Hlavní obsah

Když adopce panenek pomáhají zachránit dětské životy

Právo, Eva Müllerová

Když Karel Gott slíbil, že na nejbližší benefiční aukci UNICEF dodá vlastnoručně zhotovenou panenku, Pavla Gomba, ředitelka české sekce této bohulibé organizace, zajásala. Výtvory známých osobností se totiž dobře prodávají. Jenže to mělo háček.

Foto: archiv UNICEF ČR

Třináctiletý Kristián z africké Rwandy (v bílém) se své vlastní panenky nemohl nabažit. Jen se mu muselo vysvětlit, proč má tu teplou šálu a huňatý svetr.

Článek

„Karel Gott právě odjížděl na turné a dražba byla už za dva dny. Mistr chtěl slovo dodržet, a tak řekl, že když zajistíme tělíčko, on vyzdobí hlavu. Kde je ale vzít, když já šití moc nedám. Bylo tedy nutné svolat rodinné rezervy. Přes noc jsme s mamkou panenku vyrobily, další den pan Gott dokončil a následující večer už o ni vedli dražitelé lítý boj,“ objasňuje Pavla Gomba.

Symbol dětství i naděje

Paní Pavla panenky pro UNICEF sama nevyrábí. Jak říká, než přidat nepovedenou, to raději nějakou vydraží. Však už jich má ve své sbírce kolem osmdesáti. Ale nepadá tam na ně prach, spoustu jich rozdá dětem na svých misích v rozvojových zemích. Její panenky tak splní hned dvojí účel, zajistí peníze na očkovací látky a udělají mrňousům radost.

Vzpomíná, jak jich pár přinesla do Centra pro děti ulice, které UNICEF podporuje v Kigali, hlavním městě Rwandy. Chodí tam hlavně kluci ve věku šest až 15 let. Dostanou najíst, mohou se v bezpečí vyspat, případně chodit do školy.

Foto: František Petrák

„Ty děti jsou hodně zvláštní, zažily strašně moc zlého a těžko se přizpůsobují řádům. Proto mě zaskočilo, když třináctiletý Kristián jednu popadl a už ji nedal z ruky. Nikdy neměl nic svého, a tak se tenhle na první pohled pořádný drsňák do vlastní panenky hned zamiloval.“

Ale také ona sama je od dětí dostává. Mezi nejkurióznější patřil výtvor děvčátek z chudičké vesnice v Mali. Svou panenku vyrobily z rostliny podobné makovici a její stěžejní znak tvořila velká ňadra z půlek kokosů.

Když se dobro řetězí

Pro UNICEF šijí školáci, senioři, maminky na mateřské dovolené. Dokonce i vězenkyně jako součást výchovné terapie, takže některé panenky zdobí pruhovaný vězeňský mundúr. A jen mimochodem, právě ty se velmi dobře prodávají.

Velký zájem je o výtvory z rukou známých osobností, nabízené v rámci projektu Adoptuj panenku a zachráníš život dítěte. Na VIP aukcích přinášejí na konto UNICEF velmi slušné částky.

Objevují se mezi nimi i značně kuriózní dílka, třeba od Michala Viewegha, kdy spisovatel napsal malý příběh ve tvaru panenky. Mezi nejkrásnější patřily křehké siluety ze skládaného skla architektky Evy Jiřičné. Však se také vydražily za 70 000 korun.

Foto: František Petrák

Od r. 2002, kdy projekt Panenka v ČR začal, jich lidé vyrobili 30 tisíc. Prodejem se získalo 18 968 314 Kč, za něž mohlo být v nejchudších zemích navakcinováno 31 613 dětí. UNICEF je nabízí za 600 Kč, jež odpovídají nákladům na očkování jednoho z nich.

Finanční rekord ale držela deset let panenka Heidi Janků. Při aukci se o ni přetahovali dva dražitelé. Když nabídka dosáhla 35 tisíc, jeden z nich se zasekl a náhle vystřelil - dám 150 tisíc, když mi paní Heidi tady z placu, hned a bez přípravy zazpívá.

Zpěvačka bez váhání naběhla k dražitelskému pultu a bezchybně vystřihla jeden ze svých hitů. Benefiční dražby děl VIP vynesly 6 768 100 korun. Zatím nejvýš dosáhla panenka z hedvábného taftu od Liběny Rochové se šperky návrháře Roberta Coina. Na účet UNICEF za ni dorazilo 200 000 korun.

A jakže to vlastně bylo s jednou hypotékou, zeptali jsme se na závěr paní Gomby:

„Na aukci ve Zlíně mě okamžitě lapla romantická panenka v růžových svatebních šatech z dílny Liběny Rochové. Zájemců se objevilo hodně, nakonec však bylo moje slovo přece jen poslední - přišlo ovšem na 12 tisíc korun. Hypotéku jsem si brát sice nemusela, ale bez splátkového kalendáře se to neobešlo,“ rozesmála se ředitelka UNICEF ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám