Hlavní obsah

Izabella Scorupcová: Mateřství mi přidalo na kráse

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety se v jedné z nejlepších bondovek Zlaté oko objevila zcela nová atraktivní herečka, Polka Izabella Scorupcová. Při její propagaci v Evropě přijela na pár dnů i do Prahy. Dodnes na ni nemůže zapomenout.

Foto: Profimedia.cz

V bondovce Zlaté oko (1995) s agentem 007 Piercem Brosnanem.

Článek

„Navštívila jsem vaše hlavní město před lety, ale vzpomínky na ně jsou stále živé. Slyšela jsem o Praze mluvit jen v superlativech, ale vidět ji bylo přímo vzrušující. Dodnes, když zavřu oči, vybavím si kouzelné panorama Hradčan a Karlova mostu a věřím, že se tam ještě vrátím,“ říká Izabella, které letos v červnu bude pětačtyřicet.

Na kráse 173 cm vysoké plavovlásky se zelenýma očima a s výraznými lícními kostmi čas nic neubral. „V showbyznysu o sebe žena musí pečovat, konkurence je ohromná a čas nezastavíte. Naštěstí jsem se narodila jako žena s velkým Ž a tohle mi nedělalo problém, naopak. Ráda se líčím a miluji kelímky s krémy, lahvičky s pleťovými séry a flakónky plné voňavého obsahu, při svém povolání se bez nich stejně neobejdu,“ prozrazuje s úsměvem.

Foto: Profimedia.cz

Izabella Scorupcová

Narodila se v severovýchodním Polsku, ve městě Bialystok, blízko ruské hranice. Když jí bylo sedm, odstěhovala se s ní matka lékařka do Stockholmu. Už na střední škole chodila na hodiny umění a dramatu a chtěla se stát slavnou herečkou. V sedmnácti Izabellu objevil švédský filmový režisér a obsadil ji do dramatu Nikdo neumí milovat tak jako my, po kterém se okamžitě stala idolem švédské mládeže. Školu už nedokončila.

Po filmu si zkusila kariéru modelky a k polštině a švédštině přidala angličtinu. „Ze začátku to bylo lákavé i zajímavé. Velice záhy mně ale došlo, že jakmile nezůstanu špičkovou modelkou, bude to šílená otročina.“

V devatenácti se s vervou sobě vlastní pustila do zpívání a zaútočila na svět pop-music. Zanedlouho singl Substitute i její následující album Iza získaly zlatou desku. Úspěšná byla také písnička Shame, shame, shame, se kterou oslavila jednadvacáté narozeniny. Nikdy se ale, jak říká, necítila být zpěvačkou. Vždycky toužila hrát.

Ani ve snu by mne nenapadlo, že se někdy dostanu do světa agenta 007, natož v inteligentní roli.

Pro herectví se rozhodla ve čtyřiadvaceti, kdy dostala hlavní roli ve švédském romantickém dramatu Petri Taraz. Sklidila obrovský úspěch a hned rok nato se jako počítačová expertka Natalie objevila ve Zlatém oku po boku Pierce Brosnana.

Izabella Scorupcová jako Bond girl ve Zlatém okuVideo: Bontonfilm

„Ani ve snu by mne nenapadlo, že se někdy dostanu do světa agenta 007, natož pak v inteligentní roli. Pierce byl nesmírně příjemný a hrozně starostlivý. Nezapře, že je family man, který by se pro rodinu rozkrájel. Jsme dobří přátelé, a když to vyjde, občas se na cestách světem sejdeme. Tehdy byl mojí velikánskou oporou,“ pěje ódu na slavného Ira.

Bondovka jí otevřela cestu do Hollywoodu. V roce 1997 porodila dceru Julii a od té doby se nezastavila. V zimě 1998 dokončila pod vedením legendy polské kinematografie režiséra Jerzyho Hoffmana natáčení dobrodružného válečného dramatu Ohněm a mečem. Rok nato přijala další nabídku režiséra Zlatého oka Martina Campbella na akční thriller Vertical Limit.

Víte, že…

Jako herečka odmítla dvě velice zajímavé nabídky. V roce 1997 ji režisér Curtis Hanson chtěl obsadit do role prostitutky Lynn Brackenové ve slavném krimithrilleru L. A. – Přísně tajné. Tu si pak zahrála další bond girl, o sedmnáct let starší Kim Basingerová. Rok nato nevzala hlavní ženskou roli v akčním dramatu Zorro: Tajemná tvář, té se pak zhostila Catherine Zeta-Jonesová.

„Na roztrhání jsem byla až od chvíle, co jsem se stala matkou Julie, která letos oslaví osmnáctiny. Mateřství mi přidalo na kráse, bylo totiž vidět, jak jsem šťastná. I když jsem už v té době byla rozvedená s jejím otcem, polským hokejistou NHL Mariuszem Czerkawským, všechnu práci jsem mohla s dcerkou skloubit a být vlastně stále s ní,“ vzpomíná Izabella, která je od roku 2003 znovu vdaná za Jeffreyho Raymonda a má s ním jedenáctiletého syna Jacoba. Žijí v Pasadeně v Los Angeles.

Reklama

Související články

Kim Novak: Běžně vařím knedlíky

Jmenuje se Marilyn. Stejně jako filmová legenda Marilyn Monroe. Proto z ní udělali v Hollywoodu Kim. České příjmení Novak si tam nicméně uhájila. A v 50....

Výběr článků

Načítám