Hlavní obsah

Pokrmy, které na podzim příjemně zahřejí a prospějí zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim mnohé jedince přitahuje svou proměnlivostí barev, další ale odrazuje většími teplotními výkyvy a pochmurnějším počasím všeobecně. Nejen lidé citlivější na změnu teplot si ale jistě v podzimním období rádi dopřejí teplé pokrmy, které příjemně zahřejí.

Foto: Profimedia.cz

Dobrým pomocníkem, který na podzim nejen zahřeje, ale pomáhá i zdraví, je zázvorový čaj.

Článek

Zahřát se dá v chladném počasí ledasčím. Ne všechno, co si ale dopřejeme k jídlu či pití, je zrovna i vyloženě zdravé. Pokud se budete chtít zahřát, zkuste třeba hutnou omáčku nahradit něčím, co také prospěje vašemu zdraví.

Server Health přinesl přehled některých pokrmů, které současně zahřejí, dodají potřebné živiny a také posílí imunitní systém.

Ovesná kaše 

Ovesnou kaši si můžete dopřát prakticky kdykoli, v podzimním období ale kromě jiného i dobře prohřeje. Navíc si dopřejete i potřebnou vlákninu, díky které nebudete mít takový hlad. Další plus je také obsažený beta glukan, který snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle. Pokud si navíc k vločkám dodáte i nějaký zdravý doplněk, můžete příjem prospěšných živin ještě zvýšit, radí dietoložka Gans Keriová z New Yorku.

Horká čokoláda 

Jen málokdo by se mohl přiznat k tomu, že nikdy nemlsal čokoládu. Pokud patříte mezi milovníky této dobroty, můžete se jí na podzim i zahřát. Šálek horké čokolády, samozřejmě kvalitní tmavé, navíc prospěje i zdraví. Čokoláda s vyšším obsahem kakaa totiž obsahuje flavonoidy, antioxidanty, které pomáhají snižovat škody v organismu napáchané volnými radikály (potencionální iniciátoři rakovinných a kardiovaskulárních onemocnění).

„Zkusit můžete buď kvalitní horkou čokoládu v prášku, nebo případně můžete přidat pár čtverečků tmavé čokolády do běžného nebo mandlového mléka,” radí dietoložka Cynthia Sassová.

Růžičková kapusta 

Růžičková kapusta kvůli svému vzhledu i vůni při vaření nepatří zrovna mezi oblíbenou součást pokrmů, to je ale škoda. Právě na podzim totiž její přítomnost v jídelníčku může i zdravotně pomoci. Kromě jiného je bohatým zdrojem vitamínu C, který je dobrým pomocníkem při nachlazení.

Dýňová polévka

Nejen zajímavou specialitou, ale i dobrým zdrojem vitamínu A je dýňová polévka. Dýně navíc prospívá i díky svým antioxidačním vlastnostem.

Chilli 

Nevadí-li vám trochu pálivější příchuť pokrmů, zkuste do některých nejen na podzim přidat trošku chilli papriček. Kapsaicin v nich obsažený nejen dodá jídlu specifickou chuť, navíc pomáhá proti hromadění tuku v těle.

Zázvorový čaj 

Neodmyslitelným pomocníkem v podzimním chladnějším počasí je i zázvor. „Jeho výhodou jsou termoregulační vlastnosti, díky kterým vás udrží v teple,” uvedla dietoložka Melissa Rifkinová z Montefiore Medical Center v New Yorku. Navíc zázvor pomáhá při nachlazení, také snižuje cholesterol.

Některé studie navíc dokládají, že lidé, kteří pijí například zázvorový čaj, mívají menší hlad a jsou dříve sytí než ti, kteří ho nepijí. Zázvor také mírní různé bolesti.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Veganská strava jako životní styl

Trend vegetariánského a veganského stylu života každým dnem roste. Velkou podporu vyjadřují i známé osobnosti jako například herec, idol mnoha žen...

Vhodná snídaně může pomoci s hubnutím

Hubnutí a diety hýbou světem. V zimě shazujeme vánoční kila, v létě se snažíme ubrat na váze kvůli plavkám. Redukujeme jídlo, pijeme různé koktejly, zkoušíme...

Výběr článků

Načítám