Hlavní obsah

Kate Winsletová: Už se nestresuji tím, jestli mám bříško nebo větší zadek

Právo, Jana Rovenská

„Přitahují mě postavy, které se trochu vymykají svému okolí a které hrají podle vlastních pravidel. A Sabine De Barra mi nabídla ještě víc,“ říká o své roli v romantickém dramatu Králova zahradnice oscarová herečka a potřetí vdaná trojnásobná matka Kate Winsletová.

Foto: Bontonfilm

V romantickém dramatu Králova zahradnice jako emancipovaná a vášnivá Sabine De Barra.

Článek

„Je to neuvěřitelně moderní příběh, jen zasazený do jiné doby. Sabine je umanutá, ale talentovaná tvůrkyně zahrad, která si razí vlastní cestu, a takové ženy mi imponují,“ pokračuje zkušená herečka (39). Proto po Titaniku odmítla účinkování v několika atraktivních velkofilmech - Gwyneth Paltrowové tak dala šanci zahrát si v Zamilovaném Shakespearovi a titulní roli v romanci Anna a král přenechala Jodie Fosterové.

Upoutávka na film Králova zahradniceVideo: Bontonfilm

Sama zatím točila nezávislé filmy, jako bylo například drama Věčný svit neposkvrněné mysli (2004), na výbornou zvládla v roce 2008 i dvě další složité ženské role. V dramatu Nouzový východ je to April, uvězněná v poválečných letech v manželství, jež se jí rozpadá pod rukama.

V Předčítači ztvárnila negramotnou Hannu, bývalou dozorkyni v jednom z táborů smrti. Nejinak je tomu i v napínavé Nákaze, kde hraje odvážnou doktorku Erin, která s nadšením přijímá riskantní pozici pracovníka Služby pro výzkum epidemií v situaci, kdy neznámá nákaza přerůstá v pandemii.

Statečná nejen na plátně

Právě takové postavy odpovídají naturelu Kate, a to nejen na plátně. Kredit za statečnost si získala i v rodině svého dnes už třetího manžela Neda Rocknrolla, kterého poznala za dramatických událostí při letní dovolené v Karibiku na soukromém ostrově jeho strýčka, známého britského miliardáře Richarda Bransona.

Foto: HCE

Christoph Waltz a Kate Winsletová jako manželský pár.

Úžasná dovolená se tehdy málem změnila ve zlý sen, když v luxusním areálu vypukl při bouři požár. Odvážná Kate z něho vynesla jak svoje dvě děti, tak Bransonovu devadesátiletou matku Evu. A i když na ostrov přijela ještě v doprovodu manekýna Louise Dowlera, odjížděla už s Nedem.

Kate tři potomky i třetí manželství brání a ohrazuje se proti kritikům, kteří ji obviňují z toho, že její ratolesti jsou chudáci, když má každou s jiným. Přitom právě ty jsou pro ni daleko důležitější než světská sláva. Kate jim věnuje maximum času.

„Myslím, že lidé mají zbytečné obavy. Moje děti jsou vždycky se mnou. Nestěhují se z místa na místo, nestarají se o ně chůvy, nedělím se o ně padesát na padesát s bývalými manželi, žijí jen a stále se mnou,“ říká rozhořčeně matka Mii (15), kterou má s asistentem režie Jimem Threapletonem, syna Joea (12), jehož otcem je oscarový režisér Sam Mendes, a rokapůlletého benjamínka Beara ze třetího manželství s Nedem.

Foto: Reuters

Se svým filmovým milencem z Titaniku Leonardem DiCapriem se sešla po 11 letech v Nouzovém východě.

„Až na výjimky si je pravidelně vyzvedávám ze školy. Teď, když jsme se přestěhovali z New Yorku do Londýna, je to ještě jednodušší, mám kousek odtud rodinu. Doma vařím, chodí k nám pouze uklízečka. Ale moje mantra je, dělat vše co nejjednodušeji a maximálně se dětem věnovat. Hlavně v životě nedopustím, aby trpěly tím, že mi nevyšla dvě manželství. Také o své mámě všechno vědí, otevřeně s nimi mluvím o životě, nic před nimi neskrývám. Moje děti jsou fantastické. Jen nejspíš dospějí dřív než ostatní,“ prozrazuje rodačka z Readingu, malého města v údolí Temže, vzdáleného asi 60 kilometrů západně od Londýna.

Po třetí svatbě je jako vyměněná

Kate tvrdí, že je po třetí svatbě s výstředním Nedem úplně vyměněná. „Po bolestném rozvodu se Samem v roce 2011 jsem prožívala těžké období. Jako matka dvou dětí jsem se ale musela dát dost rychle dohromady. Teď mám pocit, že jsem do třetice začala novou, nádhernou kapitolu svého života. Uvědomuji si, jak jsem po předešlých vztazích vyspěla, už bezpečně vím, kdo jsem, a jsem za to vděčná,“ svěřuje se.

„Ned je absolutně fantastický, k tomu ohromně manuálně šikovný a vůbec táta k pohledání. Je pro rodinu něco jako superman, což je veliký rozdíl v porovnání s mými předchozími manželi. Jsem s ním moc šťastná,“ dodává.

Talentovaná Kate nezapře, že je z herecké rodiny. Už její prarodiče založili na své zahradě v Readingu místní divadlo, později v něm hráli i Roger a Sally, její rodiče. Herecké nadání po nich podědily všechny tři dcery Anna, Kate i Beth, jedině syn Joss není hercem. Ovšem pouze Kate otevřela Thálie cestu ke slávě.

„Je mi líto, že se pozornost soustředila jen na mě. Aspoň jsem ale i za ně ukázala světu, co dokáže dívka z malého města, které předpovídali, že hereckou kariéru udělá, jen když bude hrát tlusté holky,“ směje se úspěšná herečka, která v roce 2009 proměnila šestou nominaci na Oscara (drama Předčítač).

Upoutávka na film PředčítačVideo: Palace Pictures

Děti se nemohou dívat na většinu jejích filmů

I jinak je Kate v naprosté pohodě, dokonce se už přestala trápit dietami. „Když jsem u filmu začínala, frčely jen samé hubené herečky, já jsem s plnými tvary byla v Titaniku absolutní výjimkou. Teď je víc plnějších hereček a také to jde. Už se určitě nebudu stresovat tím, jestli mám trochu bříško nebo o něco větší zadek. Jsem pyšná na to, jak po třech dětech vypadám. Nejsem supermodelka. Chci být hlavně zdravá a užívat si co nejvíce legrace a života s nádhernými dětmi,“ směje se.

Jediné, co Kate v souvislosti s dorůstajícími dětmi trochu trápí, je, že se nemohou dívat na většinu jejích filmů. Často v nich totiž vystupuje buď v rouše Evině, anebo na plátně nakonec zemře. Výjimkou je z poslední doby Rezistence, kde vydrží oblečená a živá až do konce, a tu budou mít děti povolenou.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Kate Winsletová

Na závěr se herečka ještě vrací k roli v Králově zahradnici, kterou režíroval anglický kolega Alan Rickman. „Pracovala jsem s ním jako devatenáctiletá na filmu Rozum a cit a od té doby jsme zůstali ve spojení. Věděla jsem, že naše společné kamarádky Emma Thompsonová a Phyllida Lawová si Alana nemohly vynachválit, když obě režíroval ve filmu Zimní host.”

Víte, že...

Pyšná je i na svou roli v novém životopisném dramatu Steve Jobs o geniálním zakladateli firmy Apple.

„Králova zahradnice je dojímavý milostný příběh zasazený v nádherných kulisách. Na postavě Sabine bylo něco skutečně svěžího - její téměř bohémský duch v oné upjaté době. Snadno se tak vcítíme do postojů, hrdosti, bolesti, nadějí a snů hlavní hrdinky. Hrála se mi moc dobře. Měla jsem totiž pocit, že jsme si v mnohém podobné,“ končí výjimečná herečka a matka Kate Winsletová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám