Hlavní obsah

Na baletku prý byla moc stará, dnes je sólistkou Amerického baletního divadla

Novinky, ema

Misty Copelandová si coby třináctiletá dívka podala přihlášku na baletní školu. Šla na zkoušky a čekala na výsledek, který byl pro její dětskou duši naprosto zdrcující. Odmítli ji. Přesto se svého snu odmítla vzdát a nakonec jako první Afroameričanka získala post hlavní baletky Amerického baletního divadla.

Misty CopelandováVideo: iwillwhatiwant.com

 
Článek

Misty Copelandová začala tancovat na baletní poměry poměrně pozdě, a to ve třinácti letech. Trénovala čtyři roky, než se připojila do své první baletní taneční skupiny. I když ji nevzali na baletní školu, trénovala dál.

„Když jsem byla malá holka, nikdy jsem nesnila o tom, že budu baletka. Nikdy jsem nikoho neviděla tancovat a také jsem o tom tanci nic nevěděla. Ale od chvíle, co jsem s ním začala, bylo mým snem tancovat v souboru Amerického baletního divadla.”

A to se jí také podařilo. V pouhých devatenácti letech se stala jeho baletkou. A její hvězda brzy začala stoupat.

Ve třinácti byla na balet moc „stará”

Ve třinácti letech, kdy s baletem začala, jí bylo řečeno, že je na profesionální kariéru příliš stará. „Jenomže já jsem už po měsíci, co jsem balet dělala, věděla, že se mu chci věnovat celý život,“ říká baletka.

Misty ale nepovažuje za minus, že začala až tak „pozdě“. Naopak měla proti svým kolegům velkou výhodu, aby si naplno užila své dětství a nemusela dřít do úmoru v tanečních sálech.

Šikovná, ale Afroameričanka

Jenomže Misty neměla nic zadarmo. „Čím déle jsem tančila, tím více jsem cítila, jak na mě ostatní pohlížejí dosti odlišně.“ Kvůli barvě své kůže dostávala, ačkoliv byla doopravdy nadaná, v tanečních inscenacích podřadné a nenápadné role.

Nakonec se ale i přes všechny útrapy stala první Afroameričankou, která získala historicky první post hlavní baletky v uznávaném souboru Amerického baletního divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám