Hlavní obsah

Faye Dunawayová: Bez Bonnie a Clyde bych ostatní filmy těžko natočila

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Na svá léta nevypadám. Rozčiluje mě, když si producenti myslí, že mohu hrát už jen matky nebo sestry, přestože starší herci se na plátně milují s herečkami o polovinu mladšími,“ zlobila se ještě nedávno Faye Dunawayová na kruté poměry v hollywoodských studiích.

Foto: Profimedia.cz

Fay Dunawayová a Warren Beatty ve filmu Bonnie a Clyde.

Článek

Ovšem teď je situace jiná - právě čtyřiasedmdesátiletá herečka vypadá daleko starší a nikdo nechápe, proč to nechala dojít tak daleko. Lidé od filmu dávají příklad ještě starších hereček, jako jsou charismatické dámy Judi Denchová či Vanessa Redgraveová, jež na rozdíl od Faye, vylepšené několika plastikami, stárnou přirozeně a vypadají daleko lépe. I když plastikami to být také nemusí - i o tři roky starší Jane Fondová podstoupila několik operací, přesto je jasně vidět, jak o sebe dbá…

Nedostatkem nabídek se netrápí

Jenže Faye, dříve jedna z nejnádhernějších hollywoodských hereček, to momentálně neřeší. Její největší starostí je milovaná labradorka Spinee a svou úlohu může hrát i to, že Faye viděli samotnou bez jejího posledního partnera, takže v poslední době na svůj odjakživa vyhlášený styl tolik nedbá.

V životě jsem miloval mnoho žen, ale Faye ze všech nejvíce. Je stejně výborná jako herečka, milenka i jako člověk.
Vittorio De Sica

Jistě není všem dnům konec, i když si slavná rodačka z Floridy naposledy zahrála před dvěma roky v brazilském snímku The Beauty of Sharks. Nedostatkem nabídek na nové role se ale netrápí. Má jich za svou padesátiletou kariéru víc než dost.

Foto: Profimedia.cz

Jako Milady ve Třech mušketýrech. V pozadí snímku Christopher Lee v roli Rocheforta.

Nejraději vzpomíná na své vražedkyně. Už její první v legendární gangsterce Bonnie a Clyde (1967) ji proslavila a atraktivní Faye se stala hvězdou a sexsymbolem Ameriky. „Jako vražedkyně jsem nejspíš opravdu zabodovala, když mi ji znovu nabídli po šesti letech v podobě Milady de Winter ve Třech mušketýrech,“ směje se.

„Na tento film se ani nedá zapomenout. Bylo to tehdy snové obsazení s Michaelem Yorkem, Richardem Chamberlainem, Oliverem Reedem a Raquel Welchovou. Ne náhodou jsou právě tito Mušketýři také dodnes považováni za nejlepší zpracování slavného Dumasova románu,“ pyšní se herečka, která ve své době sekundovala výhradně hollywoodským esům.

Filmová partnerka největších hvězd

A má se čím pyšnit! Jen namátkou - partnerkou Steva McQueena byla v Případu Thomase Crowna (1968), Marcella Mastroianniho v Místě pro lásku (1968), Jacka Nicholsona v Čínské čtvrti (1974) či Roberta Redforda ve Třech dnech Kondora (1975). I proto jsou její postavy v těchto evergreenech nezapomenutelné.

Faye, která v ústředních rolích excelovala až do poloviny devadesátých let, na ně dnes vzpomíná se stejnou nostalgií jako na Bonnie a Clyde s Warrenem Beattym. „Bez této gangsterky bych ostatní filmy jen těžko natočila,“ tvrdí o roli, díky které se tehdy v sedmadvaceti stala nejmladší adeptkou na Oscara.

Upoutávka na film Bonnie a ClydeVideo: Warner Bros. CZ

„Kvůli Bonnie musela zhubnout deset kilogramů. Běhala ověšená pytlíky s pískem. Netajila se tím, že se chce rolí proslavit. Ještě nikdy jsem neviděla člověka, který by vyvinul tak démonickou energii k dosažení úspěchu,“ vzpomíná bývalá kolegyně Estelle Parsonsová.

Víte, že…

Velkou radost jí loni v říjnu udělalo pozvání do Lyonu na francouzský filmový festival Lumiere, kde byla jako hollywoodská filmová legenda čestným hostem za svůj velký přínos především v nezávislých amerických filmech.

Co si o ní a jejím herectví myslí kolegové, vyjádřil snad nejlépe slavný italský režisér Vittorio De Sica po dokončení už zmíněného romantického dramatu Místo pro lásku, kde vytvořila po boku Mastroianniho postavu dívky umírající na tuberkulózu. „V životě jsem miloval mnoho žen, ale Faye ze všech nejvíce. Je stejně výborná jako herečka, milenka i jako člověk,“ prohlásil proslulý Ital.

Reklama

Související témata:

Související články

Tom Selleck: Herecký bůh mi přál

Je jen pár televizních osobností, které mohou soutěžit s populárním Američanem Tomem Selleckem. Na obrazovce je od chvíle, kdy si před více než třiceti lety...

Výběr článků

Načítám