Hlavní obsah

Odstranění tetování je možné, ale rozhodně ne jednoduché

Novinky, Dana Sokolová

Tetování je tak staré jako lidstvo samo. Pokud k němu lidé přistupují s patřičným rozmyslem a nadčasovostí, pak bývají s touto ozdobou těla obvykle spokojeni do konce života. Problém nastává v okamžicích zbrklého rozhodnutí, ať už z důvodu přemíry alkoholu, hecování s kamarády, či z jakéhokoliv emocionálního rozpoložení. Počáteční nadšení zde dost často nahradí zklamání a touha po odstranění tetování.

Foto: Profimedia.cz

K odstranění tetování se používají tzv. pigmentově specifické lasery s ultrakrátkým pulzem.

Článek

V dnešní době není problém tetování odstranit, nicméně každý by měl vědět, že se jedná o dost problematický, časově i finančně náročný zákrok, kde není nikdy výsledek zcela jistý.

„Úspěšnost závisí na složení aplikovaného barviva a hloubce uložení. Obecně se lépe odstraňují tetováže traumatické (kdy se pigment dostane do kůže při poranění) a amatérské provedené černou barvou než profesionální vícebarevné tetováže,“ vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

Speciální lasery

K odstranění tetování se používají tzv. pigmentově specifické lasery s ultrakrátkým pulzem, které pigment rozmělní na mikročástečky. Ty jsou z kůže postupně odstraňovány imunitním systémem, čímž dochází k postupnému vyblednutí tetováže.

Dost často se v ošetření kombinuje několik typů laserů. Patří mezi ně nejčastěji Q-switched alexandritový či rubínový YAG Q-Plus. Uplatňují se ale také lasery vaporizační, které odpařují povrchové vrstvy kůže – např. erbový či CO2 laser.

„Nejlépe lze odstraňovat černou barvu a tmavomodrou barvu, hůře pak odstíny zelené. U barev, jako je žlutá a červená, se povětšinou musí použít brusný erbiový laser,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Helena Reisingerová z kliniky Mediestetik.

Nutné opakování zákroků

Odstraňování se většinou provádí v opakovaných sezeních, velmi záleží na barevnosti tetování a typu použitých pigmentů. Většinou se jedná o dva až čtyři zákroky, přičemž starší tetování se obvykle odstraňuje snáze než nově zhotovené. Mezi jednotlivými zákroky je pak nutné dodržet šestitýdenní pauzu.

Ačkoliv lze odstranit tetování i zcela bez jizev, vždy existuje možnost nekompletního odstranění či jizvení, a to především při používání brusného laseru. Velkou roli zde sehrává, zda je kůže před zákrokem zdravá a v pořádku, a pak také dostatečná ochrana oblasti před slunečními paprsky po laserové aplikaci. „Měly by se minimálně rok na místo aplikovat přípravky s nejvyššími faktory proti UV záření,” dodává MUDr. Gréta Wohlová.

Při volbě tetování je tedy vždy nutné zvážit, zda se s ním jedinec ztotožní i za pár let. Zároveň je dobré brát ohled i na ten fakt, že kůže přirozeně stárne a povoluje se. Tudíž po letech hrozí, že se tetování nejen vyšisuje na slunci, ale může změnit i tvar. Obecně platí, že se titěrné a komplikované detaily časem rozpíjejí, jednodušší vzory vypadají dlouhodobě lépe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám