Hlavní obsah

Zpěvačka Jane Birkinová už nechce propůjčovat jméno ikonickým kabelkám

Novinky, ema

Aktivisté za práva zvířat z organizace Peta se nedávno shromáždili před tokijským obchodem luxusní značky Hermès. Při akci vyzvali prodejce, aby na své kabelky přestal používat kůži exotických zvířat. Podobně se vyjádřila i herečka a zpěvačka Jane Birkinová, jejíž jméno nese jedna z ikonických kabelek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté v Tokiu protestovali proti používání kůže exotických zvířat na kabelky HermèsVideo: Reuters

 
Článek

Protest přišel pouhý den poté, co Jane Birkinová, po které je pojmenován jeden z nejznámějších modelů kabelek značky Hermès, požádala, aby se její jméno přestalo pro tento účel používat. Zdůraznila, že jí přijdou kruté podmínky krokodýlích farem, a to, jak se zvířata pro kůži zabíjí.

„Požádala jsem firmu Hermès, aby přejmenovala kabelku Birkin Croco, dokud nebude přijímat lepší postupy, které splňují mezinárodní standardy pro výrobu této kabelky,“ řekla Birkinová médiím.

Rozhodnutí herečky je „soucitné”

„Žádáme společnost Hermés, aby přestala používat kůži exotických zvířat pro výrobu kabelek. Krokodýli, ale i ostatní exotická zvířata cítí bolest a utrpení. Firma je k výrobě svých doplňků nepotřebuje,“ řekl jeden z aktivistů.

Další z protestujících vyjádřil sympatie k tomu, jak „soucitné“ bylo rozhodnutí slavné herečky, aby se firma přestala prezentovat jejím jménem, ačkoliv jde o nejslavnější model firmy vůbec.

Důvodem protestu a žádosti slavné celebrity byl především fakt, že se na veřejnost dostalo video, které ukazuje nekalé a nehumánní praktiky zabíjení krokodýlů na farmách pro jejich kůži.

The Birkin bag
Kabelka značky Hermès je kožená, ručně vyráběná, pojmenovaná po herečce a zpěvačce Jane Birkinové. Taška je díky své astronomicky vysoké ceně považována za symbol bohatství a jejími vlastníky jsou především celebrity. Její cena se pohybuje od 250 000 korun a v některých případech atakuje i více než 4 000 000 Kč. První kabelka, speciálně pro Birkinovou, byla vyrobena v roce 1984.
Foto: Profimedia.cz

Ikonická kabelka Birkin od firmy Hermés

Luxusní značka uvedla, že zahájila vyšetřování ohledně praktik na svých krokodýlích farmách a že „jakékoliv porušení pravidel bude napraveno a trestně opatřeno“. Svým dodavatelům údajně firma nastolila nejvyšší etické standardy, co se týče zacházení s krokodýly, a každý měsíc farmy procházejí kontrolou, aby bylo zjištěno, zda se pravidla dodržují.

Birkinová v prohlášení pro média také uvedla, že podepsala petici Phoenix's Mercy For Animals, která vyzývá k vyřazení všech kousků ze zvířecí kůže z šatníků. Jde o protest proti miliónům zavražděných plazů, jejichž kůže je záhy použita pro potěšení lidí, tedy pro výrobu bot, kabelek a dalších doplňků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám