Hlavní obsah

Topmodelka Linda Vojtová: Na modelce je pořád něco špatně

Právo, Zuzana Musálková

O topmodelce Lindě Vojtové se v českých médiích včetně bulváru často nedočtete. Patří do velmi úzké skupiny dívek, které odjely za kariérou do zahraničí a uspěly. Devětadvacetiletá blond kráska žije už víc než deset let v New Yorku, kde kromě focení často sedí i u zlatnického stolu.

Foto: archív Mattoni

Začátkem roku sice Linda přiletěla do Česka natočit reklamu na minerální vodu, jinak sem ale jezdí převážně soukromě.

Článek

I když do Česka jezdí pravidelně za rodinou, pracovní povinnosti ji tu čekají jen velmi zřídka. Letošní rok je však výjimkou - na jeho začátku tu točila reklamu, v současné chvíli se do Prahy vrací kvůli natáčení skladeb svého dědečka Vadima Petrova.

„Ráda bych, aby dědečkovu hudbu znali i v zahraničí,“ říká Linda s tím, že snad každý zná hudební doprovod kresleného seriálu o Krtečkovi nebo Broučků. „Dělám projektu produkci. S dědečkem je hodně hezká spolupráce, nechává mi volnou ruku.”

Foto: ČTK

Rodačka z Prahy se na světových molech pohybuje už dlouho. Tady je na milánském týdnu módy roku 2002.

Vnučka Vadima Petrova má v modelingovém světě přezdívku Baby Gisele - protože je až nápadně podobná jedné z nejznámějších současných topmodelek Gisele Bündchenové.

Ve Státech spolupracuje například se značkou spodního prádla Victoria’s Secret, známá je i z kampaní slavného návrháře Jimmyho Choo nebo značky vlasové kosmetiky Pantene.

Skandály se v zahraničí nenosí

Přesto - neláká ji vrátit se a pracovat doma? „Při natáčení reklamy pro Mattonku jsem přemýšlela nad tím, jaká jiná práce s jinou společností by tu pro mě byla, a vlastně jsem na žádnou nepřišla,“ odpovídá modelka.

„Navíc jsem vlastně nikdy nechtěla být slavná v Česku,“ dodává Linda, která už jako patnáctiletá Pražačka vyhrála soutěž Elite Model Look a díky tomu odjela hned o rok později do Paříže, aby tam zkusila s mnoha jinými dívkami uspět. Za velmi krátkou dobu si ji vybrali do kampaně Miss Sixty. „Od toho se pak už odvíjela moje kariéra.“

Postupem času pracovala i v jiných evropských metropolích. Fungovat jako modelka v Miláně, Paříži nebo New Yorku je prý ale něco zcela jiného než prosadit se a zůstat na vrcholu u nás.

„Trh v Česku je víc komerční a hodně malý. Holky se tu rvou o zakázky a rivalita je, myslím, i docela vidět. Některým se podaří zviditelnit i tím, že udělají velký skandál,“ myslí si Linda, která by tuhle strategii pro rozjezd úspěšné kariéry v zahraničí rozhodně nedoporučovala.

„Tisková publicita je prostě dobrá a špatná. Jedno období, kdy jsem pracovala v Miláně, jsem měla hodně kamarádů a chodila pořád na párty. Druhý den si mě vždycky zavolali z agentury, která mě zastupovala, a říkali mi: Nemůžeš chodit večer ven, protože tě uvidí klienti a budou vědět, že přijdeš druhý den na focení nevyspalá. Já na to odpovídala: Když mě tam uvidí, tak jsou sami večer venku. Moc jsem to tenkrát nechápala,“ předestírá modelka jednu ze zkušeností z patnáctileté kariéry.

Foto: ČTK

Česká modelka (vlevo) se na molu objevila i s kráskou, ke které ji připodobňují - s Gisele Bündchenovou (na snímku uprostřed). Vpravo Amber Vallettaová. Předvádějí modely Johna Galliana.

„Kromě Kate Mossové, která má někde šílené drogové fotky, je to hlavně o práci. Já jsem sama žádný takový skandál nikdy neměla.“

Nutno dodat, že Linda žije v New Yorku s přítelem. Zadaná je už devět let a i svatba už je na obzoru, protože ji Jamison Ernest, rodilý Newyorčan, který má vlastní značku oblečení a také pracuje v hudebním byznysu, nedávno na výročí jejich seznámení požádal o ruku.

Na modelce je pořád něco špatně

Co je tedy podle topmodelky třeba umět a udělat pro práci v první lize?

„V téhle branži nejste pořád úplně nahoře, někdy jde vaše kariéra i dolů. Jedno období jsem například už nefotila pro tak prestižní časopisy, ale pak se to zase vrátilo.“ Linda je samozřejmě jednou z těch, které se mohou pochlubit titulkou v časopisu Vogue.

Stačí se jednou špatně vyspat nebo nepřijít na dohodnutý termín zakázky a okamžitě vás nahradí.

Jako modelka se musí stále učit správně vystupovat - to je nezbytnost. „Tak poslední tři roky jsou opravdu populární reality show a firmy čím dál víc chtějí, aby tvář značky byla zároveň i mluvčí - spokesperson. Aby uměla vystupovat a reprezentovat značku.“ Proto se v reklamních kampaních často objevují herečky. Pak je také prý velmi důležitá psychická odolnost. „Na modelce je pořád něco špatně.“

Ovšem Baby Gisele si dnes už může dovolit téměř nechodit na castingy. „Je to tím, že znám všechny lidi, se kterými pracuji. Všechny fotografy a vizážisty. Řekla bych, že některé vztahy jsou až rodinné. Výjimkou jsou jen reklamy na vlasové produkty. „Tam vám kontrolují kvalitu vlasů a podobně.“

Přestože Linda fotila pro Victoria’s Secret fotografie, na přehlídkách, které jsou samy o sobě pojmem, ještě nepředváděla.

Foto: archív Mattoni

S rodilým Newyorčanem Jamisonem Ernestem se Linda nedávno zasnoubila.

„To je pořád ještě takový můj goal (cíl - pozn. red.),“ prozrazuje anglickým slovíčkem, že polovinu svého života tráví mimo Česko. Přízvuk i intonaci má ale v češtině stále dokonalé.

Modeling se změnil

„Svět modelingu se od doby, co jsem začínala, hodně změnil. A upřímně myslím, že pro dnešní začínající holky je to těžší než tenkrát pro nás. My jsme měly agenturu, která se o nás starala,“ vzpomíná Linda.

„S tím, jak se svět díky internetu zrychlil, si může klient zabukovat modelku třeba z Ruska a ta druhý den přiletí.“ Kariéra dívky, která má vše potřebné k tomu, aby uspěla ve světě krásy a módy, může podle ní opravdu rychle skončit. „Stačí se jednou špatně vyspat nebo nepřijít na dohodnutý termín zakázky a okamžitě vás nahradí.“

V New Yorku byste musela být Beyoncé nebo Kim Kardashian, aby si vás někdo všiml.

Linda ještě dodává, že v době jejích začátků se o ni její agentura starala daleko lépe, než jak se agentury starají o své dívky dnes.

I když toho Linda během své kariéry stihla opravdu hodně a její tvář je známá, prozrazuje, že autogramy moc nepodepisuje.

Foto: ČTK

Linda v šatech od ikonické návrhářky Vivienne Westwoodové.

„U nás lidi znají třeba moje jméno, ale nespojí si ho s obličejem. V New Yorku je normální, že se kolem vás pohybují lidi ze šoubyznysu. Nedávno jsem seděla v restauraci a vedle u stolu byla Sarah Jessica Parkerová. Nikdo si jí v podstatě nevšímal. Musely byste být Beyoncé nebo v dnešní době Kim Kardashian, aby to bylo jinak.“

Hvězda seriálu Sex ve městě Sarah Jessica Parkerová v jednom z dílů prohlásila, že člověk musí žít v New Yorku deset let, aby se stal místním. Jak je to s Lindou? „Mám ráda, jak mě město přijímá, je to můj domov, ale taky jsem stoprocentní Češka a to se nikdy nezmění.“

Zlatnická budoucnost

S přítelem bydlí v rodinné čtvrti, kousek od známé Soho. Nad obligátní otázkou, kterou dostávají ženy kolem třicítky - co založení rodiny - se štíhlá kráska s alabastrovou pletí pousměje. „Zatím se na miminko ještě úplně necítím. Moje rodina mě nijak netlačí, ale rodina přítele už je připravená.“

Modelka ještě podotýká, že má teď u sebe v New Yorku maminku. „Takže bych to, myslím, i zvládla.“ Ale preferovala by spíš českou výchovu než tu, které se dostává dětem ve Státech.

Foto: ČTK

Rodina je pro Lindu nesmírně důležitá. Na snímku s maminkou a dědečkem Vadimem Petrovem.

„Navíc bych nechtěla mít typ výchovy, kdy je dítě celé dny jenom s chůvou.“ Zatím si nachází čas alespoň pro svůj nezvyklý koníček. I když fotí a točí všude na světě, díky nepravidelnému režimu má pracovní tak tři dny v týdnu. „Jinak cvičím nebo vyrábím šperky.“

Modelka podle vlastních slov po svém dědečkovi skladateli sice hudební nadání nepodědila, ale zhlédla se v designu a užitém umění a svou příští kariéru vidí ve šperkařství. „Do modelingového důchodu se ještě nechystám,“ tvrdí, nicméně ve šperkařské škole tráví opravdu hodně času.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám