Hlavní obsah

Nezapomínejte na oslavu Dne otců

Novinky, das

Třetí červnová neděle již tradičně patří všem tatínkům. Přestože ve světě se Den otců slaví už přes sto let, u nás stále není uznán jako oficiální svátek, a je tak na okraji zájmu. A je to velká škoda. Mnozí tatínci si svůj svátek zaslouží stejně jako maminky.

Foto: Profimedia.cz

Role otců v rodině je nezastupitelná.

Článek

Jejich role v rodině je totiž nezastupitelná. Mají obvykle jiný přístup k výchově a do života dítěte vkládají životní nadhled i rovnováhu. Jejich předností je i to, že jsou méně úzkostliví a zároveň akčnější, což děti milují, přivádějí je k různým sportům a dokonale tak doplňují ženskou intuici.

Otec je zvláště pro chlapce významným vzorem k nápodobě. Je jakýmsi prototypem správného muže minimálně do té doby, než se jeho syn vzhlédne v Supermanovi. Mnoho matek si občas povzdechne, že synáček je celý tatínek, ať už v tom dobrém, či méně dobrém slova smyslu. A právě matka má významný podíl na tom, aby chlapci otce jako model chování přijali.

Výzkumy prokázaly, že chlapci vyrůstající bez otce nebo v rodině, kde otec funguje jen zcela formálně, mají potíže se začleněním do skupiny vrstevníků, jsou celkově méně asertivní, více závislí na svých spolužácích, vyhýbají se skupinovým sportům. V pozdějším věku pak tito chlapci častěji mívají sklony k nemorálnímu jednání, projevují nedostatek odpovědnosti, nedokážou se vcítit do ostatních.

Na své dcery mají otcové významnější vliv v době jejich dospívání. Dívky, které mají vřelý vztah se svým otcem a cítí se jím akceptovány, lépe navazují vztahy s chlapci, v partnerských vztazích jsou více sebevědomé.

Den otců má stoletou historii

Počátky svátku můžeme hledat v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest 210 otců, kteří zahynuli při neštěstí v dole.

O dva roky později, v roce 1910, se zrodila dnešní tradice oslavy svátku Dne otců. Američanka Sonora Smart Doddová uspořádala první veřejnou oslavu na počest svého tatínka, který po smrti své ženy sám vychoval šest dětí. Sonora byla jedna z nich – dcera, která mu takto chtěla poděkovat za všechno, co pro ně udělal. Tato oslava se konala 19. června, v den narozenin jejího otce. Oficiálně se pak Den otců začal slavit až v roce 1972, kdy jej uzákonil prezident Richard Nixon.

Kromě Dne otců se v mnoha zemích slaví také Mezinárodní den mužů, konkrétně 19. listopadu.

Jaké dárky otce potěší

Foto: archív

Zleva:

Foto: archív firem

Zleva:

Foto: archív firem

Zleva:

Foto: archív

Adidas X15 - velmi kvalitní kopačky pro zapálené fotbalisty.

Foto: archív firmy

Braun Series 7 - nejpokrokovější holicí strojek s inteligentní sonickou technologií a Turbo Modem. S každým tahem vyvine 10 000 mikrovibrací za minutu, které zachytí více vousů. Turbo Mode zdokonalí oholení i problematických částí-brady a krku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám