Hlavní obsah

Rozdílné vnímání teploty aneb Když je jednomu zima a druhému horko

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplota okolního prostředí ovlivňuje naše celkové pohodlí. Jinak se cítíme v zimě, jinak v letních dnech plných slunce. Ne všichni ale vnímají danou teplotu stejně. Zatímco jednomu je horko, druhý drkotá zuby. Na vině může být celá řada faktorů.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco ostatní jsou v pohodě, vy máte pocit, že doma asi zmrznete? Na vině může být celá řada příčin.

Článek

Venkovní teplotu sotva někdo ovlivní, je tak na místě se přizpůsobit a podle počasí se dostatečně obléci. Jinak je tomu v uzavřených prostorech, kde si lidé mohou nastavit teplotu podle sebe.

Jenže co když je členů v domácnosti či kanceláři více, jak určit ideální klima? A jak je možné, že zatímco někdo má při dvaceti stupních rozpoložení na tričko a kraťasy, kolega nebo kolegyně jen při podobné představě mrzne? Vysvětlení je hned několik.

Vnitřní a vnější teplota  

Regulace vnitřní tělesné teploty probíhá v hypotalamu. Jde o část mozku, jejíž receptory udržují vnitřní teplotu těla něco málo přes 36 stupňů. Receptory na kůži pak pomáhají „identifikovat” teplotu okolního prostředí. Pocitově pak stačí pouhý rozdíl dvou stupňů, aby člověk zaznamenal nějakou změnu.

K tomu, jak lidé vnímají stejnou teplotu, ale přispívají kromě rozdílu mezi teplotou těla a okolí i další faktory. Některé z nich citoval server Women’s Health magazine.

Úroveň stresu 

Jak popisuje Michael Lynch, neuropsycholog a děkan na univerzitě ve Washingtonu, regulaci vnitřní tělesné teploty řízenou hypotalamem může znatelně ovlivnit především hladina stresu.

„Když jste ve stresu, nervový systém pracuje na vyšší obrátky než obvykle, což má za následek rychlejší přísun krve k tělesným orgánům a následné zvýšení teploty těla,” uvedl. Jde podle něj o základní tělesnou reakci na specifický podnět.

Pohlaví 

Studie publikovaná v roce 2011 v časopise International Journal spojuje vnímání teploty také s pohlavím člověka. Podle ní je prokazatelné, že zatímco vnitřní tělesná teplota je u mužů a žen téměř stejná, ženy jsou výrazně citlivější i na sebemenší změnu v teplotě okolního prostředí.

Důvodem pro dané tvrzení je fakt, že ženy, byť průměrně menšího vzrůstu než muži, vnímají teplotu okolí větší plochou těla než muži, uvedla pro server Heather Miltonová, kondiční specialistka a fyzioložka v NYU Langone Sports Performance Center.

Navíc citlivějšímu vnímání u žen „napomáhá” i zjištění, že mívají oproti vnitřní tělesné teplotě výrazněji studenější ruce než muži.

Psychika 

Vnímání toho, zda je člověku při určité teplotě okolí zima nebo teplo, ale může mít i další vysvětlení – vlastní psychiku. „Důležitou roli hraje i psychologický aspekt. Když si budete myslet, že je prostě chladno, zima vám nejspíš bude,” uvedl neuropsycholog.

„Bohužel nikde nenajdete pracoviště, kde by se všichni jednohlasně shodli na ideální teplotě. Bude-li zimomřivější člověk předem stresovaný tím, že kolegové mají raději nižší teplotu v kanceláři, bude mu chladno zřejmě ještě víc,” uzavírá hodnocení Lynch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám