Hlavní obsah

Penélope Cruzová: Sexy titul beru s nadhledem

Právo, Jana Rovenská

Závěr právě uplynulého roku byl pro hvězdnou Penélope Cruzovou nabitý událostmi. Patřilo mezi ně oznámení, že čtyřicetiletou Španělku časopis Esquire jmenoval nejvíc sexy ženou, ale i nová zpráva, že po delší době přijala roli v pokračování úspěšného hitu, komedie Zoolander.

Foto: Profimedia.cz

Penélope Cruzová

Článek

„Sexy titul beru s nadhledem, protože krása je pomíjivá a podstatné je, jaká je žena i uvnitř. A co se Zoolandera 2 týče - od Pirátů z Karibiku bude po pár letech mým prvním trhákem. Doteď jsem točila málo a hlavně ve Španělsku, protože se mi až v sedmatřiceti narodilo první, vytoužené dítě, náš syn Leonardo, a pak přišla malá Luna. Holt jsem na to potřebovala správného chlapa,“ říká spokojená manželka populárního španělského herce Javiera Bardema.

Proč ale Zoolander? „Víte, když mi bylo dvacet třicet, chtěla jsem točit jen drama. To zajímá snad každého umělce. Byla jsem prostě neustále v pokušení zkoumat něco temného, tajemného.

Už jako teenager jsem byla posedlá filmy Pedra Almodóvara, dívala jsem se na ně na rodinném videopřehrávači. Ve čtrnácti jsem se propašovala do kina na jeho krimidrama Spoutej mě!. Ten film pro mě změnil spoustu věcí. Toho dne jsem se rozhodla, že budu herečkou,“ vzpomíná tehdy zcela neznámá dcera obchodníka a kadeřnice.

„Abych ale odpověděla, proč Zoolander. Temných dramat bylo už dost - teď se při filmování ráda zasměju. A jsem si víc než jistá, že s Benem Stillerem o legraci nebude nouze,“ vysvětluje sympatická rodačka z Madridu.

Foto: Profimedia.cz

Penélope Cruzová a Tom Cruise ve filmu Vanilkové nebe

Bylo to ale právě Almodóvarovo drama Vše o mé matce (1999), díky kterému si jí v roli jeptišky, která se spustí s transvestitou, všimli v Hollywoodu. Hned další rok už hrála v dramatickém westernu Krása divokých koní s Mattem Damonem, v thrilleru Vanilkové nebe s Tomem Cruisem, v Mandolíně kapitána Corelliho s Nicolasem Cagem, v Kokainu s Johnnym Deppem…

A její hvězda stoupala stále výš. Pobláznila snad každého svého kolegu, ale dostal ji až Javier Bardem, se kterým natočila v roce 2008 romantické drama Vicky Cristina Barcelona. Roli jeho žárlivé exmanželky zahrála tak výborně, že za ni jako první španělská herečka dostala v roce 2009 Oscara.

Foto: Aerofilm

V romantickém snímku Vicky Cristina Barcelona (2008) ve skvostném triu s Javierem Bardemem a Penélope Cruzovou.

„Pro mě jsou to už jen krásné vzpomínky,“ říká s úsměvem šťastná dvojnásobná matka. Na natáčení Vicky Cristiny Barcelony nikdy nezapomene ani režisér snímku Woody Allen.

„Hned od začátku mi bylo jasné, že se mezi nimi něco děje. Zprvu jsem to přikládal jen jejich starému kamarádství, protože se znali od roku 1992, kdy spolu natáčeli drama Šunka, šunka, později už jsem si s kamarádstvím nebyl tak jistý. Jistě jsem ale nevěděl nic, protože spolu mluvili jen španělsky, a to tak rychle, že jsem z toho nic nerozuměl,“ vzpomíná Woody.

„Vůbec jsem se ale Javierovi nedivil. Penélope má úplně všechno. Je nejen velice sexy a velice krásná, je zároveň i velká herečka. Na požádání se vám rozbrečí nebo rozesměje, zahraje vášnivku či dramaticky chladnou. Její umění nemá hranice.“

Foto: CinemArt

Cameron a Penelope

A není jediný, kdo na ni pěje chválu. Talentovaná Penélope s dětsky kulatýma očima, velkými ústy a smyslnými rty dovedla okouzlit další umělce. Nadšeni z ní jsou návrháři a režiséři. „Škoda že ji neznal Picasso, jistě by ji s láskou portrétoval,“ prohlásil před lety módní návrhář Ralph Lauren.

Alan Poul, producent filmu Chilli, sex a samba zase tvrdí: „Je schopná zastavit dopravu, každý na ni doslova zírá. Její oči jsou tak záhadné. Vždycky jsem měl pocit, jako by se mi dívala až na dno duše.“

Cameron Crowe, který ji režíroval ve Vanilkovém nebi (2001), graduje: „Když se na ni díváte, nevíte, kdy přestat, ani kdy vypnout kameru.“ A režisér Kokainu Ted Demme chválu uzavírá slovy: „Vůbec se mi na roli nehodila. Najal jsem ji jen proto, že je tak nádherná. Její šarm ale není jen v sexappealu. Má totiž i neuvěřitelný smysl pro humor, což svědčí o její inteligenci.“

Reklama

Související články

Judit Bárdosová: Na ulici nahatá nechodím

Úspěch snímku Fair Play, kde ztvárnila hlavní roli, znamená vstupenku do českého filmu. Bude se krásná maďarsko-slovenská herečka Judit Bárdosová stěhovat do...

Výběr článků

Načítám