Hlavní obsah

Úsměv může spasit i léty okoralý, uvadající vztah

Právo, Ivana Prudičová

Zvednout koutky vzhůru nevyžaduje tolik námahy, jak by se mohlo zdát. Nepotřebujete příliš času ani halucinogeny. Stačí jen trocha trpělivosti, snahy a empatie, a můžete zachránit i lety okoralý, uvadající vztah.

Foto: Profimedia.cz

Lékařské výzkumy potvrdily, že během tří minut smíchu vydáte tolik energie jako při 10 až 15 minutách běhu nebo cvičení v posilovně.

Článek

Proč je váš drahoušek stále nemluvný, ustaraný, utahaný? A proč se šéf stále jen mračí? Proč se kamarádka dívá úkosem a úředník cení zuby? Přestaňte hloubat a usmívejte se!

Úsměv může mít mnoho podob a způsobů. Obdivný pohled, pochvala, palec nahoru, uznalé pokývání. Už jen letmé, náhodné pousmání může mít blahodárný terapeutický význam – jak pro vás samotné, tak pro vaše okolí. Protože úsměv je nakažlivý!

Pomůže překonat běžné každodenní trable a nepříjemnosti, zpříjemní jednání na úřadech, a možná dokonce zachrání lety okoralý, uvadající vztah. Je totiž prokázáno, že pokud se spolu partneři často smějí, vyrábějí si doslova tmel vzájemného vztahu a daleko snáz překonávají krize.

1. Tajemný úsměv

Šťastnou majitelkou tohoto úsměvu je nějaká paní Líza, tedy Mona Lisa. Usmívala se vždy nenuceně, jakoby pro sebe, a všechny kolem tím naprosto fascinovala. Tak proč si z ní nevzít příklad? Obrazu se asi nedočkáte, ale zájmu a zvědavosti svého věčně mrmlajícího protějšku možná ano.

Co se stane, když upřete brvy lesklé tajemstvím do jeho vzteklých oček? A co teprve, když na jeho ataky odpovíte úsměvem? Mnohoznačným, záhadným, jen letmým. Nečekaným a v tu chvíli naprosto nelogickým. Bude konsternován. Šokován. Vyveden z míry. Znejistí a zmlkne! Zapomene na svoje domnělé trable a bolístky.

Jen co se vzpamatuje, nabere jiný směr. Začne pátrat, vyzvídat. Pokud vytrváte a dodržíte usmívací rituál, máte vyhráno. Partner či šéf, zmatený změnou vašeho chování, začnou měnit i to svoje. Zvednou koutky a jejich ústa se poprvé, po dlouhé době, budou nesměle usmívat!

2. Povzbuzení, respekt, obdiv

Nadstavbou úsměvu jsou pochvala a povzbuzení. Pomyslné třešinky na dortu usmívacího rituálu bývají mocnými zbraněmi v rukách zkušených bojovnic. Není žádným tajemstvím, že náš národ v chválení příliš nevyniká. Neumíme pochválit ani sami sebe, natož druhé. Móda také velí kritizovat, skandalizovat, zatracovat. Respekt a úcta se už prostě nenosí. Jenže kdo by netoužil po troše staromódního uznání a troše obdivu? Když je navíc nejistý a lehce zakomplexovaný výchovou založenou na trestech, zákazech a drilu, je načase to změnit!

Že není za co ho poklepat po ramenou? Při troše snahy se důvod najde, byť úplně banální, nebo dokonce vymyšlený. V tomto případě účel světí prostředky, protože i lživá pochvala je lepší než oprávněná hysterická scéna. Když se nepřemůžete vy, nahradí vás ochotně jeho mladá kolegyně. A to byste nechtěla, nebo ano? Proto se nechichotejte, až si nebude vědět rady s opravou píchlého kola. Nekritizujte ho za špatnou angličtinu ani za pivní bříško, které mu nečekaně přes zimu narostlo.

S obdivným úsměvem zmiňte jeho smysl pro estetično, politický rozhled a sexy ústa. Tím nic nezkazíte a ještě uděláte radost. Jemu zvýšeným sebevědomím, sobě svým nově objeveným smyslem pro humor.

3. Řehot

Hurónský, hlasitý a spontánní smích bude zřejmě v nejbližší době zařazen zdravotními pojišťovnami na seznam plně hrazených léčiv. Řehtání má blahodárné účinky na stav vnitřních orgánů, zvyšuje imunitu, tlumí bolest, odplavuje z cév nánosy cholesterolu a prodlužuje život.

Tento zázračný druh smíchu nemusíte zdlouhavě vyvolávat úporným lechtáním chodidel ani sledováním němých grotesek. Stačí se poučit u mistrů smíchu – pana Wericha nebo Buriana – a začít se prostě řehtat. A zkuste to před zrcadlem – nejenže skvěle posílíte obličejové svaly, za což se vám vaše tvář při pravidelném tréninku odmění svěžím a mladistvějším vzhledem, ale pohledem na svůj řehtající se obraz sama sobě zvednete stoprocentně náladu a zabojujete proti stresu tou nejlevnější a nejúčinnější zbraní.

Z počátku možná vyloudíte z hrdélka jen nesmělé krákorání, ale trpělivý nácvik jistě přinese kýžený výsledek. Pokud navíc ještě zaslzíte, uděláte pro sebe víc než kdejaký zarputilý návštěvník očních optik. Prostě, úsměv půl zdraví, řehot celé!

4. Bojovnost

Nyní je čas připomenout, že ne všechny úsměvy jsou příjemné a vítané. Existují i otevřeně nebo skrytě nepřátelské. Nehybný obličej, pokřivené koutky úst, čelo zvrásněné tragickým vlnobitím. To vše nás může varovat před blížícím se nebezpečím.

S úsměvem číhajícího predátora se nesetkáte jen při sledování detektivky. Bude vás atakovat tam, kde ho nečekáte. Není totiž lehce čitelný ani rozpoznatelný, ale o to víc nebezpečný. Vzpomeňte si, jak se tvářil prodavač lákající ke koupi zaručeně nejskvělejšího produktu? A jak obchodní zástupce nejmenované energetické firmy… Ústa odhalující dravé zoubky, zdánlivě se usmívající pusinka. Ale oči bez emocí! Chladné!

Jak si poradit s někým, kdo vás touží oblafnout, obrat, zneužít, obelstít? Tady nemá cenu odpovídat na jeho dravý úsměv tímtéž – zachovejte klid, byť byste jednala s někým tak nebezpečným, jako je šéf, nebo dokonce tchyně. Spoléhejte na zdravý selský rozum. Hovor s šelmou chystající se ke skoku (virtuálnímu) zbytečně neprodlužujte. Oční kontakt omezte na minimum, dýchání prohlubte na maximum a zmizte z válečného pole.

5. Neupřímnost

Lež a faleš se ve tváři odrážejí jako v pokřiveném zrcadle. Těkající oči, uhýbavý pohled, ústa trochu asymetrická. To vše může svědčit o nesouladu pravých myšlenek s těmi navenek deklarovanými. I pouhé zatajování skutečnosti, byť z bohulibých pohnutek, se projeví drobnou disharmonií, kterou zkušený pozorovatel lehce rozezná. Nejčastěji se neupřímným úsměvům daří na pracovišti. Pletichaření, pomluvy a ostré lokty jsou na denním pořádku.

V tomto případě je na rozdíl od předchozího případu nejlepší zbraní právě malý úsměv nebo pochvala. Intrikující vojsko znejistí, vyrazíte mu zbraň z ruky a vy si oddechnete. Nebudete se vyčerpávat uzavíráním křehkých koalic ani soudcováním žabomyších válek. Získáte výsadní postavení i výhody z něho plynoucí. Kolegyně k vám budou chodit pro radu, kolegové pro povzbuzení. Vítězství je vaše!

6. Smutek

Pokud si říkáte, že zřejmě došlo k nějakému omylu, zbystřete. I usmívající se tvář v sobě může nést stopy utrpení. Jak pravil básník: Na tváři lehký úsměv, hluboký v srdci žal… Pomoc není složitá. Pohlazení a pochvala určitě nic nezkazí. Pokud nezaberou, můžete zkusit domácí krmi, dobrou kávu nebo bylinkový čaj.

Zaručeně potěší i vyprávění o nějakém vlastním katastrofickém zážitku. Každý si rád vyslechne, jak jste se chodila ohřát do auta při letní dovolené nebo jste dostala alergický záchvat z péřovky na sjezdovce v Alpách. Jen při tom utěšování nezapomeňte na podstatnou maličkost. Váš upřímný úsměv. Protože škarohlíd ještě nikoho nikdy nenadchnul.

7. Ťuťu ňuňu

Asi tušíte, že tento prémiový úsměv se týká všech čerstvých babiček a dědečků, někdy i starších rodičů nebo silně angažovaných tetiček a strýčků. Na ratolesti zálibně vrkají, šišlají, mlaskají, pípají… Za takové chování jsou svým okolím zatracováni, napomínáni, nebo dokonce odsuzováni.

Přísloví

Nikdy nevěř člověku, který se neusmívá.

Kdo se směje na druhé, sám sklízí úsměvy.

Úsměv je útěchou zarmoucenému srdci.

Nastal příhodný čas na jejich obhajobu. Laskavých slůvek spojených s náležitě nadšeným výrazem, prozářeným láskou a něhou, není nikdy dost. Naopak. A potřebuje je občas slyšet i dospělý člověk, natož dítě nebo adolescent. Navíc – vám samotným takové nekontrolované uvolnění krásných láskyplných emocí přinese po psychické stránce doslova obrozující očistnou kúru. Tak proč se o ně každý den alespoň nepokusit!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám