Hlavní obsah

Návrhář vyslal na molo černošky, aby poukázal na diskriminaci v módním průmyslu

Novinky, ema

Původem indický návrhář Ashish Gupta vyslal na molo modely a modelky tmavé pleti. Proč? Chce tak čelit předsudkům a diskriminaci. Podle něj jsou vůči nim v módním světě stále velmi patrné předsudky. Tvrdí, že když návrháři na svou show čas od času někoho takového „nastrčí”, rozhodně to nestačí.

Na přehlídkovém mole se objevili jen modelky a modelové černé pletiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na Fashion weeku konaném v Londýně se hosté a diváci měli na co dívat. Své kolekce tam předvedli i nejslavnější návrháři. Extravagantní Vivienne Westwoodová prezentovala pomocí kolekce svůj názor k referendu o samostatnosti Skotska. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Barva pleti se promítla i do motivu na oblečení.

Ashish Gupta se zaměřil na rasové nesrovnalosti. „Sám nemám bílou pleť, proto mi přijde důležité, abych se tímto problémem zabýval,” řekl na své přehlídce indický návrhář, který se kvůli studiu módy přestěhoval do Londýna. Dále uvedl, že si nemyslí, že se na módním poli dělá dostatek pro to, aby se podporovala větší rozmanitost, a jen fakt, že se vede rozhovor na téma výběru modelek a modelů tmavé pleti, podle něj představuje problém. „Pokud návrhář uvede kolekci jen na běloškách, nikdo se ho nezeptá: Proč jste se tak rozhodl?”

Král třpytek

Ashish Gupta lpí na svých indických kořenech, všechny jeho modely se vyrábějí a šijí v Indii a až poté se dovážejí do Británie. Jeho typickým poznávacím znamením jsou třpytky a flitry a díky tomu si vysloužil přezdívku „Král třpytek”. Díky tomu ale vypadaly jeho modely na tmavých tělech naprosto dokonale.

Jeho blyštivé modely si oblíbila například Miley Cyrusová, Madonna a módní návrhářka Victoria Beckhamová.

Foto: Profimedia.cz

Na modelech je patrná návrhářova posedlost třpytkami.

Hvězdou byla modelka s vitiligem

Na přehlídce se objevila i držitelka ceny Grammy, rapperka Eve, která byla kolekcí, podle svých slov, naprosto unesená. Tedy hlavně jejím posláním a neotřelým nápadem. „Je to krásné, nikdy předtím jsem nic takového neviděla. Je to úplně jiný způsob prezentace, ale myslím, že je to skvělé.”

Hvězdou přehlídky byla ale bez debaty modelka Chantelle Brown-Youngová, uměleckým jménem přezdívaná Winnie Harlow. Modelka, která od svých čtyř let trpí vitiligem (ztráta buněk tvořících pigment), díky svému „handicapu” pronikla do světa profesionálního modelingu. A právě ze stejného důvodu byla hlavní hvězdou netradiční módní přehlídky.

Foto: Profimedia.cz

Bezpochyby nejvýraznější modelka přehlídky, Chantelle Young-Brownová.

Reklama

Související témata:

Související články

Ztráta pigmentu z ní udělala hvězdu

Chantelle Young-Brownová je vlastně obyčejná devatenáctiletá dívka z Toronta. Její život ale změnily hned dvě věci. Její nemoc a její sen. Ve čtyřech letech se...

Výběr článků

Načítám