovnávají s letními vedry

Právo, Markéta Mitrofanovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní velmi horké léto mnohé překvapilo. Bylo překonáno hned několik teplotních rekordů a k tomu celou zemi doslova pohltilo obrovské sucho. Někteří odborníci přitom předpovídají, že v příštích letech tomu nebude jinak. Zeptali jsme se proto známých osobností, jak zvládají toto počasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ondřej Neff, spisovatel

Po tolika mizerných létech si vedro užívám a raduju se z něho. No a když už ho začíná být příliš, popadnu naše dva pejsky a jdu s nimi do lesa.

Foto: ČTK

Ondřej Neff

Nora Fridrichová, moderátorka

Razím teorii, že lidský organismus se s vyššími teplotami umí vyrovnat sám a bez úhony, a horku se nijak nevyhýbám. Nemám problém jít si zaběhat, i když praží slunce, a klimatizaci používám jen ve výjimečných případech. Právě ta bývá zdrojem našich rodinných sporů. Zatímco můj muž se tváří, že by bez klimatizace nepřežil, já při ní okamžitě chraptím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nora Fridrichová

A co se dětí týče, hlídám dvě věci - aby měly po ruce pití a na sobě opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Považuji nás za tvory teplomilné a třicítka na teploměru přece není žádný problém.

Marian Jurečka, ministr zemědělství

Horko mi nevadí, naopak mám raději teplé slunečné dny než zimu a pošmourné počasí. I když daleko lépe se vedra tráví doma či při žňových pracích než v obleku v rozpálené kanceláři. Dnešní zemědělská technika má už totiž komfortní kabiny s klimatizací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Jurečka

I na horkém počasí však můžeme najít jasná pozitiva: člověk během práce dostane snáze chuť na výborné pivo nebo si může plnými doušky užít letní koupání s dětmi či sjíždět naše řeky na lodích tak, jak to s rodinou děláme každý rok. Takže já hlasuji pro letní dny.

Leona Machálková, zpěvačka

Letní vedra snáším dobře, hodně piju vodu, osvěžuji se minerálkou ve spreji, a protože nemám žádný problém s tlakem, nijak zvlášť mi vedra nevadí. Fajn je, když můžu odjet pryč z města, kde se takové počasí snáší líp.

Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Jsem klasický teplomil a občas mívám pocit, že jsem se měl narodit někde na jihu. Miluji pořádné léto, čím teplejší, tím lepší. Naopak sychravé dny, které nám letní měsíce kazí, přímo nesnáším. Takový srpen v Egyptě, samozřejmě bez teroristů, to je to pravé.

Vrcholným číslem patrně zůstává můj nápad udělat si piknik v červnu na sluníčku na hliníkových lavičkách v Údolí smrti. Moje manželka klimatizované auto odmítla vůbec opustit, a pokud by znala číslo, bývala by volala psychiatra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

A co bych mohl poradit těm, kdo horko nemilují? Asi jen to, ať se vyhýbají namáhavé práci a ostrému slunci. Ať hodně pijí, pokud možno nealkoholické nápoje, a snaží se po vzoru obyvatel jižních krajin dodržovat polední siestu. Ať žije léto!

Dana Batulková, herečka

Nedělají mi problém, mám ráda teplo, ale mám výhodu, že bydlím v domě, kde je příjemně a dá se v noci spát. Ve vyhřátém bytě v paneláku je to horší, to znám. Pro mě by těch teplých dnů mohlo být u nás víc.

Foto: iří Janoušek

Oblíbená herečka prožívá jedno z nejhezčích období v životě, má spoustu zajímavé práce, šikovné děti, stala se ze dne na den babičkou a snaží se pomáhat druhým…

Petr Dvořák, letecký meteorolog a mluvčí ČHMÚ

Teplé nebo horké počasí mám rád a teplota pod 20 °C mě nijak netěší. Když jsem v prvním červencovém týdnu jezdil při 35 °C na kole, rozhodně mi bylo líp než v lednu v třístupňovém mrazu. Ale všeho s mírou. Pokud vedra trvají dlouho, nadšení mě také už pomalu opouští. Byt je rozpálený, špatně se spí, chybí chuť něco dělat a únava z horka začíná být otravná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák

Bránit se můžeme několika způsoby. Setrvávat pokud možno ve stínu, jít se vykoupat do chladnější vody, dát si mokrý ručník na hlavu, pít chlazené nápoje, pobývat v klimatizovaných místnostech, přesunout fyzicky náročnější aktivity na noční dobu a omezit těžké práce přes den. Ani trochu nezávidím třeba stavebním dělníkům nebo pracovníkům na letišti, kteří v rozpáleném vzduchu nad betonovou plochou obstarávají letadla.

O to příjemnější je pak ochlazení, které přinese studená fronta. Jenže potom se postupně zase oteplí na tropické hodnoty a celý kolotoč začíná nanovo. Počasí však má být pestré a odpovídat roční době, tak si užívejme léta, dokud ho tady máme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám