Hlavní obsah

Helen Huntová: Věděla jsem, že nejsem ani moc sexy, ani žádná oslňující kráska

Právo, Jana Rovenská

I když populární americká herečka Helen Huntová ještě loni dostala další oscarovou nominaci za mysteriózní drama Sezení, svou tvůrčí budoucnost vidí především v režii a v produkování filmů.

Foto: Profimedia.cz

V romantické komedii Lepší už to nebude s legendárním Jackem Nicholsonem. Oba herci byli za své výkony odměněni Oscarem.

Článek

Po úspěšné romantické komedii Konečně spolu s Colinem Firthem (2007) založila produkční společnost. V roce 2012 režírovala několik epizod seriálu Californication s Davidem Duchovnym a loni pár dílů pikantního seriálu ABC Revenge (Pomsta). „Jsem jeho fanynkou už několik let a sedět v režisérské židli mě baví stále víc. Vždyť s režií koketuji už od roku 1992, kdy jsem ještě byla hvězdou seriálu Jsem do tebe blázen,“ směje se sympatická rodačka z města andělů.

Nesplňovala kritéria hollywoodské hvězdy

Byl to právě tento seriál, díky kterému si Helen po dvaceti letech u filmu všimli v Hollywoodu. Dcera režiséra a umělecké fotografky si svou cestu k výšinám musela tvrdě odpracovat, i když se s talentem od boha bezesporu narodila. Režiséři ji dlouho odmítali, protože neodpovídala jejich představám hollywoodské hvězdy.

Foto: Profimedia.cz

Helen Huntová v dramatu Decoding Annie Parker (2013).

„Věděla jsem, že nejsem ani moc sexy, ani žádná oslňující kráska, že vypadám jako obyčejné děvče od vedle, a tak jsem se z toho snažila vytěžit co nejvíc.“ O tom, že se jí to podařilo, svědčí dnes víc než 60 rolí ve filmu, televizi i v divadle a desítky ocenění včetně Oscara. I přesto, že o ní v novinách napsali, že „je jí vidět každé žebro, chodí jako kachna, má křivý nos a příliš úzké rty“, ji americký magazín People opakovaně zařazoval mezi padesátku nejkrásnějších lidí na světě.

Šťastná povaha

Každý, kdo ji blíže pozná, totiž tvrdí, že Helen Huntová má nepřekonatelné osobní kouzlo. Získává si lidi nejen svým hereckým uměním, ale i svým chováním a životem bez skandálů. Její oblíbenost pramení i z její šťastné povahy.

„Abych řekla pravdu, nemám žádné drahé chutě. Jsem dnes stejně šťastná, když sedím na pláži, na kterou mohu přijet přepychovým bentleyem se stahovací střechou, jako jsem byla před deseti lety, kdy jsem k moři chodila pěšky.“

Herečkou chtěla být od šesti let. Svou první roli v americkém westernu Průkopnice (1973) si však v devíti letech musela stejně jako ostatní vyhrát v konkurzu. Velký úspěch pak přišel až se zmíněným seriálem Jsem do tebe blázen, oceněným řadou cen. Teprve potom se přihlásil Hollywood. A hned první thriller Twister (1996), kde hrála vědeckou pracovnici Jo, která zkoumá ničící tornáda a současně řeší osobní citovou krizi, ji rázem proslavil.

Role Helen dokonale sedla, protože, jak sama říká, Jo je jí ve skutečnosti velmi podobná: vytrvalá a cílevědomá. Rok nato už za číšnici Carol v Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem získala ocenění nejvyšší.

Režisérku Helen herci dobře znají

Až s Oscarem přišla doba, kdy jí začali role, o které dříve musela žebrat, nabízet. Na začátku roku 2000 zazářila v romantických dramatech a komediích po boku hollywoodských es, jako jsou Richard Gere, Kevin Spacey, Mel Gibson, Tom Hanks a posléze i Woody Allen.

Víte, že…

Prvního manžela, herce Hanka Azariu, poznala při natáčení seriálu Jsem do tebe blázen. Vzali se v červenci roku 1999, rok nato požádala Helen o rozvod. Od roku 2001 žije s režisérem Matthewem Carnahanem. Až s ním se jí splnil sen. Své jediné dítě, dnes desetiletou dceru Makenu Lei, porodila, jak sama říká, za pět minut dvanáct, ve svých devětatřiceti letech.

Proč ji tedy láká režie? „Mně už dnes ke štěstí stačí natočit jeden film za rok. Režie je pro mě po tolika letech zajímavější a tím, že jsem v showbyznysu tak dlouho, mám ohromnou výhodu. Herci mě dobře znají, a tak pro svůj film dostanu, věřím, každého kolegu,“ říká sebejistě padesátiletá Helen Huntová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám