Hlavní obsah

Kate Beckinsaleová: Jím každé tři hodiny malé porce

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova v hororovém opojení strávila posledních deset pracovních let krásná Angličanka Kate Beckinsaleová. Svůj zamilovaný žánr střídala leda tak s thrillery a jen občas si střihla nějakou komedii. Ovšem čeho je moc, toho je příliš – a tak chystá radikální změnu.

Foto: Bontonfilm

V děsivém thrilleru E. A. Poe: Podivný experiment v hlavní dvojici s anglickým kolegou Jimem Sturgessem.

Článek

„Prosincové vyhlášení nominací Zlatých glóbů s populárním Jeremym Pivenem byl pro mě jeden z mála pohodových pracovních dnů uplynulého roku. Jinak jsem totiž točila neustále v deprimujícím prostředí, takže letos mě diváci uvidí v Poeově blázinci nebo v hororovém Underworldu či v thrillerovém Pokoji zklamání,“ konstatuje se smíchem.

Stýskání po komediích

Proto nepřekvapí její přání do nového roku: „Musím přiznat, že se mi čím dál víc stýská po komediích, těch jsem si dříve užila daleko víc. Už mě totiž pomalu přestává bavit nakopávat lidem zadky a s Underworldem se taky Oscara nikdy nedočkám. Holt si budu muset vymyslet něco pořádnějšího,“ říká s nadsázkou.

Upoutávka na film E. A. Poe: Podivný experimentVideo: Bontonfilm CZ

Rodačka z Londýna, která patří ve svých jednačtyřiceti mezi nejkrásnější herečky, si tak k upírovské sáze připsala do svého rejstříku další děsivý thriller E. A. Poe: Podivný experiment. Hrdinou filmu je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci devatenáctého století přichází na praxi do odlehlého ústavu pro choromyslné.

Foto: Reuters

Kate Beckinsale

„Hraju v něm záhadnou krásku Elizu, do které se Edward okamžitě šíleně zamiluje. Brzy ale zjistí, že jsem pacientkou. Jakmile se mě dotkne, dostávám se do nekontrolovatelného stavu, v roli totiž trpím panickou hrůzou z jakéhokoli tělesného dotyku. Edward, k tomu zasvěcovaný do zdejších léčebných metod, je v šoku. Hrůzu nahánějící léčba duševně nemocných, jako jsou věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny, je tu všudypřítomná. A tím vše teprve začíná,“ prozrazuje Kate.

S hororovým žánrem ji spojila láska

Proč ale kráska a horory? „Abych byla upřímná, byla to láska. Hned když si mě při prvním Underworldu v roce 2003 vybral pro hlavní roli vampýrské bojovnice Selene režisér Len Wiseman, věděla jsem, že éra mých hororů teprve začíná. Do Lena jsem se totiž velice brzy zamilovala,“ přiznává po letech.

„Samotnou mě pak překvapilo, jak mě role pohltila,“ tvrdí. Bylo to totiž konečně něco zcela jiného než například titulní postava z televizního filmu Emma (1996) podle Jane Austenové nebo její úlohy ve snímcích z roku 2001, kdy si zahrála zdravotní sestru Evelyn ve válečném Pearl Harboru a romantickou Saru v Lásce na stopě.

„Musela jsem pracovat na fyzičce, do úmoru trénovat, bavilo mě to a být pořád s Lenem bylo snové,“ vzpomíná Kate. Vzápětí se po osmi letech rozešla se svým přítelem, populárním velšským hercem Michaelem Sheenem, se kterým má dceru Lily (1999). A ještě v témže roce se zasnoubila s Lenem. Rok nato se vzali.

Foto: Falcon

V akčním thrilleru Total Recall si ho nemohla vynachválit jeho kolegyně, herečka Kate Beckinsaleová (na snímku).

A pak to šlo ráz na ráz. Následoval hororový Van Helsing (2004), Underworld: Evolution (2005), Motel smrti (2007) a další horory a thrillery. „Snažila jsem se je pro zachování zdravého rozumu střídat s komediemi, jako byla například Všichni jsou v pohodě s De Nirem (2009), ale moc se mi to nedařilo. Přišla nabídka na Bílou smrt (2009), další Underworld, v následujících letech pak akční sci-fi Total Recall a thriller Kontraband – a bylo vymalováno.

Ty temné role mi prostě už nikdo neodpáře. A to prosím všechno začínalo zcela nevinně v roce 1993 Shakespearovou romancí Mnoho povyku pro nic,“ směje se talentovaná Kate.

Herectví, nebo studium?

K umění měla jako dcera herecké dvojice Richarda a Judy blízko. Má ovšem i jiné talenty než jen herectví. Už na nezávislé dívčí škole v Londýně vyhrála dvakrát soutěž mladých spisovatelů. Pak ale ve dvaceti, v prvním roce na Oxfordu, dostala roli ve zmíněné komedii Mnoho povyku pro nic.

Na univerzitě hrála ještě v dalších třech filmech, třetí rok pak byla na výměnném pobytu ve Francii. Tam se věnovala studiu francouzštiny, pařížskému kulturnímu i nočnímu životu, oblíbila si i silné francouzské cigarety. Právě tehdy přehodnotila svůj život. Věděla, že se musí rozhodnout: buď bude dál studovat, nebo se soustředí na vzkvétající hereckou kariéru. A tak po návratu z Paříže oxfordskou New College, kde studovala francouzštinu, ruštinu a literaturu, opustila.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER, Reuters

V roce 2001, už po boku Bena Afflecka a Joshe Hartnetta, slavila mezinárodní úspěch v Pearl Harboru. A po Letci z roku 2004 Kate patřila k nejžádanějším Angličankám v Hollywoodu.

Jí každé tři hodiny malé porce

Zato v letech 2010 a 2011 si na dva roky hraní odpustila. „Najednou nebylo nic, v čem bych si toužila zahrát, a navíc jsem si chtěla co nejvíc užít dcery Lily, než odejde na kolej. Vynahradila jsem si to pak pěti filmy v roce 2012,“ dodává.

Víte, že…

Půvab Kate spočívá v tom, že je podobná svému barmskému pradědečkovi a její krása je lehce orientální.

Pro roli Avy Gardnerové v Letci musela přibrat deset kilo.

Je aktivní modelkou britské agentury Independent Models se sídlem v Londýně.

Kouřit přestala jen po dobu těhotenství s Lily.

Kate se snaží maximálně udržet soukromí, není ani na Twitteru, ani na Facebooku, paparazzi si ji ale stejně vždycky najdou, nejlépe v intimních situacích, byť jen s manželem. Láká je její krása. „Nevím, co na mně pořád mají. Jen si udržuju postavu. Jím každé tři hodiny malé porce, většinou kuře se zeleninou, denně také posiluji a pravidelně dělám jógu. Jinak zatím se sebou nic dělat nemusím, uvidíme, kdy dojde na botox,“ směje se.

Reklama

Související témata:

Související články

James McAvoy: Jsem ohromný fanda Star Treku

Na momentálně nejúspěšnějšího skotského herce Jamese McAvoye pějí ódy i všechny režisérské špičky. „Jeho herectví vždy přinese hloubku a pravdivost každé roli,...

Výběr článků

Načítám