Hlavní obsah

Jak na popraskané paty aneb Péči o chodidla se nevyplácí podceňovat

Novinky, Dana Sokolová

Nohy patří k nejzatěžovanějším částem našeho těla vůbec. Člověk ujde každý den přibližně 7000 kroků. Za celý život je to zhruba 160 000 kilometrů. Péče o chodidla by tak měla být naprostá samozřejmost. Nejde přitom jen o zdravotní problém, ale i ten estetický. Ženy si neuvědomují, že i chodidla jsou jejich vizitkou. Mohou být tedy sebekrásnější, ale když jim z otevřených bot vykukují neupravená, popraskaná a zrohovatělá chodidla, celé jejich snažení přijde vniveč.

Foto: Profimedia.cz

Péče o chodidla by měla být naprostá samozřejmost.

Článek

Chodidla přitom nejvíce trpí v botách, kde se potí a přehřívají. Pokožka tak dostává pořádně zabrat a bez patřičné péče hrubne a praská. K základní péči přitom stačí obyčejná pemza či speciální pilník a krémy určené k péči o ztvrdlou pokožku chodidel.

Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Nevýhodou ale je, že nechává pokožku chodidel roztřepenou. Vznikají záděry podobné těm okolo nehtů, v extrémních případech i záněty chodidel. Proto je nutná i následná péče o chodidla.

„Skleněné pilníky jsou v péči o paty jemnější a také hygieničtější. Sklo je omyvatelné, a tak se pilník snadno udržuje dokonale čistý. Hrubší strana pilníku brousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů," upozorňuje pedikérka Andrea Poláčková.

Výborné v tomto směru jsou i elektrické pilníky, navrhované přímo na problematiku zrohovatělé kůže na chodidlech.

Někteří lidé upřednostňují k odstranění ztvrdlé kůže kovové seřezávače. Seřezávač kůže odřezává pomocí žiletky celé plošky ztvrdlé kůže. Metoda je efektivní, zamezuje třepení kůže, ale pro domácí péči je podle pedikérky naprosto nevhodná. V nezkušených rukou může způsobit bolestivá poranění.

Foto: archív firem

Zleva:

Dalším důležitým bodem je hydratace chodidel

Nezapomínejte tedy svá chodidla pravidelně ošetřit krémem, nejlépe každý den. Ideálně ráno a večer, zvlášť u chodidel s tendencí k praskání a vysoušení. „Aby krém působil co nejintenzivněji, je dobré večer na namazané nohy natáhnout teplé ponožky. Krém je pak mnohem účinnější,” upozorňuje  Mgr. Veronika Matulová z podologického a estetického centra v Praze.

Vhodné jsou pěny a krémy s obsahem urey, které zabraňují bolestivému popraskání paty. Pokud již prasklinu máte, použijte vazelínu na noc ve vysoké vrstvě, chodidlo můžete překrýt sterilní gázou.

Některé úkony je přesto lepší nechat na odborné péči pedikérky, která nejen odborně odstraní hrubou kůži chodidel, ale také upraví nehty a na závěr provede i tolik potřebnou masáž chodidla. Proto lékaři doporučují návštěvu u pedikérky minimálně jednou za měsíc. V případě popraskaných pat či dalších problémů pak jednou týdně.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám