Hlavní obsah

Sienna Millerová: V minulosti mi šlo hlavně o velké role

Právo, Jana Rovenská

Zdá se, že půvabná Angličanka Sienna Millerová, která si kvůli řadě bouřlivých milostných vztahů málem zničila kariéru, je na dobré cestě. Se svým snoubencem Tomem Sturridgem má dcerku Marlowe a kromě hitu Americký sniper se letos představí v dalších šesti filmech. Sama ale přiznává, že to pro ni byla složitá cesta.

Foto: CinemArt

Jako manželé s Bradleym Cooperem v novém akčním filmu Americký sniper.

Článek

„Byla jsem naivní a bezmezně jsem věřila mužům. Několika z nich jsem tak nevědomky pomohla rozbít manželství, mnohokrát jsem byla naopak já podvedená a zklamaná a to vše se negativně podepisovalo na mé kariéře. Bylo čím dál těžší dostat práci, o kterou jsem měla zájem. Ocitla jsem se ve zvláštní situaci, přitom mi Hollywood v mnoha směrech fandil,“ svěřuje se dvaatřicetiletá Sienna.

„Měla jsem totiž vynikající pracovní morálku - první jsem na natáčení přijížděla a poslední odjížděla, byla jsem nejlepší kamarádkou štábu, prostě profesionálka. Mimo práci jsem se ale chovala nemožně. Bylo mi špatně ze mě, špatně z toho, jak mě lidé vnímali. Měla jsem pocit, že ztrácím kontrolu nad životem, a to jak osobně, tak profesně. Proto jsem v roce 2009 záměrně z Hollywoodu zmizela.“

Foto: Profimedia.cz

Angličanka Sienna Millerová

Bouřlivá léta už má ale naštěstí za sebou. „Konečně jsem také matkou, což mě drží nohama pevně na zemi. Dítě úplně změnilo můj pohled na život. Je to něco, co mi dává novou skvělou perspektivu,“ říká Sienna, která udělala odvážnou změnu i jako herečka.

„V minulosti mi šlo hlavně o velké role, výsledek ale často nebyl podle mých představ. Teď jsem se rozhodla pracovat především se známými umělci i za cenu toho, že dostanu roli menší,“ prozrazuje herečka, šťastná z toho, že dostala druhou šanci.

Upoutávka na film Americký sniperVideo: Warner Bros. CZ

Momentálně propaguje snímek Clinta Eastwooda Americký sniper. „Na filmu je krásné to, že i když je válečný, nechybí v něm lidskost ani love story,“ přibližuje příběh o nejobávanějším americkém odstřelovači všech dob Chrisu Kyleovi.

„Můj nejsilnější dojem je ale spojen s Bradleym Cooperem. Bylo úžasné ho při natáčení sledovat. Ani na vteřinu nevybočil z role. Znala jsem vlastně Kyla dřív než Bradleyho, úplně se do postavy ponořil. Je to fantastický herec,“ opěvuje kolegu, kterému je ve filmu manželkou.

Americký sniper je její jednadvacátý snímek, přitom začínala už ve dvaceti, kdy se mihla v britské romantické komedii Klíč k lásce (2001). Tři roky jí pak stačily na to, aby hrála v hlavních dvojicích s atraktivními herci, jako byl Jude Law v komedii Zlatíčko, Daniel Craig v krimi Po krk v extázi, v Casanovovi ještě s Heathem Ledgerem.

Foto: Profimedia.cz

V britské komedii Zlatíčko se svým bývalým snoubencem Judem Lawem

Netrvalo ale dlouho a půvabná Sienna si začala komplikovat osobní život tím, že chodila téměř s každým kolegou.

„Kdyby se bývala tehdy víc věnovala kariéře, mohla z ní dnes už být velká hvězda,“ říká režisér George Hickenlooper, který si ji vybral pro hlavní roli v životopisném dramatu Warholka (2006), kde hrála múzu Andyho Warhola Edie Sedgwickovou.

„Siennu jsem si nevybral jen proto, že byla Edie nejvíc podobná. Režíroval jsem už několik slavnějších hereček, třeba Naomi Wattsovou či Renée Zellwegerovou, ale ona byla ještě talentovanější. Navíc uměla vyvolat stejný druh emocí, jaké jsem si představoval u Edie.

Měla nesmírné osobní kouzlo a energii na rozdávání,“ rozplývá se nadšením ještě dnes.

O herectví také Sienna nikdy nepochybovala, herečkou chtěla být odmalička a měla k tomu všechny předpoklady. Narodila se Edymu, americkému bankéři a sběrateli moderního čínského umění, a jihoafrické matce, modelce Josephine, která několik let vedla slavnou dramatickou školu Lee Strasberga a byla osobní asistentkou zpěváka Davida Bowieho.

Foto: Profimedia.cz

Charismatický Daniel Craig byl jejím partnerem v thrilleru Po krk v extázi.

Ještě před prvními rolemi ale atraktivní blondýnka pracovala jako modelka. Začala se objevovat i v módních časopisech a díky svému vynikajícímu vkusu vytvořila se sestrou Savannah oblíbenou módní značku Twenty8Twelve.

Dnes má Sienna vedle herectví i další důležité poslání. Je velvyslankyní organizace International Medical Corps, vytvořené v reakci na humanitární katastrofy. Světová kampaň záchranářů, kterou loni ve Velké Británii zahájila, probíhá všude tam, kde je třeba odborné pomoci.

„Viděla jsem na Haiti, v Etiopii i v Kongu, kde už mají vyškolený první personál, jak taková pomoc může rozhodnout mezi životem a smrtí. Ať už je to porodní asistentka, matka vyškolená v tom, jak rozpoznat příznaky podvýživy, nebo zdravotní sestra se stabilní dodávkou očkovacích látek. Školení místních lidí, kteří by se stali první pomocí ve vlastních komunitách, je nejlepší možný způsob, jak zachránit životy po humanitárních katastrofách,“ říká dnes už opět uznávaná Sienna Millerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám