Hlavní obsah

Zásady líčení problematické pleti

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženám všeho věku se jednou za čas stane, že se ráno probudí a s velkou vlnou nevole zírají na svůj odraz v zrcadle. Někdy za to může pravidelná měsíční perioda, jindy stres nebo prostě náhoda. Jak nalíčit pleť, která je poseta nepříjemným a nevzhledným akné? Je lepší ji nechat dýchat, nebo ji můžeme bez problémů pokrýt make-upem?

Foto: Profimedia.cz

Nebojte se nanést make-up na problematickou pleť. Pokud budete dodržovat základní hygienické postupy, neuškodíte jí.

Článek

První, co člověka s aknózní pletí napadne, je okamžitě ji překrýt tlustou vrstvou make-upu. Ale je to opravdu to nejlepší? Nebo co udělat pro to, abychom na pleti nenapáchali víc škody než užitku? Vizážistka Sally Cairnsová poradila pár triků, které používají i její nejslavnější klientky.

Připravte pleť

Než aplikujete make-up, abyste zakryla nedostatky pleti, obličej pořádně připravte. Umyjte ho speciálním přípravkem, vyčistěte vatovými tampónky pomocí micelární vody. Nezapomeňte nanést nepříliš mastný hydratační krém. Proč ne mastný? Nezapomeňte, že je akné způsobeno především aktivní tvorbou kožního mazu.

Aplikujte make-up

Pozor. Make-up neaplikujeme proto, abychom zakryli akné. Naopak má za úkol vytvořit iluzi čisté pleti, to znamená, že musíme pracovat pouze s jeho slabou vrstvou. Naneste na obličej ani malé, ani příliš velké množství make-upu, zakryjete tak nepravidelnosti a vyplníte případné vrásky.

Vizážistka v rozhovoru pro sofeminine.co.uk radí, aby ženy smíchaly make-up s korektorem, anebo po nanesení make-upu použily prsteníček, na akné nanesly malé množství korektoru a jemně do kůže vklepaly. Pravidlo číslo jedna zní: Vždy musíte mít čisté ruce!

Odveďte pozornost

Nezaměřujte se pouze na své nedostatky, které se stejně nepodaří nikdy úplně dokonale skrýt. I když se zdá, že to není zrovna váš nejšťastnější den a ani vaše pleť vás nepřesvědčuje o opaku, věnujte dostatek pozornosti i zbytku pokožky, nejen nepříjemnému akné. Pozornost od něj odvedete krásnou tvářenkou, rozjasňovači, bronzery nebo zajímavě barevnou linkou či stínem. Na škodu nejsou ani barevné rtěnky.

Odstraňujte make-up

Stejně tak jako s radostí aplikujeme make-up, mělo by se radostným rituálem stát i jeho odstraňování. Jestliže se naučíte tento krok dělat pečlivě a pořádně, předejdete tak aknózním projevům, které jsou způsobeny především nedůkladným čištěním pleti.

Ujistěte se, že jsou vaše štětce na make-up i speciální nanášecí prostředky čisté, věnujte péči i jim. Vaše pleť se vám za to náležitě odvděčí.

Odborné tipy
Mezi nanášením make-upu a pudru či jiných produktů počkejte pět minut, aby se postupy pěkně usadily.
Akné se vyvarujete používáním kosmetiky bez olejů.
Pokud pravidelně cvičíte, nezapomínejte si make-up pořádně smýt a po cvičení pleť ošetřit stejným způsobem jako před jakýmkoliv jiným make-upem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak menstruace ovlivňuje pleť

Od určitého věkového období se součástí života každé ženy stane menstruace. Tento více či méně pravidelný cyklus naznačuje, že se žena dostala do reprodukční...

Největší mýty o akné

Kdo se někdy v životě potýkal s nepříjemnými pupínky na obličeji či jinde na těle, ví, jak moc dokáže akné otrávit život. I když je na trhu nepřeberné množství...

Výběr článků

Načítám