Hlavní obsah

Rosamund Pikeová: Nebýt bondovky Dnes neumírej, znali mě jen diváci doma

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rosamund Pikeová si na letošní rok nemůže stěžovat. „Podle mě opravdu nemá chybu. Čekám druhé dítě, hraju v šesti filmech a konečně mám i hlavní roli,“ prozrazuje atraktivní Angličanka z Londýna, která se představí s oscarovým Benem Affleckem v novém a zatím nejlepším mysteriózním thrilleru roku Zmizelá.

Foto: Profimedia.cz

Její Miranda Frostová v bondovce Dnes neumírej s Piercem Brosnanem ji proslavila.

Článek

I když má za sebou už řadu zajímavých postav ve víc než dvou desítkách filmů, jako byla třeba bondovka Dnes neumírej (2002), romantická Pýcha a předsudek (2005), komedie Johnny English se vrací (2011), krimithriller Jack Reacher či dobrodružná fantasy Hněv Titánů (2012), role ve Zmizelé byla i pro zkušenou herečku novou výzvou.

Kdo tedy je její Amy, která se ztratila v den pátého výročí svatby, a co se s ní stalo? „Amy je bezesporu pozoruhodné stvoření a hrát ji byl nejen složitý herecký úkol, ale i lákavé pokušení,“ svěřuje se pětatřicetiletá Rosamund. V této postavě, jak říká, musela prozkoumat mnoho různých stránek ženského mozku.

Trailer k filmu ZmizeláVideo: CinemArt

„Amy je ukázkou protikladů. Navenek je něco jako dívka snů, a to nejen pro manžela Nickyho, ale pro každého muže, se kterým je. Umí být bezstarostná, příjemná a až odvážně sexy, ale pod líbivým povrchem jsou temné spodní proudy. Právě s tou neurotickou Amy jsem se dostala do krajních situací, a to fyzických i psychických. Bylo to jako loupat slupky cibule, vždycky tam byla nová, neprozkoumaná, přesně jako celé toto manželství,“ přibližuje složitost role.

Za kariéru vděčí bondovce

A přestože je Rosamund v Anglii populární už z doby, kdy se začala objevovat v úspěšných britských seriálech jako Manželky a dcery (1999) a Foylova válka (2002), na to, aby si jí všimli v Hollywoodu, se musela objevit v bondovce.

„Za svou kariéru opravdu vděčím jí. Než jsem totiž stála proti Pierceovi Brosnanovi v Dnes neumírej, znali mě jen diváci doma. Nejen z televize, ale i z divadla - jeviště jsem si zamilovala od první chvíle, co jsem v devatenácti začala hrát. Jako pravá Londýňanka jsem v něm cítila puls našeho velkoměsta. A možnost bavit jeho lidi jsem přímo milovala,“ říká Rosamund. „Zároveň je to romantika starého divadelního světa. Nic podobného na zemi už není,“ dodává herečka, která v prestižním divadle Old Vic hostuje i dnes.

Foto: CinemArt.a.s.

V mysteriózním thrilleru Zmizelá v manželství plném záhad s Benem Affleckem.

Co se začátků filmové dráhy týče, ráda vzpomíná na prostopášného Hraběte z Rochesteru v dramatu Libertin (2004), ve kterém si zahrála pokornou manželku Johnnyho Deppa, na Jane Bennetovou z Pýchy a předsudku s Keirou Knightleyovou či na svůj první krimithriller Okamžik zlomu (2007) s Anthonym Hopkinsem a Ryanem Goslingem (2007). Sama si hodně cení komediální role Helen v dramatu Škola života - díky ní najednou zjistila, že může lidi i rozesmát.

„I proto jsem pak byla ráda za roli ve sci-fi komedii U konce světa (2013) s Martinem Freemanem i v té úplně nové What We Did on Our Holiday,“ propaguje letošní povedený film.

Nálepka ledové královny

Ještě se na chvíli vrací k bondovce. „Jak už jsem řekla, vděčím jí za svou kariéru, za to, že jsem se dostala do Hollywoodu, ale každá mince má dvě strany. Bezesporu to, že jsem hrála ničemnou Mirandu Frostovou, mi dalo nálepku ledové královny, která nechce roztát,“ směje se.

„Od Mirandy, ať už to byla manželka Bruce Willise ve sci-fi Náhradníci (2009), nebo rezervovaná Jane Bennetová, budu asi navždy spojená se studenou zdrženlivostí a odměřeností Frostové. A já s ní přitom ve skutečnosti, alespoň doufám, nemám nic společného,“ dodává s úsměvem Rosamund, která miluje anglický humor.

Je obtížné skloubit partnerský vztah a mezinárodní kariéru, ale to asi neříkám nic nového.

Jediná dcera violistky Caroline a operního zpěváka Juliana prožila kvůli profesi rodičů dětství na cestách po Evropě. Díky tomu také umí plynně německy a francouzsky, hraje na klavír a na cello. Hrát začala v divadle pro mládež. Při produkci shakespearova Romea a Julie si jí všiml agent, Rosamund však pokračovala ve studiu anglické literatury na Oxfordské univerzitě.

Právě tam poznala svou první lásku, herce Simona Woodse, se kterým pak později hrála v Pýše a předsudku. Tam se ale zamilovala do režiséra Joea Wrighta. Rok po zásnubách v roce 2008 se rozešli. „Je obtížné skloubit partnerský vztah a mezinárodní kariéru, ale to asi neříkám nic nového,“ odtuší Rosamund, která už žádného muže od filmu nechce.

Víte, že…

Četné erotické scény ve Zmizelé nebyly pro Rosamund ničím příjemným. „Většina těch sexy scén je nevhodná, ale scénář je scénář. Bylo to drsné. Zvláště ty, ve kterých mě nechal režisér David Fincher s kolegou Neilem Harrisem třeba dvě hodiny o samotě, abychom zkoušeli, jak jsme schopni je natočit. Dělat ale takovou dobu v posteli automatické pohyby pro nás nebylo zrovna příjemné, zvlášť když Neil ani neskrývá, že je gay.“

Od roku 2009 žije s třiapadesátiletým podnikatelem Robiem Uniackem, dříve závislým na heroinu. Mají spolu dvouletého syna Sola a teď čekají dalšího potomka. „S nimi bych nejraději žila někde na venkově v domě, který by byl plný knih a kde bych čekala na role, které teď dostává Nicole Kidmanová a Kate Winsletová,“ končí s úsměvem úspěšná Rosamund Pikeová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jason Isaacs: Vždycky budu Lucius Malfoy

I když Jason Isaacs hrál ve známých hollywoodských filmech a úspěšných televizních seriálech, zůstane pro většinu diváků stále především Smrtijedem Luciusem...

Výběr článků

Načítám