Hlavní obsah

George Clooney: Na svou manželku jsem hodně pyšný

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na premiéru nové sci-fi Země zítřka přijel George Clooney (54) se svou ženou Amal (37). Než začal odpovídat na otázky novinářů, políbil jí přede všemi ruku a nenechal nikoho na pochybách, že jejich manželství je devět měsíců po svatbě v naprostém pořádku.

Foto: Profimedia.cz

S Amal si slíbili, že nebudou od sebe déle než týden.

Článek

Reagoval tak na fámy, že se rozvádějí. „Se svým smyslem pro humor beru vše, co se o nás v bulvárním tisku napíše, s nadhledem. Každý druhý den se o sobě dozvíme něco nového. Musím všechny ujistit, že nic z toho není pravda. Nevím, kdo to všechno začal, ale ať si poslouží,“ poznamenal George se sarkasmem sobě vlastním.

Upoutávka na film Země zítřkaVideo: Falcon

„Vždycky jsem byl optimistický, co se budoucnosti světa týče, dlouho jsem si ale nebyl jistý tím, co se mnou udělá manželství. V tom prvním, které skončilo v roce 1993, jsem přibral dvanáct kilo a dostal žaludeční vřed. Měl jsem snahu a těžce jsem nesl, že se nepovedlo. Proto jsem tak dlouho čekal. Teď díky Amal nemohu být šťastnější. Hodně si to spolu užíváme. Právě upravujeme náš nový domov – dům u Temže, na západ od Londýna. Mezitím, jak nám práce umožní, cestujeme. Chceme vidět svět – je toho tolik, co bychom o něm měli vědět,“ prozradil.

Dobře vím, že ne každá slavná osobnost vidí poslání v tom, aby kázala proti nešvarům současnosti. Já jsem si to ale vzal za své a věřím, že na svou stranu přetáhnu správné a hodně vlivné lidi.

S Amal si slíbili, že nebudou od sebe déle než týden. George moc dobře ví, že dlouhé odloučení zničilo nejedno hollywoodské manželství. A místo aby hovořil o svém posledním filmu, dál mluvil o manželce, úspěšné britské právničce a známé aktivistce za lidská práva.

„Amal si vzala za své dostat co nejvíce nespravedlivě odsouzených na svobodu. Jsem na ni hodně pyšný, když ji vidím, jak mluví na Mezinárodním soudu. Je úžasná a velice inteligentní. Navíc má ohromný smysl pro humor a je ještě daleko víc důvodů, proč jsem se do ní zamiloval,“ dodává s okouzlujícím úsměvem slavný rodák z Lexingtonu v Kentucky.

Optimistický bojovník za lidská práva

A proč natočil Zemi zítřka? „Film se mi líbil hlavně proto, že na rozdíl od řady katastrofických o konci světa je plný optimismu a dává naději, že něco můžeme změnit k lepšímu,“ konstatuje George.

Foto: Mick Blake, Reuters

Cenu za celoživotní dílo dostal George Clooney.

Hraje v něm zahořklého mrzouta Franka, který byl v mládí chytrý vědec a snílek, chtěl vytvářet věci, jež by byly zábavné a lidem by zlepšovaly život. Vydává se tedy na záhadné místo, podle něj nejlepší v celém vesmíru, a je přesvědčen, že tím prospěje světu. Zjišťuje však, že to, čemu věřil, tak docela neplatí, a stane se z něj cynik. Nakonec se ale musí, kvůli novým okolnostem, s minulostí vypořádat.

„Postava Franka mi imponovala i proto, že s ním mám něco společného. Jako on se snažím přispívat k tomu, aby byl svět lepší, a to jak svými filmy, tak angažovaností ve věcech veřejných. Jsem také přesvědčený, že je na nás, abychom volili politiky, kteří nám dají jasnější budoucnost. Věřím tomu, že pokaždé když situace ve světě vypadá bezútěšně, což je i teď, tak to zvládneme,“ říká oscarový herec, známý jako bojovník za lidská práva.

Foto: Falcon

V mysteriózní Zemi zítřka si zahrál s talentovanou Britt Robertsonovou.

Charita i politika

V roce 2010 zorganizoval a moderoval rychlou telefonní Naději pro Haiti, jež okamžitě vynesla 57 miliónů dolarů, stojí i za řadou dalších charitativních akcí. Patří mezi ně i ta s názvem Not On Our Watch (Co nevidíme), kterou založil s kamarády Bradem Pittem a Mattem Damonem z Dannyho parťáků. Pomáhají v místech, kde je třeba zvýšené humanitární pomoci.

V interview s moderátorem Larrym Kingem zopakoval: „Dobře vím, že ne každá slavná osobnost vidí poslání v tom, aby kázala proti nešvarům současnosti. Já jsem si to ale vzal za své a věřím, že na svou stranu přetáhnu správné a hodně vlivné lidi.“

Upoutávka na film Den zrady (v kinech od 9.2.2012)Video: EEAP

Ožehavým tématům se nevyhýbá ani ve svých filmech. Zvlášť snímky Syriana (2005) a Michael Clayton (2007) obsahovaly závažná politická a morální poselství, jež v roce 2011 znovu podpořil dramatem Den zrady, kde ztvárnil kandidáta na prezidenta. Duší i tělem demokrat, který se netají tím, že by jednou politiku rád dělal, se už nechal slyšet, že v prezidentské kampani bude pomáhat Hillary Clintonové.

Slušně vychovaný člověk se smyslem pro humor

Je to jednadvacet let, co atraktivní Clooney, z něhož čím dál víc vyzařuje šarm a sex-appeal Caryho Granta a Clarka Gablea, upoutal pozornost především slabého pohlaví v roli doktora Douga Rosse v seriálu Pohotovost. Za ta léta si vydobyl výsadní postavení před kamerou i za ní.

V roce 2013 dostal druhou zlatou sošku a byl již poosmé nominován na Cenu Akademie. Rok nato produkoval a režíroval pro společnost Sony Pictures válečné drama Památkáři, ve kterém si také zahrál a společně se svým produkčním partnerem Grantem Heslovem k němu napsal scénář na motivy skutečné předlohy. Jejich společnost Smokehouse produkovala již předtím oscarové politické drama Argo a zmíněný thriller Den zrady, jehož je Clooney spoluautorem, režisérem a ve kterém si zahrál jednu z hlavních rolí.

Víte, že…

Manželé Clooneyovi jsou podle posledních zpráv jedním z nejbohatších a nejvlivnějších párů v Británii s celkovým majetkem 184 miliónů dolarů. Nejbohatší v Británii je na Ukrajině narozený byznysmen Len Blavatnik se sumou 20 miliard USD, další slavní a bohatí manželé jsou D. a V. Beckhamovi a M. Douglas s C. Zetou-Jonesovou.

„Georgeovi se po zásluze dostává pozornosti díky jeho výjimečnému hereckému talentu, tvůrčí režisérské práci, společenské aktivitě, a především i jeho osobitému humoru, prostě tomu, že je slušně vychovaný, milý člověk. Také proto všude, kde natáčel, na něho vzpomínají v superlativech,“ shrnul jeho kvality režisér dramatu Děti moje (2011) Alexander Payne. Ještě letos se na Clooneyho můžeme těšit v thrilleru Jodie Fosterové Money Monster. V roce 2016 se představí v komedii Hail, Caesar! bratří Coenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám