Hlavní obsah

Blogerka ukázala odlíčenou tvář, dočkala se kruté šikany

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beauty blogerka, šestadvacetiletá Em Fordová se rozhodla ukázat svou tvář a inspirovat tak další dívky po celém světě, které trpí stejným problémem jako ona - akné. Ačkoliv mnozí její odvahu vyjít takzvaně s „kůží na trh“ oceňují, jiní se naopak její uhrovité pleti posmívají a nazývají ji zrůdou.

You look disgustingVideo: mypaleskin.blogspot.cz

 
Článek

Se svým blogem My pale skin začala v roce 2014. Nejdříve bylo jejím cílem předvádět umění, které dokáže s make-upem vytvořit, později se ale rozhodla ukázat, kvůli čemu pokrývá obličej takovým množstvím líčidel.

Začala natáčet videa, takzvané make-up tutorials (make-up krok po kroku), v nichž předem ukázala svou odlíčenou tvář. Jejím poselstvím bylo dokázat dívkám a ženám se stejným problémem, že se nemusí stydět za uhrovitou pleť s výrazným akné. Je to totiž problém, který trápí spoustu lidí a i takové, kteří jsou na první pohled vlastně dokonalí.

To, co se dělo v následujících měsících ale mladou blogerku zklamalo a šokovalo. O svých pocitech, ale i o tom, jak krutá mohou být slova některých lidí, byť jen on-line, se rozhodla natočit netradiční video s názvem You look disgusting (vypadáš nechutně).

Šikana on-line

Dokonalost si mnoho lidí spojuje právě s make-upem, krásou a perfektním vzhledem. Jakmile ale Em Fordová začala veřejně a bez skrupulí ukazovat svou skutečnou, nenalíčenou tvář, pod jejími videi se začaly objevovat neuvěřitelné komentáře, které jí lidé skutečně napsali. Nešetřili větami typu: Nemůžu se na ni ani podívat, vypadáš nechutně, nikdy sis nemyla obličej?, jsi tak ošklivá, nechutná.

Jamile ale video dospěje do bodu, kdy si mladá dívka začne nanášet make-up, najednou se objevují zcela protichůdné komentáře: „Ta rtěnka ti moc sluší, jsi nádherná, perfektní, krásná, dokonalá...” Ale pak se video opět stočí k nenávisti některých komentujících: „Nosíš moc make-upu, tohle by mělo být ilegální, jsi ošklivá, proto musíš nosit tolik líčidel, představte si, že byste se vedle ní ráno probudili,” a další, nepublikovatelné a vulgární komentáře.

V tu chvíli začínají po dívčině obličeji stékat slzy, bere do ruky odličovací ubrousky a v pozadí se objevují komentáře žen a dívek se stejným problémem. Píší, že jsou kvůli svému vzhledu šikanovány, prosí o pomoc, říkají, že i když jim je přes čtyřicet, stále je akné velmi trápí, mají deprese, nenávidí sebe i svůj vzhled. Na konci videa, kdy se blogerka opět prezentuje odlíčená, se objeví vzkaz pro všechny: „You look beautiful,” (jsi nádherná).

Nereálné standardy krásy

„Chtěla jsem vytvořit video, které by ukázalo, jak nerealistická očekávání mají muži i ženy. Společnost si zvykla na falešné obrazy dokonalosti a porovnáváme sami sebe s nereálnými standardy krásy. Mnohdy ale zapomínáme na důležitou věc, že my sami jsme krásní,” napsala k videu blogerka.

„Jsme krásní, bez ohledu na to, jak nedokonalí se cítíme, jak vypadáme, nebo jak je těžké si najít přátele a mít zdravé sebevědomí. Věřte v sebe a nikdy nenechte nikoho, aby vám říkal, že nejste krásní. Ani sami sebe,” dodává Fordová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám