Hlavní obsah

Michael Keaton: Nikdy nebudu závislý na vrtoších či rozmarech jiných

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nerad se dívám na vlastní filmy,“ tvrdil odjakživa americký veterán a jeden z prvních filmových superhrdinů Michael Keaton. Na svého Riggana, hlavní postavu v nové černé komedii Birdman, se ale nemůže vynadívat. Jako by nevěřil, že na plátně je to opravdu on. Však už také za svůj výkon dostal i Zlatý glóbus.

Foto: CinemArt.cz

Po téměř padesátileté filmové kariéře dostal za hlavní roli herce Riggana Thomsona v černé komedii Birdman poprvé Zlatý glóbus. A oscarovou nominaci k tomu.

Článek

„Dívám se na Birdmana a říkám si, bože, jak já ten film miluju. Líbí se mi natolik, že se ho opravdu nemohu dost nasytit. A to jsem ho viděl už potřetí,“ prozrazuje třiašedesátiletý rodák z Pensylvánie.

Upoutávka na film BirdmanVideo: CinemArt

Podle znalců to byla nejvýraznější a nejnáročnější role, kterou kdy Keaton hrál. A Michael náročnost role potvrzuje. „Způsob, jakým fenomenální mexický režisér Alejandro Gonzáles Iňárritu film natáčel, ode mě vyžadoval naprostou fyzickou přesnost tempa a rytmu, ale i mimořádnou schopnost přecházet z komediální roviny do téměř tragické, aniž by v mém hraní bylo zrnko ironie.“

Dlouhé scény točené na jeden zátah

Sám dává příklad, kdy se desetiminutový záběr, při kterém běží po newyorském Times Square jen ve spodkách, točil v jednom zátahu a nedovoloval jedinou chybu. „Zatímco při normálním natáčení uděláte patnáct záběrů jedné věty z jednoho úhlu a vyberete ten nejlepší, teď jsem to musel natočit najednou. A tak to šlo pořád dokola od úsměvů málem k slzám,“ vysvětluje.

Foto: Mike Blake , Reuters

Michael Keaton (Birdman) s cenou za nejlepší herecký výkon v kategorii komedie a muzikál

Na otázku, proč kývl na to, že poběží ve spodkách po náměstí plném lidí, Michael odpovídá: „Při prvním čtení scénáře se mi zdálo, že by to mohlo být celkem zábavné, a víc jsem o tom nepřemýšlel. Pak se ale začalo točit a já najednou stojím na zmíněném místě a vůbec se mi nechce svlékat. Ale co s tím?

Přitom bych si nedovolil říci režisérovi, že se zbláznil, že takovou scénu vůbec vymyslel, a řeknu si, četl jsi to, tak to teď udělej a ať je to legrační a věrohodné. Najednou se tedy procházím po Times Square mezi lidmi ve spodkách a v krátkých černých ponožkách a v duchu si říkám, bože, to je šílený a ještě nesmím udělat chybu…,“ směje se.

Herec, který nastartoval žánr superhrdinů, byl ideální volbou

Keaton je bezesporu v roli Riggana Thomsona hlavní hereckou oporou Birdmana. Za svou kariéru ztělesnil celou řadu filmových postav nejrůznějších žánrů, především ale pod vedením Tima Burtona dvakrát skvěle zahrál Batmana.

Foto: CinemArt

Michael Keaton a Edward Norton ve filmu Birdman

„Herec, který byl jedním z prvních filmových superhrdinů a vlastně nastartoval filmový žánr komiksových superhrdinů, byl pro mě ideální volbou. Navíc Michael je impozantní herec. Ovládá řemeslo dramatu a komedie jako nikdo jiný. Když mi řekl ano, věděl jsem, že film bude přesně takový, jaký jsem chtěl. Jeho prostřednictvím se do filmu promítla mnohem silnější realita, nejen díky jeho minulosti a schopnostem, ale také díky jeho neuvěřitelnému talentu,“ říká Iňárritu.

Zároveň podotýká, že Keatonova neochvějná odhodlanost zobrazit Rigganovy slabosti a triumfy bez soudů byla pro jeho roli kritická. „Michael hrál Riggana absolutně věrně a poctivě. Sáhl si hluboko. Nevím, jak to dělal, ale byla ho nádhera sledovat,“ znovu vzdává díky režisér.

Herci jsou ve své podstatě nejistí

A co říká o své postavě herce Riggana, který se v minulosti proslavil rolí kultovního superhrdiny a nyní se s vypětím sil snaží o svůj jevištní debut na Broadwayi, sám protagonista? „Zaujalo mě, jak je Riggan zmítaný pochybnostmi i rozpory, strachem a nejistotou, což je u herce to nejhorší. A herci jsou bohužel ve své podstatě nejistí.

Foto: CinemArt

Záběr z filmu Birdman.

Proč? Protože tohle je průmysl postavený na strachu. A vy se v tom pěkně vezete a máte smůlu, pakliže na to přistoupíte. Jenže já jsem na to přišel včas. I proto, když mi nenabízeli adekvátní role, jsem nějakou dobu nehrál. Rozhodl jsem se totiž, že nebudu závislý na vrtoších či rozmarech jiných. Chtěl jsem záviset jen na svém rozmaru,“ vysvětluje Keaton, ze kterého vyzařuje sebedůvěra i smysl pro řád ve vlastním životě, tedy kvality, kterých si zvlášť cení Michaelovi kamarádi.

Život staví nad kariéru

„Život je pro něho daleko důležitější než kariéra,“ říká jeho kolega z Birdmana Edward Norton. „Je to velice zemitý chlapík. Z jeho chování je jasné, že hraní je jen kus jeho života, je velice šťastný a spokojený s tím, jakou rovnováhu si mezi osobním životem a profesí udržel.“

Foto: CinemArt

Michael Keaton ve filmu Birdman.

S Michaelem si totiž máte vždy o čem povídat. Miluje americký Západ, většinu roku žije na svém ranči v Montaně, jezdí na koních a občas v rezervaci Navajo učí hrát i indiány. Je také vyznavačem horské cyklistiky, muškaření i africké safari, kam nedávno vzal svého jednatřicetiletého syna Seana.

V posledních týdnech se v amerických Sun-Times objevily zprávy o tom, že rozvedený Michael je po uši zamilován do nejmenované blondýnky, se kterou si údajně vybíral zásnubní prstýnky a možná by mohl být znovu otcem. Co je na tom pravdy, se teprve ukáže, hlavní je, že talentovaný Michael Keaton má opět velký film a je zaslouženě šťastný.

Reklama

Související témata:

Související články

Tom Selleck: Herecký bůh mi přál

Je jen pár televizních osobností, které mohou soutěžit s populárním Američanem Tomem Selleckem. Na obrazovce je od chvíle, kdy si před více než třiceti lety...

Výběr článků

Načítám