Hlavní obsah

Když akrobatické duo TeTy tančí ve vzduchu

Právo, Lenka Hloušková

Jedna mluví, druhá mlčí. Jedna skáče, druhá ji chytá. Pavla Rožníčková a Katka Klusáková jsou zcela rozdílné. Poprvé se potkaly na kurzu akrobacie, do které se obě zamilovaly natolik, že si založily soubor Cirkus TeTy. Ve vzduchu si kryjí záda už několik let. Nejvíce práce pod širým nebem mají právě s příchodem prázdnin.

Foto: dvojnasobneneodolatelni.cz (2x)

Pavla Rožníčková (vlevo) a Katka Klusáková si nad zemí věří.

Článek

Jejich seznámení nebylo úplně romantické, zbyly na sebe na speciálním kurzu. Nešly jim takzvané „zvedkozadky“, při kterých se člověk prostě obrátí hlavou dolů.

Pavla kvůli novému cirkusu zběhla ze studií bohemistiky, protože, jak se smíchem říká: „Tam se visí hlavou dolů, a to je dobré na mozek a krevní oběh.“ V páru skáče. Kupodivu přiznává jistý ostych z pohybu ve vzduchu.

„Já jsem vždycky měla velký strach. Naučila jsem se s ním pracovat, ale nedokážu se ho úplně zbavit. Katka je hodně trpělivá, visí tam a říká mi: Pusť se. Ale já nechci…,“ vypráví a nezapře, že v duu TeTy je upovídanější, přezdívku má Ty.

Rádio Pavla

Respekt z výšek k povolání ale beze sporu patří. Kamarádky zavzpomínají na vystoupení ve Francii, kde byla hodně vysoká, zhruba osmimetrová konstrukce. Záchranná síť se nalézala až dva metry pod ní…

„Já jsem vylezla nahoru, visela jsem tam a přemýšlela o životě. Jak moji spolužáci ze střední mají děti a rodiny a domky, ve kterých teď v klidu sedí, a říkala jsem si, co já tu vlastně dělám? Ale nakonec jsem se pustila,“ líčí Pavla. Odměnou za výkon je jí nejen potlesk diváků, ale také adrenalin vyplavený do krve.

Úvodní slabika Te z názvu TeTy patří Katce. Kamarádku chytá ve vzduchu, na zemi řídí technické záležitosti dua. Například dbá na to, aby fungovaly konstrukce, na nichž vystupují.

„Taky se stará o auto. A já se zase starám o to, abychom měly kde hrát, o faktury a produkci,“ přibližuje Pavla. Společně holky tráví většinu času. Trénují v domácím Cirqueonu (centru pro nový cirkus), vedou také workshopy pro další nadšené akrobaty. A když mají volno, klidně si zajdou do hospody. „Na nic si nehrajeme, známe se takové, jaké jsme,“ říká Katka.

A jestli se někdy opravdu vzájemně překvapily? Otázku ihned mění v žert. „Jo, páni, jednou si Katka nechala udělat umělé řasy,“ líčí Pavla. Pojmenovaná zase ocení zálesácké znalosti své akrobatické partnerky: „No a ty umíš spát ve spacáku a jíst z rendlíku.“

A v čem jsou holky opravdu rozdílné? „Já piju pivo a Pavla víno. Krom toho máme úplně odlišný vkus na chlapy,“ vstupuje do hovoru Katka s tím, že její kamarádka je rozhodně hovornější. Mluví, jen co vstane. „Rádio Pavla se to jmenuje,“ shrnuje.

Pády a důvěra

Na tom, co je důležité pro jejich povolání, se shodnou: důvěra. „Nenechám se přece chytat někým, komu nevěřím. Navíc spolu fungujeme na jevišti, to musíte být na toho druhého hodně napojeni. Ale i při čistě akrobatických vystoupeních je na společné energii poznat, jaký máte vztah. Pokud to bude bavit nás, bude to bavit i diváky,“ říká Pavla.

Katka ji doplňuje, že ne vše je samozřejmě v akrobacii „růžové“. Patří k ní třeba pády. „Na pražské akci United Islands jsme visely celý den na stromě. Lana a šály jsme sundávaly už za tmy. Lezla jsem na strom se sedákem, ale špatně jsem se přecvakla a pak už jen letěla dolů. Naštěstí byla metr a půl nad zemí větev. Spadla jsem na ni zády, to mě dost překvapilo. Hned jsem ale zjistila, že si můžu sednout, je to dobrý. Rychle jsem vylezla znovu nahoru, abych vše mohla dodělat, než se začnu třást,“ popisuje.

Jak to jde duu v praxi, mohou diváci vidět v červenci třeba v Písku, na Slapech, na pražské Náplavce nebo v Chebu. Velkou část srpna pak holky věnují lektorování.

Na konci prázdnin nebudou chybět na mezinárodním festivalu nového cirkusu Letní Letná, konkrétně 25. srpna vystoupí se svým představením Husí krky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám