Hlavní obsah

Taxikářka bojuje proti patriarchálním tradicím

Právo, kov

Americké noviny Washington Post ji označily za „pionýrku na nebezpečné trati“, ona sama se považuje za bojovnici proti patriarchálním tradicím. Osmatřicetiletá Sara Bahayiová je podle týdeníku Der Spiegel snad jedinou ženskou taxikářkou v celém Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Sara Bahayiová

Článek

Už před dvěma lety, když splnila podmínky pro získání taxikářské licence, se na ni zejména muži dívali přes prsty a prorokovali, že za několik týdnů „bude po hrdince za volantem“.

V zemi islámských fundamentalistů, kde většina žen smí opustit dům jen za doprovodu mužského příbuzného, to byla provokace, když Sara začala brázdit silnice kolem severoafghánského Mazáre Šarífu. Jako taxikářka vydělá denně deset až dvacet dolarů a drží tak nad vodou patnáctičlenné příbuzenstvo včetně rodiny své sestry.

Foto: Profimedia.cz

Ona sama je stále svobodná, což zdůvodňuje jednoduše: „Žádný manžel by mi nedovolil pracovat.“ A kromě toho s ní velmi rády jezdí zejména ženy, protože se s ní cítí bezpečněji než s muži. Odmítá jakoukoliv mužskou ochranu. Poté, co se do jejího domu pokoušel vloupat zloděj - koupila si zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám