Hlavní obsah

Chřest na český stůl patří odpradávna

Novinky, Dana Sokolová

Český chřest patřil mezi nejoblíbenější pochoutky v Evropě. Pochutnávali si na něm pánové z císařských dvorů ve Vídni, v Německu, ale i v Římě. Bohužel v období reálného socialismu bylo pěstování na našem území téměř zastaveno. Tato lahůdka byla totiž považována za jídlo bohatých, což se po politické stránce nehodilo.

Foto: Profimedia.cz

Chřest řadíme mezi vytrvalé byliny.

Článek

V devadesátých letech minulého století u nás chřest začali opět pěstovat Holanďané, kteří patří k jeho největším světovým konzumentům. Paradoxně tak u nás naši tradici obnovili cizinci, kteří ale veškerou produkci chřestu vyváželi několik let do zahraničí, odkud se k nám naopak vracel chřest horší kvality.

Dnes už je tomu naštěstí jinak. Náš vyhlášený chřest se opět ve velkém pěstuje na Mělnicku, kde mu vyhovuje klima i specifické lehké písčité půdy a farmáři jej dodávají i na náš trh.

Rostlina známá jako afrodiziakum

Chřest řadíme mezi vytrvalé byliny. Ve světě je registrováno kolem 300 druhů. Kromě své výtečné chuti je tato rostlina považována za výtečné afrodiziakum. Nejenže zvyšuje libido, ale zlepšuje mužskou i ženskou plodnost. Zároveň harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti.

Z lékařského hlediska je chřest doporučován z důvodu schopnosti snižovat hladinu cholesterolu, úpravy krevního tlaku a zlepšení látkové výměny. Pomáhá také udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu. Zároveň upravuje hladinu cukru v krvi a má velmi příznivý vliv  na funkci ledvin, močového měchýře, močových cest, ale i na prostatu.

Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. V neposlední řadě brání zadržování vody v těle a zmírňuje tvorbu křečových žil.

Jak poznat čerstvý chřest

„Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Navíc se nedá ohnout, praskne. Další známkou čerstvosti je i to, že čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete, a příjemně voní,” vysvětluje Jan Charvát z Českýchřest.cz.

„Nákup byste si měli rozmyslet, pokud je chřest gumový, svraštělý a výrazně okoralý v řezu či pokud je prodáván ponořený ve vodě, což bývá známkou první pomoci, a tedy informace, že není nejčerstvější.”

Příprava chřestu

Chřest omyjeme a odlomíme nebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2–4 cm).

Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat zhruba poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.

Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů.

Ty nejlepší lahůdky na Chřestfestu

Již čtvrtým rokem probíhá v těch nejvyhlášenějších restauracích u nás Chřestfest. „Od 28. dubna do 18. května si lidé budou moci v těchto restauracích vychutnat speciální tříchodové menu plné sladkých i slaných delikates z chřestu za zvýhodněnou cenu,” láká milovníky chřestu Pavel Suchánek z Restu.cz.

Chřest zapečený s prosciuttem a parmezánem
Postup: 16–20 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 16–20 tenkých plátků sušené šunky (prosciutto, schinkenspeck, pršut…), 150 g parmezánu (nejlépe čerstvě nastrouhaného), 50–100 ml olivového oleje
Postup: Očištěný chřest vložíme, pokud možno na stojato, do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut.Po zchlazení ve studené vodě jej osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky (pokud jsou plátky příliš velké, můžeme je rozpůlit – stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔.Dno zapékací misky zastříkneme olivovým olejem, poklademe chřestem zabaleným v šunce, bohatě posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem.V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 min, až sýr lehce zezlátne. Podáváme například se salátem a toasty.
Krémová chřestová polévka
Suroviny: 10–12 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená, 1 lžíce másla na zahuštění, 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího, sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění, muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu
Postup: Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut (dokud nezměkne).Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte na nahrubo, nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.
Chřestový závin s rebarborou
Suroviny: 16–20 výhonků bílého chřestu, 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené), 200 g rebarbory, mletá skořice, 100 g vanilkového cukru, hrst loupaných a rozpůlených mandlí, 10 g másla, 1 vejce
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu, ve kterém vynecháme sůl. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce, odřízneme špičky tak, aby nám zbyly stejně dlouhé a stejně široké výhonky, a rovnoměrně jej rozložíme na rozválené listové těsto.Posypeme mletou skořicí a vanilkovým cukrem – asi 50 g. Rebarboru nakrájenou na asi 3 mm silné kousky lehce orestujeme na másle, posypeme 50 g vanilkového cukru, necháme zkaramelizovat a vychladnout. Po vychladnutí rozprostřeme na chřest.Zabalíme závin, poklademe rozpůlenými mandlemi a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 ºC cca 25–30 minut – do zlatova.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
Suroviny: 10–12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300 g, 2 hrsti listového špenátu (cca 50 g), 200 g dobré šunky (např. Pražská), 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce. Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.Na koláč rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 ºC cca 45–50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám