Hlavní obsah

Nejoblíbenější barvou světa je modrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá je dobrá, zní název chytlavé písně známé kapely a málokdo si ji hned nezačne pobrukovat. Fakt je, že na tom ale doopravdy něco bude, protože průzkumy ukazují, že modrá barva je nejoblíbenější barvou na světě. A to nejen u mužů, ale i u žen.

Foto: Profimedia.cz

Modrá barva lze nosit na všechny způsoby. Nejvíce si ale rozumí sladěná se světlejšími odstíny, jako například s šedou, bílou či stříbrnou.

Článek

Deset nejlidnatějších národů planety rozhodovalo o tom, která barva je nejpopulárnější. Výsledek nepřekvapí nikoho. Je to modrá. Barva letního nebe či čistého moře je nejmilejší většině obyvatel planety. Průzkumy z minulých let však dokázaly něco podobného i na národních úrovních.

Podle BBC se do průzkumu zapojily Spojené Království, Německo, USA, Austrálie, Čína, Hong Kong, Malajsie, Singapur, Thajsko a Indonésie.

Foto: Profimedia.cz

Modrou po svém oblékla i Lady Gaga (vlevo), Blake Livelyové velmi slušel pomněnkově modrý kabátek. Tmavá modrá sluší brunetám.

Modrá barva je poměrně konzervativní odstín, z výtvarného hlediska je to odstín studený. Na psychiku má uklidňující účinky a je barvou klidu a míru.

Modrá je barva oceánu a nebe, a když se nad tím člověk zamyslí, pravděpodobně se mu vybaví ve spojitosti s barvou právě tato dvě místa, což jej uklidňuje, říká pro huffingtonpost.com Leslie Harringtonová, výkonná ředitelka The Colour Association USA. „Z psychologického hlediska je modrá opakem červené, snižuje krevní tlak," uvedla dříve. Dále také tvrdí, že je modrá barva spojována s důvěryhodností a spolehlivostí.

Co se týče interiérů, modrý interiér působí uklidňujícím a tišícím dojmem a uplatňuje se dobře v ložnicích.

Foto: Profimedia.cz

Výraznou, tmavou variantu, oblékla v podobě metalických šatů herečka Sarah Jessica Parkerová, zpevačka Rihanna zvolila modrý kožich a hvězda reality show Kim Kardashianová vystavila na odiv své křivky v upnutých modrých šatech.

Odstíny kombinujte dohromady

Z průzkumu také vyšlo najevo, že modrá je mnohem oblíbenější barvou u mužů, u kterých se například ve Velké Británii pohybovala na prvním místě zhruba u čtyřiceti procent dotázaných, zatímco mezi ženami se na modré shodlo jen dvacet sedm procent respondentek. Nicméně modrou zvolila za svou nejoblíbenější barvu většina dotázaných žen po celém světě. Jednotlivé národy se lišily pouze o jednotky procent.

Hned za modrou se na druhém místě umístila barva zelená (Thajsko, Čína, Spojené státy), červená (Indonésie, Singapur, Německo, Británie) a fialová (Hong Kong). V Malajsii a Austrálii se o druhé místo dělila nastejno červená a fialová barva.

Modrou barvu lze využít v módě velmi nápaditě. Pokud se nebojíte experimentovat, zkuste celomodrý outfit, kombinujte několik odstínů modré dohromady. Jestliže se neodvážíte výrazného modrého módního kousku, volte modré doplňky v podobě kabelek, slunečních brýlí nebo bot.

Foto: Profimedia.cz

Ozvláštněte outfit modrými doplňky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám