Hlavní obsah

Od oltáře utekla ve filmu i v životě, Julia Robertsová slaví 47. narozeniny

Novinky, Eva Dvořáková

Ve škole to neměla lehké. Dívka s hustými světlými vlasy, později silnými dioptrickými brýlemi a výrazným úsměvem „ozdobeným” rovnátky, to neměla v počátcích své kariéry úplně jednoduché. Ovšem pak přišel zlom, Julia Robertsová nasadila místo brýlí čočky, zuby už měla perfektně srovnané, a její široký a nepřehlédnutelný úsměv jí udělal hollywoodskou hvězdou. 28. října oslaví sympatická a okouzlující americká herečka 47. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová ve filmu Nevěsta na útěku.

Článek

Julia Fiona Robertsová se narodila osmadvacátého října 1967 v Georgii v Americe a už od narození rodiče tušili, čím se jejich dcera bude jednou živit. Oba totiž byli herci a založili divadelní školu pro děti. V harmonické a šťastné rodině Julia ale dlouho nevyrůstala, matka Betty-Lou a otec Walter se na počátku 70. let rozvedli.

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová

Od veteriny k herectví

Julia chtěla být veterinářkou, ale brzy jí došlo, že pro tento obor není dostatečně pilná studentka. Po absolvování střední školy v roce 1985 se přestěhovala do New Yorku, a tak začíná její herecká kariéra. V roce 1989 se dostává do společnosti velkých hollywoodských hvězd. Hraje ve filmu Ocelové magnolie společně se slavnými herečkami, například se Sally Fieldovou, Dolly Partonovou, Shirley MacLaineovou a dalšími.

Za svou vedlejší roli získala Zlatý glób, byla také nominována na Oscara. Tím se dostává do povědomí veřejnosti, a otvírá dveře do filmového světa.

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová se svým prvním Zlatým glóbem.

O rok později natáčí kultovní film a ve své roli se stává neukázněnou prostitutkou, která se zamiluje do movitého bankéře. Příběh o dívce z ulice, která se zázračně proměnila v noblesní dámu a získala srdce bohatého muže, jí opět přinesl nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Za roli prostitutky Vivian získává další Zlatý glób.

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová ve své nejslavnější roli, ve filmu Pretty Woman.

Obrovský úspěch v roli odvážné matky

Následující roky točí jako o život, za zmínku stojí například film Nevěsta na útěku a Notting Hill. V roce 2000 se dočká svého prvního a prozatím posledního Oscara. Je za film Erin Brockovich, kde hraje odvážnou, aktivní matku, která bojuje proti následkům znečišťování podzemních vod a pouští se tak do konfliktu s elektrárenskou společností. Životopisné drama, které je natočeno podle skutečné události, nadchne společnost i filmové kritiky, a po ocenění Oscarem a cenou BAFTA v roce 2000 získává v roce 2001 v pořadí už třetí Zlatý glób.

Úspěch filmu Erin Brockovich katapultoval Julii Robertsovou do spousty dalších rolí i filmů, například filmy Mexičan, kde si zahrála s Bradem Pittem, Úsměv Mony Lisy, Dannyho Parťáci, Jíst, meditovat, milovat, Moje krásná učitelka a v roce 2012 si zahrála zlou královnu ve fantasy komedii Sněhurka. V roce 2013 točí film Blízko od sebe, rok 2014 přináší film o problematice AIDS s názvem Stejná srdce.

Foto: Profimedia.cz

Role Zlé královny ve filmu Sněhurka

Ve filmu i v životě utekla od oltáře

Kvůli vytíženosti se jí ovšem v osobním životě příliš nedařilo. Většina milostných známostí byla pouze krátkodobá, a plánovaná svatba s hercem Kieferem Sutherlandem byla zrušena jen těsně před jejím uskutečněním. Od oltáře už ale neutekla country zpěvákovi Lyle Lovettovi, kterého si brala v polovině 90. let. Bohužel jim manželství vydrželo zhruba rok a půl a poté přišla žádost o rozvod.

Pokusy o šťastný manželský život ovšem nevzdala, a tak v roce 2002 znovu obléká svatební šaty a bere si hollywoodského kameramana Daniela Modera. Svou lásku spokojenost stvrzují o dva roky později dvojčaty, dcerou Hazel a synem Phinnaeusem.

Foto: Profimedia.cz

Julia se svými dětmi, dvojčaty Hazel a Phinnaeusem

Spokojená rodina se v roce 2007 rozrůstá o dalšího potomka, syna Henryho Daniela. Julia Robertsová se aktivně věnuje charitě a v roce 2010 v rozhovoru pro magazín Elle řekla, že je věřící a praktikuje hinduismus.

Titul People ji zařadil mezi padesát nejkrásnějších lidí planety a časopis Men's Health zase mezi stovku nejvíce sexy žen planety.

Foto: Profimedia.cz

Herečka vypadá stále skvěle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám