Hlavní obsah

Trendy v estetické medicíně bojují proti vráskám

Novinky, Dana Sokolová

Stárnutí zvládá každý člověk jinak. Někdo si přibývající léta nepřipouští, jiný se s nimi prostě smíří a další se stárnutím bojuje všemožnými prostředky. Kromě každodenní péče pomocí speciálních krémů, gelů a sér ženy i muži nejčastěji využívají neinvazivních zákroků estetické medicíny.

Foto: Profimedia.cz

Přirozeně s věkem pleť ochabuje a výraz obličeje se mění.

Článek

Za vznik vrásek může celá řada faktorů. U někoho hraje velkou roli genetika, u jiného přemíra stresu, kouření, nadměrné vystavování slunci, ale i rychlý úbytek na váze či dlouhodobé udržování nízké tělesné váhy. „Především ženy by si měly uvědomit, že tuk může být i jejich přítelem. Zejména po 50. roce věku, kdy přítomnost tuku v obličeji snižuje výskyt hlubokých vrásek," vysvětluje MUDr. Ludvika Záhořová.

Jinak přirozeně s věkem pleť ochabuje a výraz obličeje se mění. Kromě vrásek pak jedince trápí unavený, smutný až zamračený výraz, za což mohou především povolené obličejové kontury.

Podívejte se s námi na nejoblíbenější metody v neinvazivní estetické medicíně u nás i ve světě.

Injekční výplně

Mezi nejčastější zákroky českých předních dermatologů dnes patří tzv. injekční výplně, odborně nazývané fillery, a to především na bázi kyseliny hyaluronové. Podle průzkumu portálu Plastická-chirurgie.info tuto metodu lékaři doporučují především kvůli dobré snášenlivosti výplní.

Vyplňující přípravky lze injekčně aplikovat do různých částí obličeje a do různých vrstev pleti – od epidermis až po podkoží – s cílem obnovit objem pleti. „U mladších klientek provádíme prostřednictvím kyseliny hyaluronové zejména korekce rtů a výplň nosoretních rýh, u starších pak korekce povislých koutků a obnovení kontur,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Lenka Páralová.

Výhody

Podle dermatoložky Dr. Hemy Sundaramové jsou injekční výplně v současnosti nejoblíbenějším a nejúčinnějším způsobem, jak obnovit objem obličeje. Jednou z hlavních výhod vyplňujících látek je, že jsou velice přesné, neboť lze do místa, kde je zapotřebí dodat objem, zavést přesně požadované množství.

Dále jsou vyplňující látky zcela přírodní a pomáhají řešit ztrátu objemu – klíčový aspekt procesu stárnutí. Injekční výplně mohou zároveň zlepšit kvalitu tkání a stimulují tvorbu kolagenu, který zlepšuje celkový vzhled obličeje.

Nevýhody

Po aplikaci vyplňujících injekcí se mohou objevit modřiny a otoky. Další nevýhodou je, že vyplňující zákroky jsou poměrně drahé, a ani tak nepřinášejí trvalé účinky. Takže se stává, že pacienti potřebují opakovat tyto aplikace dvakrát až třikrát za rok.

Transfer tuku

U této metody dochází k odebrání tuku z jedné části těla (pomocí mikroliposukce) a jeho přenosu do jiných partií – například obličeje – s cílem obnovit zde objem. „To může přinést dobré výsledky samo o sobě či ve spojení s vyplňujícími zákroky,” vysvětluje Dr. Sundaramová.

Výhody

Používá se vlastní tuk pacientů, takže neexistuje žádné riziko alergické reakce. Tato metoda může mít u některých pacientů dlouhodobější účinky než jiné postupy, ale trvalost výsledků se individuálně liší.

Nevýhody

Otoky a modřiny způsobené injekcemi mohou trvat několik dní, nebo dokonce týdnů. Existují také rozdíly v tom, jak často musíte ošetření opakovat. U některých pacientů mohou účinky trvat i přes rok. U pacientů s nízkou tělesnou hmotností či rychlým metabolismem ale mizí rychleji, neboť si jejich tělo nedokáže tuk účinně ukládat.

Radiofrekvenční a jiné lasery

Lasery se používají k ošetření ochabující pleti a ke zlepšení kvality tkáně. Mohou také stimulovat produkci kolagenu. Během ošetření potře lékař obličej pacienta speciálním gelem, který pleť na ošetření připraví. Poté zaměřuje radiofrekvenční nebo laserové světlo na ošetřované oblasti.

Výhody

Při použití správného typu laseru lze u pacientů dosáhnout významného zlepšení kvality tkání, pigmentace a vzhledu pórů. Radiofrekvenční lasery mohou účinně zdokonalovat účinky vyplňujících látek, neboť pomáhají stimulovat produkci kolagenu.

Nevýhody

Ošetření laserem bývají poměrně drahá a k dosažení požadovaných výsledků je obvykle potřeba větší počet ošetření. Navíc musí pacienti někdy čekat několik dní, v některých případech i déle než týden, než se účinky ošetření naplno projeví. Laserová ošetření mohou být také bolestivá.

Plazma terapie

Při této metodě dochází k odebrání krve z pacientovy paže, která je následně ve zkumavce odstředěna. Ze zkumavky se poté získá plazma bohatá na krevní destičky a injekčně se aplikuje do pacientovy pleti.

Výhody

„Cílem je, aby krevní destičky stimulovaly tvorbu kolagenu samy, lze je také kombinovat s vyplňujícími látkami. Vzhledem k tomu, že je to přírodní metoda, obvykle nedochází k žádným alergickým reakcím,” vysvětluje Dr. Sundaramová.

Nevýhody

Zatím nejsou zcela známy, jedná se o poměrně mladou metodu.

Mezoterapie

Postup, kterým lze dosáhnout omlazení pokožky obličeje, dekoltu a krku, ale také například hřbetu rukou. Mezoterapie zvyšuje cirkulaci krve a lymfy a tím výrazně podporuje regenerační schopnosti pokožky. Vyvoláním tvorby kolagenu a nových buněk dokáže vypnout kůži a vyrovnat středně hluboké vrásky.

Při mezoterapii se speciální léčivé roztoky aplikují mikroinjekcemi do střední vrstvy kůže (tzv. mezodermu), tedy přibližně do hloubky 4 mm. Léčebné roztoky obsahují vysoké koncentrace vitamínů, aminokyselin a koenzymů. Tyto látky mají zásadní význam pro regeneraci. Pokud je pokožka vysušená a pokud je třeba i vypnout drobné vrásky, bývá tento roztok kombinován s kyselinou hyaluronovou. Přesný postup léčby a složení léčebných roztoků určí lékař na základě zhodnocení stáří a stavu pokožky.

Výhody

Cenově výhodná alternativa omlazení pokožky, kdy dochází k vypnutí pokožky i středně hlubokých vrásek.

Nevýhody

Bezprostředně po ošetření a následujících několik dní je třeba vyvarovat se slunění a používat krémy s vysokým ochranným faktorem (50+).

Mezonitě

Pod kůži se aplikují nitě ze speciálního plně vstřebatelného materiálu, který se v kůži rozpouští šest měsíců. Během této doby velice silně stimuluje novotvorbu kolagenu. Tedy po zhruba půl roce v kůži nenajdeme nitky, ale proužky nového vlastního kolagenu.

„Mezonitě se používají krom obličeje i na podbradku, krku, dekoltu, ale i ochablé pokožce např. vnitřní strany paží či stehen nebo nad koleny či na břiše. Zatímco na obličeji bývá nití v řádu desítek, pak na větších partiích těla se jedná spíše o stovky nitek,” vysvětluje MUDr. Edita Jatšová z Laserové centrum Anděl.

Výhody

Cílem aplikace mezonití je zpevnění kůže, zvláště pak v partiích, kde klasické neinvazivní techniky nejsou dostatečně účinné. Nejoblíbenější oblastí je právě ošetření kontury dolní čelisti a tváří. Po aplikaci mezonití tak dojde k postupnému vypínání ošetřené oblasti vlastním kolagenem.  Efekt vypnutí pokožky může vydržet i několik let, pro zvýšení efektu lze zákrok znovu zopakovat.

Nevýhody

Bezprostředně po zákroku mohou být v oblasti modřiny či malý otok.  Pocit tahu lze pocítit po zavedení chirurgických nití, které jsou opatřeny ostny nebo kónusy a po jejich zavedení pod kůži se v podstatě „zaseknou“ do podkoží a celá oblast se mechanicky vytahuje. Tam je pocit napětí pochopitelný a předpokládaný. Dříve byly chirurgické nitě většinou z nevstřebatelných materiálů a mohly způsobovat celou řadu nežádoucích vedlejších projevů.

Foto: Profimedia.cz
Botulotoxin

Druhý nejoblíbenější zákrok v České republice užívaný především na mimické vrásky. Botulotoxin se vpichuje do svalů, které paralyzuje, díky čemuž dochází k napnutí a vyhlazení pokožky. Zákrok trvá 5 –10 minut, provádí se ambulantně bez anestezie. Nejčastější lokalitou k ošetření je oblast čela, kořene nosu a oblast kolem očí. Lékař s většími zkušenostmi je schopen vyrovnat i drobné asymetrie v obličeji, respektive ošetřit i počínající vrásky v oblasti horního rtu.

Výhody

Okamžitý účinek, který vydrží asi tři měsíce, po druhé zhruba půl roku a po třetí asi 9 –12 měsíců. Čím déle se látka aplikuje, tím déle účinek vydrží.

Nevýhody

Po ošetření se nesmí čtyři hodiny lehat, aby botulotoxin nestekl např. do očí a nezpůsobil spadnutí víček. Také je dobré vyhnout se škrábání ošetřeného místa, a to alespoň po 12 hodin, a zhruba týden nechodit na kosmetiku, do solária či na masáže apod.

Pokud je mimická vráska příliš hluboká a jsou zde již narušena kolagenová vlákna, nelze očekávat vyhlazení, ale pouze redukci vrásek. Zde je možné botulotoxin kombinovat s vhodným výplňovým materiálem, například s kolagenem nebo hyaluronovou kyselinou.

Chemický peeling

Slouží k projasnění a omlazení stárnoucí pleti, vyhlazení jemných vrásek, zjemnění jizev po akné, rozšířených pórů a odstranění pigmentových skvrn. Je vhodný pro všechny, kdo očekávají rychlé zlepšení vzhledu pleti, zjemnění vrásek a pleti narušené sluncem. Trvá několik minut a používá se při něm peelingová směs různých látek, nejčastěji hydroxy-kyselin. Při ošetření chemickým peelingem lékař nanese směs pomocí štětečku na obličej.

Výhody

Regenerace pleti je pozorovatelná bezprostředně po zákroku.

Nevýhody

Po chemickém peelingu bývá pokožka lehce zarudlá a mohou se vytvořit malé stroupky. Během 5–14 dnů se pokožka začne jemně olupovat. Jako vedlejší účinek středně hlubokého a hlubokého peelingu se může objevit zanícení či ztráta barvy pleti. U klasických chemických peelingů je důležité se po dobu ošetřování vyhnout slunečnímu záření a užívat krémy s vysokým ochranným faktorem. U tzv. biopeelingů – chemických peelingů nové generace – ochrana před sluncem není nutná.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám