Hlavní obsah

Oblečení na jógu by mělo být hlavně pohodlné, říkají lektorky

Novinky, Eva Dvořáková

Při praktikování jakékoli formy jógy je důležitým prvkem rozhodně pohodlné oblečení, které by nemělo při cvičení nijak překážet. Stejně jako všechno ostatní, i oblečení určené na jógu podléhá módním trendům.

Foto: Profimedia.cz

Jóga by se měla praktikovat hlavně v pohodlném oblečení.

Článek

„Oblečení na jógu by mělo být vyrobeno z přírodních materiálů, jako je bavlna, modal, bambus, či merino vlna, také samozřejmě s přídavkem elastanu, aby bylo dostatečně pružné a nelimitovalo člověka při cvičení,” říká Klára Pokorná, majitelka a designérka jóga oblečení PureLotus.

Dále dodává, že je velmi důležité dbát i na střih. Ten by měl být vyřešen tak, aby se oblečení nevyhrnovalo, či zbytečně neobtahovalo a neškrtilo.

„Pro klidnější druhy jógy je ideální více vrstev, tedy například delší kalhoty a tričko. Na dynamičtější jógu doporučuji kratší kalhoty nebo legíny a tílka všech druhů. U všech druhů jógy obecně platí, že se vyplatí oblečení vrstvit, či doplnit o svetr či mikinu. Jde především o to, aby při závěrečné relaxaci nebyla člověku zima, nebo naopak moc teplo,” dodává Klára Pokorná.

Foto: Archiv firem

Pohodlná mikina, Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. Sportovní podprsenky Nike, info o ceně v obchodech. Leginy na jogu, Nike, info o ceně v obchodě. Podložky na jogu s motivy 3 energetických čaker, Joga Fitshop, 690 Kč.

Foto: Archiv firem

Obuv na yogu, Nike, info o ceně v obchodech. bezešvá podprsenka, Tchibo, 249 Kč. Leginy, Puma, info o ceně v obchodě. Tílko, New Yorker, 349 Kč.

Foto: Archiv firem

Legíny, 2299 Kč. Bílé tílko, 1899 Kč. Lososový top, 2299 Kč, vše adidas by Stella McCartney. Leopardí batůžek, Adidas Originals, 399 Kč.

I v józe si můžeme v dnešní době vybírat z nepřeberného množství barev, vzorů, materiálů a u mnohých žen většinou vítězí jejich oblíbené barvy a motivy, které jim přinášejí radost. I oblečení na jógu totiž podléhá módním trendům, říká lektorka Zuzana Klingrová z Fitlight studia.

„Dříve byla oblíbená tílka na tělo s všitou podprsenkou, dnes jsou v kurzu samostatné podprsenky a tílka extra. Určitě doporučuji volit takové tílko, triko, které vám při pozicích hlavou dolů nebude padat přes hlavu. Důležité je myslet také na oblast bederní páteře, moc nedoporučuji cvičit jógu pouze v podprsence a legínách s holými zády, samozřejmě s výjimkou Hot nebo Bikram jógy.”

Foto: Archiv firmy

Oblečení na jogu by mělo být pokud možno bezešvé a z příjemného materiálu. Vínové legíny, 1480 Kč, tílko, 1308 Kč, modré legíny, 1450 Kč, vše PureLotos.

Foto: Archiv firem

Zleva: Barevné leginy, New Yorker, 549 Kč. S návleky na chodidla, Adidas, 1499 Kč. Capri legíny, H&M, 399 Kč. Kraťásky, H&M, 299 Kč. Pruhované 3%4 legíny, Nike, info o ceně v obchodě.

Foto: Archiv firmy

Šortky s vysokým pasem i černé šortky, Siluet Yoga Wear 955 Kč, obojí vhodné na bikram jógu a hot jógu.

Posvátné šperky

Své místo v józe mají i duchovní šperky. Ty samozřejmě souvisí se spirituálním životním stylem a svému nositeli mají přinášet jisté poselství i duševní sílu. Většina těchto šperků je vytvořena ze semínka Rudrakshi, věčně zeleného stromu, který roste v Himálajích, v Nepálu, Indii a jihovýchodní Asii a podle staré legendy mají tyto stromy božskou energii a moc přinášet do života energii, zdraví, štěstí a harmonii.

Foto: Archiv firem

Zleva: Náhrdelník Mala s růžovým střapcem Schivaloka, Joga Fitshop 18902 Kč. Náramky a náhrdelníky Rudraksha, velký náramek s lososovo/světle modrý střapec, 300 Kč. Náramek s modrým střapecem, růžovými korálky a přívěskem budha, 300 Kč. Mala náhrdelníky.

V překladu slovo Rudraksha znamená „boží slzy”, nebo také „slzy boha Shivy” a pro mnohé buddhisty a hinduisty je toto semínko posvátné, šperky z něj jsou používány k meditaci. Šperky jsou k dostání celosvětově a jejich výrobě se věnuje mnoho lidí. Podle nositelů tyto šperky mimo jiné zlepšují koncentraci, tlumí stres, zklidňují mysl a mají mnoho dalších pozitivních účinků.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám