Hlavní obsah

Hvězdy ve službách diktátorů

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Všichni se smáli, když jsem zpívala. I já jsem se smála. Všichni jsme se cítili dobře,“ vysvětlila na Twitteru americká R&B hvězda Erykah Baduová poté, co se její vystoupení stalo hlavním bodem letošní oslavy 46. narozenin despotického svazijského krále Mswatiho III.

Foto: Profimedia.cz

Král Mswati III. se vyžívá v opulentních oslavách, zatímco většina Svazijců živoří v bídě. K posledním narozeninám si zaplatil i vystoupení americké hvězdy Erykah Baduové.

Článek

Byl to jen jeden z řady skandálů, jimž musely v poslední době čelit hvězdy první velikosti, když ustoupily svému svědomí a za mimořádné honoráře se o svůj talent podělily s některým ze světových diktátorů.

Ochránci lidských práv upozorňují, že luxus a bezstarostná radost elit, jež na Baduovou tolik zapůsobily, jsou jen kulisou, za níž se skrývá zubožené obyvatelstvo. Dvě třetiny Svazijců žijí pod hranicí bídy a průměrný obyvatel tohoto absolutistického království se dožívá 48 let. Mswati III., který hned v zárodku potírá každý projev politického nesouhlasu, oproti tomu disponuje v přepočtu miliardami korun. Aby ne, když kontroluje asi 60 procent ekonomiky své zbídačené země.

Foto: archiv, Právo

Erykah Badu

Careyová za milión dolarů

Nemenší kritiku si koncem loňského roku vysloužila americká diva Mariah Careyová, když za milión dolarů (asi 22 miliónů korun) vystoupila na vánočním večírku dlouholetého angolského diktátora José Eduarda dos Santose. „Jsem šťastná, že jsem v tomto sále, a je mi ctí podělit se o toto vystoupení s angolským prezidentem,“ řekla údajně Careyová na úvod dvouhodinové show, kterou organizovala prezidentova dcera Isabela, šéfka angolského červeného kříže.

„Je smutný pohled na mezinárodní umělkyni, která se nechala koupit bezohledným policejním státem, aby pobavila a očistila rodinnou kleptokracii, jež nahromadila miliardy špinavého majetku, zatímco většina Angolanů žije za méně než dva dolary na den,“ upozornil v listu The Daily Telegraph Thor Halvorssen, šéf organizace Human Rights Foundation.

Dvaasedmdesátiletý dos Santos patří mezi nejdéle sloužící světové diktátory, v čele země stanul už v září 1979. Jermaine Dupri, manažer americké hvězdy, který vystoupení v Angole zajišťoval, však veškerý povyk kolem koncertu odmítl.

„Nemám pocit, že bychom udělali něco špatného. Americký prezident se nechal s dcerou tohoto chlapíka vyfotit a gratuloval tomuto muži k tolika letům v úřadu,“ bránil svou šéfku Dupri.

Kaddáfí jako stigma

Není to poprvé, co Careyová musela vysvětlovat vystupování před diktátory. V roce 2008, kdy zazpívala pro tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, se veřejně omluvila. Prý nevěděla, s kým má tu čest. „Byla jsem naivní a netušila jsem, kdo si mě objednal. Cítím se strašně a stydím se, že jsem způsobila tuto šlamastiku,“ omlouvala se pak hvězda. „Těším se z toho, že to bude ponaučení pro všechny umělce,“ dodala.

Foto: Universal Music

Albová novinka Mariah Carey

Hvězdy showbyznysu se ale nepoučily. Ještě na Silvestra 2009, necelé dva roky před diktátorovou smrtí, na soukromém rodinném večírku Kaddáfiových vystoupil zpěvák Usher či Beyoncé, která obdržela dva milióny dolarů. Usher svůj výdělek, jehož výši neupřesnil, po vypuknutí libyjské války věnoval charitě. Totéž udělala kanadská zpěvačka Nelly Furtado, která pro Kaddáfího vystoupila v roce 2007 za milión dolarů.

Večírky, jejichž hosty byly největší světové hvězdy, obvykle pořádal diktátorův syn Mutasim. Mezi další známá jména, která se na nich objevila, patří i raper 50 Cent a Justin Timberlake.

„Vše nejlepší, pane prezidente!“

Veřejnou omluvou skončil loňský výlet herečky a zpěvačky Jennifer Lopezové (45) do středoasijského Turkmenistánu, kde zazpívala tamnímu despotovi Gurbangulymu Berdimuhamedowovi k 56. narozeninám. Cestu zaplatila čínská státní ropná společnost, pro niž je chudá, leč na suroviny bohatá země zlatým dolem.

„Turkmenistán je jedna z nejuzavřenějších zemí světa a drží rekord v zatýkání a pronásledování novinářů,“ citovala stanice CNBC Rachel Denberovou z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Podle Transparency International zaujímá tento postsovětský stát šestou příčku v žebříčku nejzkorumpovanějších zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jennifer Lopez v pražské O2 Areně

Magazín US Weekly s odkazem na své zdroje tehdy uvedl, že Lopezová za toto vystoupení inkasovala 1,5 miliónu dolarů. Zpěvaččin manažer Benny Medina později pro americký server TMZ vysvětlil, že Jennifer na koncertě, jehož se účastnili i další umělci, zazpívala tři písně. Pak prý za ním kdosi přišel a požádal jej, aby se jeho svěřenkyně vrátila na pódium a popřála Berdimuhamedowovi k narozeninám známým popěvkem „happy birthday to you, Mr. president“, tedy „vše nejlepší k narozeninám, pane prezidente“.

Zpěvaččin tým pak její vystoupení pro jednoho z nejodióznějších diktátorů světa vysvětlil tím, že hvězda vlastně nevěděla, pro koho bude zpívat. „Jennifer Lopezovou a několik dalších umělců pozvali, aby vystoupili na soukromé akci Čínské národní ropné korporace (CNPC) pro její místní představitele v Turkmenistánu. Nebyla to akce politického charakteru, již by platila vláda. CNPC požádala o přání k narozeninám na poslední chvíli předtím, než Jennifer vystoupila na pódium. Nebylo to obsaženo v její smlouvě, ale ona laskavě žádosti CNPC vyhověla,“ uvedli zpěvaččini lidé.

Jízlivé komentáře světových médií se shodují v jednom - schopný PR tým nakonec omluví vlastně všechno…

Reklama

Související témata:

Související články

Rodinné problémy v Monackém knížectví

V červenci 2011 si Monako, druhý nejmenší státeček světa, vychutnalo pompézní obřad prošpikovaný celebritami, který by se – nebýt londýnské svatby Williama...

Když slavní nemají zrovna svůj den

I slavné tváře se věnují vodním radovánkám. A také si některé z nich myslí, že když jsou na dovolené, určitě uniknou zvědavým hledáčkům paparazzi. Jenomže ti...

Výběr článků

Načítám