Hlavní obsah

Průšvihy bodyguardů vlivných

Právo, Vladimír Plesník

Od začátku sedlali chromého koně. Tohle říkají sami Američané o osobních strážcích Baracka Obamy. Už při premiérové recepci prvního černošského prezidenta se dopustili kiksu, který by se hodil do seriálu Věřte, nevěřte. Série selhání vyvrcholila v minulých týdnech, přičemž při tom posledním jejich počínání podle svědků připomínalo popletené a ztřeštěné strážníky z grotesek němého filmu. A bodyguardi dalších světových státníků jim šlapou na paty…

Foto: Profimedia.cz

Bodyguardi amerického prezidenta Baracka Obamy mají v posledních době z ostudy kabát. Útěchou jim může být, že nejsou sami…

Článek

Ve filmu, v televizních příbězích a na stránkách knih příslušníci americké Tajné služby, tedy prezidentovy ochranky a bezpečnostní agentury v jednom, patří k nejlepším z nejlepších. Záludné protivníky odrovnávají jako na běžícím pásu a ty, kteří by se opovážili přiblížit se nepatřičně k šéfovi Bílého domu, si napichují na vidličku k snídani. V reálném životě se však až příliš často nechali nachytat na švestkách.

Jako první zesměšnili agenty Tajné služby Michaela (49) a Taraq (46) Salahiovi. V roce 2009 se vetřeli na vůbec první státní večeři, kterou „u sebe“ Obama pořádal. Obzvlášť Michaela, někdejší modelka marně toužící po filmové slávě, se podle svých slov na nejpozoruhodnější výstup svého života připravila důkladně - u kadeřnice strávila sedm hodin.

Na Facebooku se ještě téhož večera pochlubili fotografiemi z „návštěvy“ recepce s indickým premiérem, kam je nikdo nepozval. Na sociální síti nabídli vysvětlení, jak pronikli tak blízko k prezidentovi, že se s ním zvěčnili: „V dešti a chladu se nad námi slitoval bodyguard a pustil nás dovnitř, aniž nás našel na seznamu hostů.“

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Skandál se neobešel bez dohry ve vysoké politice. Senátní výbor pro vnitřní bezpečnost chtěl především vědět, jestli manželé mohli prezidentovi ublížit, pokud by chtěli.

Pětkrát - a dost?

Kolumbijská prostitutka Dania London Suarézová o Obamových supermanech nemá příliš vysoké mínění. „Opilí si nás pozvali na hotelový pokoj. Pak se někteří zachovali jako prachobyčejní ubožáci - nechtěli zaplatit,“ vylíčila v květnu 2012 médiím zkušenost s asi desítkou amerických agentů zajišťujících prezidentův pobyt v Cartageně. „Jsou to idioti. Kdybych byla špiónka a chtěla se dozvědět, jak střeží prezidenta, nebyl by to problém,“ svěřila se.

Vedení Tajné služby odpovědělo okamžitě. Zavedlo pravidlo, podle něhož se bodyguardi během cesty svého šéfa nesmějí dotknout alkoholu deset hodin před nástupem do služby. Ochrankář, jehož našel letos v březnu personál jednoho amsterodamského hotelu ležet na chodbě, však asi nařízení nebral zase tak doslovně. V noci si spolu se dvěma kolegy vyhodil z kopýtka tak, že se v deliriu zhroutil do bezvědomí.

Letos v září se zase pro změnu při Obamově návštěvě v Atlantě svezl s prezidentem ve výtahu ozbrojený muž, který si v minulosti odseděl trest za násilí.

Papež představil prezidentovi i své bodyguardy - jmény i hodnostmi.

Ne dosti na tom. O několik dní později došlo k události nemající obdoby. Omar Gonzalez (42), veterán z Iráku ozbrojený nožem s dvaceticentimetrovým pilovitým ostřím, pronikl až do vestibulu vchodu Bílého domu, odkud vede jen jedno schodiště do prezidentovy soukromé pracovny. Předtím přelezl plot a přeběhl asi 70 metrů po trávníku. Přemohl ho až agent, který střežil dveře do tzv. východní místnosti v přízemí.

A konečně do třetice. Na sklonku září se neznámý muž objevil na večeři pořádané manžely Obamovými. Šel na to od lesa. Představil se jako Donald Payne junior, republikánský člen Sněmovny reprezentantů za New Jersey. „Krátce po Obamově projevu - možná že ještě během něho - vstoupil do zabezpečené místnosti v zákulisí, kde se shromáždili kongresmani, aby se vyfotili s prezidentem,“ popsala televize Fox News.

Jeden z členů Obamova doprovodu poznal, že nejde o Payna, a požádal nezvaného hosta, aby odešel. To, co se dělo pak, vylíčila Fox News: „Když přivolávali ochranku, působila dojmem, že se rozprchává. Místo aby agenti okamžitě převzali odpovědnost, tak před ní utekli. Vetřelec odešel, aniž by ho zadržela.“

Bože, ochraňuj královnu ty!

Navzdory všem malérům Američanů si nejpozoruhodnější selhání připsali Britové. V červenci 1982 se do ložnice královny Alžběty II. v Buckinghamském paláci vyšplhal po okapu tehdy 33letý Michael Fagan. Zatkli ho poté, co si deset minut povídal s panovnicí, kterou zastihl na lůžku.

Foto: Neil Hall, Reuters

Královna Alžběta II. opouští nemocnici Edwarda VII.

„Příjemně jsme si poklábosili,“ pochvaloval si po incidentu, po němž v narážce na britskou hymnu napsal: „Nikoli bezpečnostní složky, ale ty, Bože, ochraňuj královnu!“

Loni v září policie zatkla provokatéra, který překonal čtyřmetrový plot kolem paláce. Polapila ho o půl jedenácté večer v prostorách otevřených pro veřejnost výhradně přes den.

Výtečník si poradil hned s trojím zabezpečením - s královninou ochrankou ozbrojenou puškami a revolvery, uzavřeným kamerovým systémem a také se zdí a plotem, který by se neměl dát přelézt.

Zapomněli „nádobíčko“

Řádnou dávku nadání pro improvizaci prokázali předloni v červnu osobní strážci francouzského prezidenta Francoise Hollanda, když ho doprovázeli na ekologický summit v brazilském Rio de Janeiru. Zapomněli totiž v Elysejském paláci kufřík s „nádobíčkem“, tedy s šesti ručními střelnými zbraněmi. „Ochranka zajišťovala bezpečnost Hollanda holýma rukama,“ napsal satirický týdeník Le Canard Enchainé.

Jelcin, papežové a zničený mercedes

Své si užili osobní strážci s ruským prezidentem Borisem Jelcinem. Jeho americký protějšek Bill Clinton svému příteli, novináři Tayloru Branchovi, vylíčil, jak dopadla v roce 1995 pitka v Bílém domě: „Policie nalezla o půl páté ráno Jelcina před rezidencí Blair House poblíž prezidentova sídla. Byl bezpochyby opilý, oblečený jen ve spodkách a tvrdil, že si jde koupit pizzu. Po jeho strážcích nebylo ani vidu, ani slechu.“

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Boris Jelcin

Ani ochranka papeže Benedikta XVI. se nevyhnula přešlapům. V roce 2005 před setkáním pontifika s německým prezidentem Horstem Köhlerem v bonnské rezidenci si osobní strážci nevšimli, že už běží kamery. Papež představil prezidentovi i své bodyguardy - jmény i hodnostmi.

Ještě hůře dopadla ochranka v roce 2002 při návštěvě Jana Pavla II. ve Slovinsku. Web slovinské vlády zveřejnil seznam papežova doprovodu - včetně osobních strážců.

Foto: Stefano Rellandini , Reuters

Papež Benedikt XVI.

A perlička na závěr: ochranka srbského prezidenta Tomislava Nikoliče přišla letos v dubnu o obrněný mercedes v hodnotě miliónu eur (27,4 mil. korun), který před rokem dostala od člena královské rodiny v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Mechanik servisu, kde byl vůz v údržbě, si vyrazil „zamachrovat“ do bělehradských ulic. Navíc s propadlým řidičákem. A co čert nechtěl - ve vysoké rychlosti to napálil do pomalu jedoucího autobusu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám