Hlavní obsah

Oblečení na svah i na procházky v horské přírodě

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se do hor chystáte za sněhem, nebo pouze jako doprovod a plánujete procházky zasněženou přírodou, nezapomeňte zabalit pořádně teplé oblečení. Není nic horšího, než když vám plánované zimní radovánky zkazí nachlazení nebo nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Oblečte se teple a stylově, a to ať už vyrážíte brázdit svahy, nebo se jen procházet po přírodě.

Článek

„Často se stává, že lidé odjedou na svou vysněnou zimní dovolenou na hory a hned druhý den je začne trápit nastydnutí, svalová horečka, únava a výjimkou není ani náhlé propuknutí chřipky či angíny. Děje se tak proto, že se dostatečně nepřipravili na zvýšenou aktivitu i jiné klima,“ upozorňuje výživový specialista Martin Škába.

Základem je tedy určitě kvalitní a teplé oblečení, nehledě na to, zda se chystáte na svah nebo jen na procházku po horských hřebenech. Základem by mělo být kvalitní prádlo, pokud ale na horách není velká zima, dobře poslouží obyčejné legíny, body a triko či rolák s dlouhým rukávem. Skvěle zahřejí svetry s vysokým podílem vlny. Pro maximální pohodlí oblékněte bezešvé spodní prádlo a sportovní podprsenku.

Zvláštní důraz by ale lidé měli klást i na stravování na horách, a to zejména tak, aby jídla byla vydatná a dodala tak tělu potřebné živiny pro zvýšený výdej energie. Snídaně by měla být teplá (ovesná, jáhlová kaše s ovocem, míchaná vejce, hemenex či vaječná omeleta. Taková jídla dodají energii na dopolední program a tělo skvěle nastartují. Samozřejmostí ovšem je doplňovat pitný režim i na horách, a to zejména čajem či neperlivou vodou.

Chůzí na čerstvém vzduchu se dostanete do formy

Pokud nelyžujete, vyplňte volné chvíle, kdy budou ostatní na svahu k nejméně náročné fyzické aktivitě, chůzi. „Pobyt na čerstvém vzduchu snižuje napětí i frustraci a v zimě spalujeme mnohem více kalorií než v jiná roční období,” říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness. Začněte rychlou chůzí, kterou ostatně považují odborníci za nejzdravější cvičení vůbec. Chůzí totiž člověk nezatěžuje klouby ani páteř, zato ale podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne.

„Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně. Například osobní trenéři ve Finsku se při vstupní diagnostice u svých klientů věnují i pohybovým návykům: jak daleko to mají od auta do práce, kam chodí na oběd a podobně. Trasu jim přeplánují a přidají jim do každodenního programu více kroků,“ popisuje Jana Havrdová návod na nejjednodušší metodu, jak se i na horách můžete dostat do formy.

Foto: Archiv firmy

Helma, Roxy, 2360 Kč.

Foto: Archiv firmy

Čepice Kama a šperk s jelenem Deers, 1390 Kč.

Foto: Archiv firmy

Kukla s šálou, H&M, 899 Kč.

Foto: Archiv firmy

Brýle, Roxy, 1560 Kč.

Foto: Archiv firmy

Body, H&M, 399 Kč.

Foto: Archiv firmy

Rolák, H&M, 499 Kč.

Foto: Archiv firmy

Propínací svetr s kapucí, Bonprix, 629 Kč.

Foto: Archiv firmy

Pletený svetr s nákrčníkem, Bogner, info o ceně v obchodě.

Foto: Archiv firmy

Bunda na lyže ši snowboard, Roxy, 7450 Kč.

Foto: Archiv firmy

Bunda vhodná na sporotovní outdoorové aktivity, Adidas, 7599 Kč.

Foto: Archiv firmy

Elegantní péřový kabát, Bogner, info o ceně v obchodě.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Sportovní dámské softshellové kalhoty ze zatepleného materiálu, Silvini, info o ceně v obchodě. Kalhoty na lyže, Hervis, info o ceně v obchodě. Outdoorové kalhoty s elastickým pasem, Adidas, 4499 Kč. Dámské outdoorové kalhoty

Foto: Archiv firmy

Boty pro turistiku a venkovní využití, Adidas, 2899 Kč.

Foto: Archiv firmy

Sněhule, Crocs, 2099 Kč.

Foto: Archiv firmy

Nepromokavé boty s kožíškem, Crocs, 2999 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrací se retro trend, kalhotová sukně

Kalhoty, nebo sukně? To je otázka. Vyřeší to kompromis a tím je kalhotová sukně. Délkou pod kolena odpovídá kalhotám, šířkou připomíná dlouhou sukni. Trend,...

Výběr článků

Načítám