Hlavní obsah

Linda Vojtová: Šla jsem do kolen, když mě vyhlásili vítězkou Elite model look

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepšími světovými fotografy je vyhledávaná pro svou netuctovou krásu a přirozenost. Její tvář zdobí módní časopisy světového věhlasu. Česká topmodelka Linda Vojtová se na vrcholu modelingu pohybuje už čtrnáct let, od doby, kdy vyhrála národní i světovou soutěž Elite model look.

Foto: Profimedia.cz

Linda Vojtová

Článek

V roce 2000, kdy tuto prestižní soutěž vyhrála, jí bylo patnáct let. Dospívající dívka, která zatím k modelingu jen přičichla. Byla plná nadšení a nepoddajnosti. O tom svědčí také příběh, který nám o své cestě k prvnímu velkému vítězství vyprávěla.

„Vítězkou soutěže Elite model look pro Českou republiku jsem se stala v sobotu večer a hned druhý den ráno jsem odlétala do švýcarské Ženevy, kde jsem se měla zúčastnit světového finále této soutěže. Vedle mne v letadle seděla vítězka slovenského finále Alenka Martanovičová,” začíná modelka.

Bylo nám 15 let, neuměly jsme anglicky, byly jsme na tom hodně podobně, a tak se z nás staly rychle nejlepší kamarádky.

Pro mladou Slovenku to byl úplně první let v životě a Linda se jí jako už zkušená cestovatelka snažila dodávat odvahy. „V malém letadle si nás okamžitě všimnul jeden spolucestující. Byl jím Jirka Korn a pro nás bylo vzrušující, že se s námi takto slavný zpěvák baví. Popřál nám hodně štěstí a pak jsme ho už nikdy neviděly,“ vzpomíná Linda Vojtová s úsměvem.

Za neúčast na nepovinných akcích následoval trest

Pro dvě pubertální holky se najednou otevřel svět plný nových úžasných zážitků, které vůbec neočekávaly. „Bylo nám 15 let, neuměly jsme anglicky, byly jsme na tom hodně podobně, a tak se z nás staly rychle nejlepší kamarádky, což trvá dodnes.”

V Ženevě byl pro ně připravený pětihvězdičkový hotel na břehu jezera, o jakém se jim do té doby ani nesnilo. Přes den měly všechny finalistky velmi pestrý program. Nacvičovaly přehlídky, fotily, natáčely videa a seznamovaly se s agenty agentury Elite z celého světa. „Na večery byly připravené různé soutěžní disciplíny, kterých se ostatní finalistky velmi aktivně účastnily. Ale to jsme s kamarádkou Alenkou okamžitě zavrhly jako zcela trapnou ztrátu času, a jelikož účast na večerech nebyla povinná, žádného jsme se proto nezúčastnily,“ říká topmodelka.

Povinná účast sice nebyla, přesto se předpokládalo, že se všechny dívky zúčastní všech akcí. Proto Linda a její kamarádka Alenka dostaly trest - měly zakázáno sledovat ostatní finalistky, jak mezi sebou při různých soutěžích soupeří. Podle Lindiných slov se nedá říci, že by jim to nějak vadilo.

„Celou dobu jsme trávily čas v hotelové kavárně, kde jsme se ohromně bavily s lidmi. Ptaly jsme se, proč talent show nesledují a oni nám řekli, že takových večerů už viděli mnoho. Až daleko později jsme se dozvěděly, že jsme večery prokecaly s Johnem Casablancou a Geraldem Marie - zakladateli agentury Elite,“ vysvětluje Vojtová.

Foto: archív Lindy Vojtové

Linda Vojtová s kamarádkou Alenkou Martanovičovou

Když se v těchto dnech blízko Lindy a Alenky objevila kamera, snažily se jí obloukem vyhnout. Že nejsou skoro na žádném záběru, zjistily až po skončení finálového večera. To bylo vzhledem k výsledku celé soutěže docela legrační. Ani dietu obě finalistky na rozdíl od dalších účastnic vůbec neřešily. „Považovaly jsme to za nesmysl, když tam byly tak krásné švédské stoly. A tak jsme si na snídani braly na sebe bundu s kapsami, abychom si mohly donést nějaké dobrůtky i sebou na pokoj,“ říká.

Finálový večer plný překvapení

Blížil se finálový večer a všechny dívky se na něj pilně připravovaly. „Protože soutěž byla přenášená do celého světa, musely jsme nacvičovat vyhlašování cen v soutěži. S Alenkou jsme si řekly, že když jsme se neúčastnily žádných večerních soutěží, tak stejně nemáme šanci na výhru a nedávaly jsme proto pozor,” vzpomíná slavná česká modelka

V průběhu finálového večera nejprve z šedesáti dívek vyhlásili prvních 30, mezi kterými byla jak Linda Vojtová, tak Alenka Martanovičová. „Po dalších dvou disciplínách bylo vyhlášeno prvních 15 dívek, které již dostaly kontrakt s agenturou. Alenka postoupila mezi prvními a já až předposlední. Potěšilo nás, že jsme zase spolu. Nakonec se vyhlašovala první tři místa. Na třetím místě se umístily dvě dívky a poté nastala malá pauza, jelikož jednomu z největších světových fotografů, který předával ceny, spadly na zem obálky s prvním a druhým místem. On pak vzápětí vyhlásil na druhém místě Alenku!” vypráví.

Neměla jsem nacvičený proslov, ani chůzi a Alenka také ne. Takže jsme improvizovaly.

Radostí šla do kolen. „Když otevíral obálku se světovou vítězkou, Alenka se podívala přes jeho rameno, viděla tam mé jméno a hned se na mě otočila a kývala hlavou. Já na ní zase zpátky nechápavě - co? A pak už mě vyhlásili za vítězku z 350 000 zúčastněných dívek po celém světě! Jenže nastal problém. Neměla jsem nacvičený proslov, ani chůzi a Alenka také ne. Takže jsme improvizovaly, já poděkovala všem v češtině a pak už jsme jen slavily,“ vzpomíná Linda Vojtová na svůj velký úspěch, který jí otevřel dveře do světového modelingu.

Foto: Profimedia.cz

Linda Vojtová v roce 2000 coby vítězka

A ještě vtipná příhoda na závěr. S vítězstvím byly spojeny i materiální ceny. „Dostala jsem hodinky Ebel, kufr Lancel a ředitel hotelu, ve kterém jsme bydlely, mi předal cenu: velké srdce ze žlutého kovu. Takovéto šperky se mi v patnácti opravdu nelíbily. Když jsem přijela do Prahy, s mámou jsme to hodily do skříně mezi ponožky a víc jsme se tomuto dárku nevěnovaly.”

Asi po dvou měsících při procházce Pařížskou ulicí uviděly podobné srdce ve výloze firmy Piaget. „Šly jsme se na to tedy zeptat a dozvěděly se, že to srdce v našich ponožkách je celé ze zlata a má hodnotu asi 80 000 korun. No, nicméně musím říct, že je stále na svém čestném místě,“ říká s úsměvem topmodelka Linda Vojtová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám