Hlavní obsah

Modelky propagovaly na přehlídce samostatnost Skotska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nenávidím Anglii,” vyjádřila svůj postoj k referendu na módní přehlídce punková návrhářka Vivienne Westwoodová. Svou lásku ke Skotsku promítá do svých autorských kolekcí už několik let. Poznáte ji podle stále se opakujícího tartanového vzoru. Kostkovaná vlněná látka je totiž součástí tradičního mužského skotského kroje, takzvaného kiltu.

Vivienne Westwoodová podpořila nezávislost SkotskaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Módní návrhářka Vivienne Westwoodová provokovala na Londýnském týdnu módy a modelkám na své přehlídce připnula na oblečení placky s nápisem Ano. Tak mají podle této Angličanky odpovědět Skotové na nezávislost své země.

Anglii vděčí za úspěch, ale nenávidí ji

Jakkoliv ovšem referendum dopadne, Westwoodová zůstane občankou Spojeného království. Zajímavostí je, že za své bohatství a úspěchy vděčí Británii a nemá v sobě žádnou skotskou krev. Přesto prý – jak novinářům svěřila po přehlídce – Anglii nenávidí, naopak Skotsko má moc ráda. Lásku k jejich tkaným látkám se vzorem tartanu netají už několik desetiletí.

Vivienne Westwoodová pak ty, kdo chtějí v referendu říct ne odtržení Skotska od Spojeného království, označila za vystrašené blbce. Hosté na její přehlídce našli na svých židlích leták, na němž jim svůj postoj k nezávislosti Skotska vysvětlila.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka z přehlídky

Foto: Profimedia.cz

Ukázka z přehlídky

„Jsem tak nadšená. Držím jim pěsti, aby vyhráli. Protože pokud vyhrají, mohlo by to znamenat změnu k lepšímu světu. Mohli by být příkladem pro ostatní,“ píše na letáku Westwoodová.

Skoti Westwoodovou vystavují v muzeu

Na otázku, proč chce nezávislost Skotska, Westwoodová odpověděla: „Nenávidím Anglii. Líbí se mi Skotsko, protože mám pocit, že jsou lepší, než jsme my. Jsou větší demokraté.“

Skotsko pro ni bylo inspirací po tři desítky let, kdy ve svých kolekcích pravidelně používá tartan – kostkovanou látku. A je jedinou žijící umělkyní, jejíž práci vystavuje Muzeum tartanu ve skotskému Lochcarronu.

O tom, jestli se Skotsko stane samostatným státem, rozhodne referendum konané ve čtvrtek 18. září.

Foto: Profimedia.cz

Návrhářka se svou vnučkou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám