Hlavní obsah

Káva evokuje pohodu a odpočinek

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme s ní spojeny různé rituály. Ráno nás dokáže probudit, při únavě nakopnout, díky ní se můžeme seznámit. O kom je řeč? O kávě přece. Právě s ní mají lidé obecně spojené mnohé příjemné chvíle.

Foto: Profimedia.cz

Pití kávy může být rituál i slast.

Článek

Káva je pro mnohé z nás nedílnou součástí dne. Zlákat nás může už svou vůní, která nám evokuje pohodu a odpočinek. A je příjemné vypít si kávu v milé společnosti. S tím souvisí i fakt, že alespoň občas při setkání s přáteli kávu pije naprostá většina Čechů (93 %) a Slováků (91 %). A přibližně osmdesát procent lidí považuje pití kávy za společenský rituál.

Za zajímavost určitě stojí, že lidé si kávu nejraději vypijí doma. Nikoli v restauracích, kavárnách či jinde. Silně spojenou s domovem má kávu 67 % Čechů a 71 % Slováků. Uvedl to výzkum Stem/Mark pro značku Nescafé v Česku a Slovensku mezi 1187 respondenty od 15 do 60 let.

Dobrá káva udělá radost 88 % Čechů a 87 % Slováků. Navíc pro více než čtvrtinu Slováků znamená káva i dodání energie a potřebné (zejména ranní) „nakopnutí“. Ženy berou pití kávy jako svou chvilku, kterou se odmění a užijí si ji samy pro sebe.

Asi čtvrtina dotázaných vypije více než 20 šálků týdně. A určitě není od věci informace, že čím jsme starší, tím víc kávy vypijeme. V Česku ji pije 44 % lidí ve věku 15–29 let, 68 % ve věku 30–44 let a 80 % ve věku 45–59 let.

Káva a zdraví

Káva je tedy obecně oblíbeným nápojem, na který jsou ale protichůdné názory. Na jednu stranu je považována za zdravotní hrozbu, často ale díky antioxidantům, které obsahuje, našemu tělu pomáhá. Mimo jiné prý také pomáhá zvyšovat výkonnost mozkových funkcí. Samozřejmě když se pije s mírou. Nadměrná konzumace uškodit může. Ti, kteří pijí přiměřené množství kávy (jeden až tři šálky denně), mají daleko nižší výskyt cévních mozkových příhod než její odpůrci.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Dále také jeden až pět šálků kávy může snížit riziko Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a demence. Pomáhá prý také v boji s diabetem typu B. A podle některých výzkumů pití kávy snižuje riziko některých druhů rakoviny. Riziko nádorového onemocnění jater je dokonce při konzumaci tří šálků kávy denně o padesát procent nižší. A nejúčinnější je v prevenci hepatocelulárního karcinomu, který patří k nejčastějším typům rakoviny jater.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám