Hlavní obsah

Aby opálení co nejdéle vydrželo

Novinky, Dana Sokolová

Není pochyb o tom, že zdravě opálená pokožka ženám sluší a dodává jim na atraktivitě. Udržet si přirozeně bronzovou pokožku dlouhodobě, ale není nic snadného. Bez komplexní péče se to neobejde.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé opálení není ani spálená, ani příliš tmavá pokožka.

Článek

V první řadě je nutné pleť neustále hydratovat, a to jak z venku, tak zevnitř, přičemž správná hydratace nesouvisí jen s tím, kolik vody vypijeme, a jestli používáme hydratační kosmetiku, ale také s tím, jak je pokožka schopná vodu udržet.

„Schopnost pokožky zadržovat vodu ovlivňuje jak pití vody, tak péče o pokožku. ”Vnější hydrolipidová vrstva pokožky obsahuje pouze 10 % vody, ale chrání její spodní vrstvy před nadměrným vysušováním či negativním působením vnějších vlivů. Hlubší vrstvy pokožky jsou na vodu daleko bohatší (škára obsahuje okolo 72 % vody). Jakmile se však tyto zásoby sníží, ve všech vrstvách pokožky dochází ke změnám, které na povrchu pozorujeme jako první příznaky vysušování, blednutí a stárnutí,” vysvětluje primářka MUDr. Ivana Krajsová.

Pokud není pokožka dostatečně hydratovaná, tvoří se na ní malé šupinky, které se odlupují, a čím rychleji dochází k jejímu vysušování, tím rychleji se ztrácí opálení. Tělo je tedy dobré mazat i několikrát denně (ráno, večer a ideálně ještě před spaním).

Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství olejů, krémů i mlék vhodných k udržení bronzu. Někteří odborníci doporučují krémy s výtažky z vlašských ořechů, které podporují hnědnutí, jiní zase oleje s rakytníkem, nicméně velmi podobnou službu splní většina hydratačních přípravků.

Foto: archív

Péče o tělo

Nebojte se peelingu

Jemný peeling pokožky je vhodný před začátkem samotné péče. Odstraní zbytky staré odumřelé kůže a usnadní tak vstřebávání právě hydratačních a jiných speciálních krémů. Opálení tak bude viditelnější a vzhled pokožky dokonalejší.

Peeling je dobré nanést dvakrát do týdne. Po samotné aplikaci musí okamžitě navazovat ošetřující péče v podobě jemných hydratačních přípravků.

Foto: Archív firem

Peeling

Betakaroten a další vitamíny

Několik vědeckých výzkumů potvrdilo, že pro krásnou barvu pleti dnes již není zapotřebí tolik slunečních paprsků jako správná výživa.

„Světlá kůže vypadá zdravěji a zároveň má tmavší a přitažlivější odstín, pokud se její majitel nevyhýbá dostatku cukrových melounů, meruněk, paprik, mrkve či špenátu. Všechny tyhle plody a listy obsahují totiž obrovské množství vitamínů, jejich prekurzorů, barviv a dalších bioaktivních látek, které kůži posilují, omlazují a barví do přitažlivě zlatavého odstínu,” vysvětluje doktor Ian Stephen z Bristolu.

Klíčovou roli přitom hrají známé karoteny, jichž je na šest set různých druhů.

Jako doplňky stravy tak někteří lékaři doporučují provitamín A a E a pak také dietu bohatou na vitamíny a pravidelný pitný režim obohacený o proteinové koktejly.

Tónovací krémy

Opálenou pokožku lze podpořit i tónovacími krémy či tělovým make-upem. Mají krycí schopnosti, čímž pokožku chrání před negativními vlivy a opalování také prodlužují. Důležité je ale pečlivé roztírání - tak aby na pokožce nevznikly světlejší a tmavší skvrny.

Foto: Archív firem

Tónovací přípravky

Reklama

Související témata:

Související články

Nový „krém“ na opalování musíte vypít

Každý to zná. Než se člověk může rozvalit na pláž nebo lehátko u bazénu, musí se důkladně natřít opalovacím krémem či olejem. Ten pak mastí a lepí minimálně do...

Výběr článků

Načítám