Hlavní obsah

Martina Jandová: Sportuji, tedy žiji

Právo, Věra Keilová

Moderátorka a reportérka Martina Jandová se ve volném čase mění v náruživou sportovkyni. „Když si potřebuju vyčistit hlavu a nabrat nové síly, není nic lepšího. „I kdybych spala dva dny a brala prášky na nervy, nepomůže mi to tolik, jako když na sobě zamakám,“ říká.

Foto: soukromý archív Martiny Jandové

Nejčastějším sportovním vyžitím je pro Martinu Jandovou jízda na kole.

Článek

Jako malá se sportu věnovala aktivně. Na základní škole ji nejvíc zaujala atletika, gymnastika a tři roky hrála dívčí fotbal za Spartu v pravém útoku. „Mám tři mladší bratry, takže jsem odmalička vyrůstala trochu jako kluk a bavilo mě to,“ říká a usmívá se.

Martina Jandová pochází ze sportovní rodiny. „Táta celý život závodně běhal. Dnes je mu 72 let a jezdí na kole každý den, i když prší nebo sněží. Za život má na kole naježděno dvakrát tolik co v autě. Byl a je náruživý sportovec, ale nikdy nelyžoval a nehrál tenis a to mi bylo trochu líto. Lyžovat jsem tedy začala až ve třiceti letech s Petrem (exmanžel Petr Janda, kapelník Olympiku – pozn. aut.) a láska k lyžím mi zůstala dodnes. Na hory jezdím ráda a sjedu všechno, ale do tenisu jsem už nepronikla a to mě trochu mrzí, protože si myslím, že by mi to šlo.“

Objevila golf

Dnes se Martina Jandová věnuje hlavně jízdě na kole, příležitostně si jde zaběhat, zaplavat nebo zacvičit do fitka. Zcela nově propadla také kouzlu golfu. Jejím novým životním partnerem je totiž vášnivý golfista a fotograf Jaroslav Urban. „Golf mi vzhledem k mojí povaze vždycky přišel hodně pomalý, ale teď jsem to zkusila a vidím, že jde za prvé o dlouhou procházku v přírodě a také o sport, při kterém člověk procvičí různé části těla.

Foto: Michaela Feuereislová

Se svou již dospělou dcerou Eliškou (vpravo), kterou nezlákal šoubyznys, ale věda. Ze sportů ji na rozdíl od její maminky zatím nejvíce okouzlila zumba.

A zase je to o hlavě, protože jakmile něco funguje a mysl se přitom vyčistí, začíná mě takový pohyb zajímat. Naučila jsem se základy a nyní začínám do golfu pronikat víc. Rekreačně se však nezříkám jakéhokoliv pohybu. V poslední době dokonce začínám přicházet na chuť i józe, takže se už asi zklidňuju,“ směje se.

Partnera pro život si podle jeho sportovního založení nevybírá. Přiznává však, že má-li rád pohyb, vítá to, protože to je skvělá příležitost k tomu, jak spolu příjemně trávit volný čas. „Navíc si myslím, že kromě uvolnění stresu a relaxace mi sportování pomáhá i tím, že když jsem někdy v těžké situaci, nevzdávám se. Dává mi vytrvalost, vůli a také člověka učí pravidlům fair play a umění prohrávat. Sport je zkrátka dobře využitý čas.”

Vrcholný výkon je vždycky ten poslední

Za svůj největší sportovní výkon reportérka považuje, když ujela na kole ve vedru ve Vysokých Tatrách asi 150 km. „Hodně jsme stoupali, ale bavilo mě to. V podstatě mám ale pocit, že každý můj výkon je vrcholový, a stejně dobrý pocit mám i tehdy, když skončí pracovní den a večer ještě ujedu na kole dvacet kilometrů.“

Foto: Michaela Feuereislová

Pracovně se mimo jiné často setkává se zpěvákem Mariánem Vojtkem.

Kromě toho, že Martinu Jandovou vídáme na obrazovce jako reportérku TOP Star Magazínu na Primě, věnuje se také propagaci zajímavých projektů pro velké firmy a pomáhá s publicitou známým osobnostem. Také začala natáčet dokumenty na klíč a zaštiťuje propagaci muzikálu Marie Antoinetta, který po prázdninách opět uvádí pražské Divadlo Hybernia.

Kromě sportu chová také velkou lásku k přírodě a jejím koníčkem je i vaření. „Když mám čas a můžu uvařit něco dobrého, je to pro mě radost. Moje dcera Eliška zase moc ráda peče a umí krásné dorty jako z cukrárny.“ Ta kouzlo pohybu a sportu však prý objevila teprve nedávno a začala tančit zumbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám