Hlavní obsah

Výstava bot mapuje trendy od historie po současnost

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvučná jména a ikony obuvnického průmyslu, jako jsou Jimmy Choo či Versace, přináší nejnovější výstava v londýnském Victoria and Albert muzeu. Představí se zde více než 250 párů bot, a to od půlky června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŔE: Výstava Boty: Radost i bolest mapuje evoluci obouváníVideo: Reuters

 
Článek

Více než 2000 let historie a trendů v obuvnictví mapuje výstava bot v Londýně. Ukazuje mimo jiné i obuv z doby starověkého Egypta zdobenou zlatem, až po moderní futuristickou obuv vytvořenou ve 3D tiskárně.

Název výstavy Shoes: Pleasure and Pain (Boty: Potěšení i bolest) ukazuje i takové modely, které nosila například sexbomba Marilyn Monroe, královna Viktorie, nebo například baletní střevíce Moiry Shearerové, které obula v roce 1948 ve filmu Červené střevíčky.

Foto: Profimedia.cz

kurátorka výstavy ukazuje takzvaný Popelčin střevíček vyrobený z křišťálu firmou Swarovski.

Boty určují společenský status

„Boty mají kulturní význam v celé historii a také téměř ve všech kulturách, definují totiž společenský status nositele,“ uvedla kurátorka výstavy Helena Perssonová a dodala, že čím více je obuv nepohodlná a nepraktická, tím víc stoupá status nositele i chtíč ostatních do této skupiny patřit. Výstava mimo jiné zkoumá, proč jsou boty, které jsou naprosto nepraktické na nošení, reprezentací výlučně honosného životního stylu, sexuální moci a potěšení.

Kreaci oblíbených módních designérů – Jimmyho Choo, Manolo Blahnika, Christiana Loubotina – dominují také ultravysoké podpatky „Super Elevated Gillie“ z dílny Vivienne Westwoodové, které se proslavily především tím, že v nich upadla supermodelka Naomi Campbellová na módní přehlídce v roce 1993. Její fotografie tehdy obletěly celý svět.

Výstava Shoes: Pleasure and Pain, zaměřující se na historii extrémní obuvi z celého světa, je veřejnosti dostupná od 13. června do 31. ledna roku 2016.

Foto: Profimedia.cz

Legendární pád na přehlídce Viviene Westwood. Naomi Campbellová obula boty, které jsou nyní také velkou atrakcí výstavy v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Léto ovládnou sportovní tenisky

Kdysi nemyslitelné se stalo skutečností. Boty, které byly ještě nedávno určené výhradně jen na sport, se staly módním doplňkem. Ten by neměl chybět v botníku...

Letní obutí je nejpohodlnější bez podpatku

Jakou obuv zvolit do teplých jarních a letních dnů? Ženy nejčastěji volí balerínky, sandály, žabky nebo v posledních letech velmi oblíbené, trendy a moderní...

Výběr článků

Načítám