Hlavní obsah

Eva Greenová: Jsem velice vybíravá a náročná

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mám temné stránky, ostatně stejně jako všichni. Jako herečka se ale v tajemných, narušených a zlých rolích přímo vyžívám. Proto jsem s rolí kruté velitelky perské armády Artemisii neváhala,“ prozrazuje známá hollywoodská hvězda o filmu 300: Vzestup říše, pokračování ságy podle komiksového románu Xerxes.

Foto: WarnerBros.

V pokračování epické ságy podle nového komiksového románu Xerxes Franka Millera 300: Vzestup říše jako Artemisia, drsná velitelka perského loďstva.

Článek

„Kdybych ji měla porovnat s minulými rolemi, strhující Artemisia se jim zcela vymyká. Je tvrdá jako ocel, neústupná, rázná, bojuje stejně jako muž. Žádná přítelkyně či milenka, ale chladnokrevný padouch, poháněný touhou po pomstě. Je to démon smrti,“ charakterizuje historickou postavu zkušená herečka.

A tak ačkoliv po vzoru předchozího filmu 300: Bitva u Thermopyl (2007) měl být hlavním hrdinou ságy další mocný muž, vše nasvědčuje tomu, že Eva ukradla celý film pro sebe.

Foto: Profimedia.cz

Eva Greenová

Ne nadarmo se také traduje, že kdo jednou Evu viděl hrát, ten na tuto svůdnou nestandardní krásku už nezapomene. Od svého prvního filmu Snílci hrála řadu respekt vzbuzujících impozantních žen – od Sybilly, královny Jeruzaléma v Království nebeském, přes Vesper, která se nebojí postavit agentu Bondovi, po pomstychtivou čarodějnici v kultovních Temných stínech.

Foto: Profimedia.cz

V Casinu Royale v roli Vesper se do ní zamiloval i otrlý agent 007 v podání Daniela Craiga.

Eva představuje ženy, které se naprosto vyrovnají svým mužským protějškům. Jako Artemisia si to s athénským generálem Themistoklesem navíc rozdá i ve válečné řeži.

Pro Evu byl Vzestup říše velkou výzvou. Po řadě seriózních snímků, které se odehrávaly, jak říká, především v její hlavě, to byl její první akční film. Artemisia pak byla pro Evu postavou, kterou ve filmu léta hledá.

„Mým snem bylo zahrát si zápornou akční hrdinku. Konečně to nebyla zhrzená milenka nebo nudná přítelkyně. Brutální Artemisia má poslání a nic nedělá napůl, navíc je odhodlaná zemřít. Říká: Až přijde smrt, budu připravena. Proto jsem si ji zahrála opravdu s chutí. Bavilo mě bojovat do umdlení, lahodil mi zvuk praskajícího brnění…“

Upoutávka na film 300: Vzestup říšeVideo: Warner Bros. CZ

Pro roli musela Eva absolvovat stejně náročný trénink, jakým prošli muži. Zatím přitom na své fyzičce nemusela nikdy moc pracovat. „Kromě jízdy na koni pro Království nebeské jsem podstoupila jedině trénink pod vodou při natáčení Casina Royal, kde se jako Vesper topím ve výtahu.”

„Tady to ale bylo úplně jiné. Celé tři měsíce jsem trénovala se skupinou kaskadérů čtyři hodiny denně, pak jsem se dlouhé hodiny učila ohánět dvěma obrovskými meči. Dodávalo mi to ale kuráž. Byla jsem sice pořád samá modřina, přesto byl pro mě trénink osvobozující,“ svěřuje se třiatřicetiletá Pařížanka.

Od roku 2003, kdy se představila v erotickém thrilleru Snílci, natočila zatím třináct filmů a jeden seriál. Prohlašuje o sobě, že je francouzsky líná a mohla by pracovat daleko víc, vzápětí ale tuto vlastnost omlouvá.

Foto: Profimedia.cz

V erotickém thrilleru Snílci (2003) s Francouzem Louisem Garrelem a Američanem Michaelem Pittem

„Jsem totiž velice vybíravá a náročná. Strašně ráda se zamilovávám do všeho, co dělám, platí to i o filmu. Musím se pro něj nadchnout, ještě než podepíšu smlouvu. Možná právě proto nepracuji tolik, kolik bych mohla. Musím být postavou naprosto unesena, musím mít ráda i režiséra. Miluji černý humor i velice silnou love story a teď nově akční válečné drama,“ vypočítává. Letos se ale Eva, která se nejlépe cítí v evropských filmech, překonala i co se Hollywoodu týče.

Vedle Vzestupu říše se představí v pokračování amerického kultovního thrilleru Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí. Zahraje si v něm se známými esy – svým oblíbencem Mickeym Rourkem, Jessikou Albou, Brucem Willisem a Lady Gaga.

Miluji černý humor i velice silnou love story a teď nově akční válečné drama.

K tomu přidala francouzské drama White Bird in a Blizzard – Bílý pták ve sněhové bouři a dánský western The Salvation (Spasení). A ve svém druhém bydlišti v Londýně právě dokončuje americko-britský hororový seriál Penny Dreadful s Joshem Hartnettem a Timothym Daltonem a čeká na další dobrý kontroverzní scénář.

O ten se jistě v budoucnu bát nemusí, protože o herecké schopnosti dcery švédského dentisty Waltera Greena a francouzské herečky z Alžíru Marlene Jobertové projevuje zájem stále více režisérů. Velkou výhodou Evy, která podědila talent i po své tetě, švédské herečce Marice Greenové, je znalost jazyků. Odmalička vyrůstala v dvojjazyčném prostředí a v rodné Paříži, než šla studovat drama, chodila do americké školy.

Foto: Profimedia.cz

V roli pomstychtivé čarodějnice Angelique Bouchardové s Johnnym Deppem v hororové fantasy Temné stíny (2012)

Ovšem jak je její filmová produkce bohatá, tak je, zdá se, chudý její milostný život. Podle dostupných zdrojů měla Eva zatím jen jednu lásku, novozélandského herce Martona Csokase, kterého poznala v roce 2004 při natáčení Království nebeského. S ním se ale v roce 2009 rozešla a od té doby žije v Londýně sama a jen vtipkuje o tom, že jejím manželem je milovaný čtyřnohý přítel – border teriér Griffin.

Víte, že…

Eva patří mezi nejlépe placené herečky. Její jmění se odhaduje na 185 miliónů dolarů. Svůj majetek má jako dobrá podnikatelka dobře uložený v akciích, ve velkých kapitálových účastech, lukrativních obchodních smlouvách například s kosmetikou Cover Girl, je tváří parfému Christiana Diora Midnight Poison – Půlnoční jed. Zároveň v Paříži vlastní řetězec restaurací s názvem Fat Green Burger a fotbalový tým Paris Angels. Nedávno uvedla na trh vlastní značku Vodky – Pure Wondergreen, Francii a teenagery pobláznila nejprodávanějším parfémem With Love from Eva a vlastní módní řadou Eva Green Seduction. 

Jak ale říká, na ocet snad nezůstane. „Naštěstí muži v Británii mají neskutečnou představu o francouzských dívkách. Mají pro ně něco jako extra magický sexappeal, a proto pro ně lehce ztratí hlavu. Vždycky se tomu ráda zasměju. Je to jen klišé, myslet si, že všechny Francouzky se oblékají u Diora, jsou elegantní, sofistikované a sexy. Ale proč bych jim jejich iluzi brala? Ostatně i proto jsem se rozhodla žít v Londýně,“ končí s líbezným úsměvem Eva Greenová.

Reklama

Související témata:

Související články

Julia Robertsová: Už dávno nejsem Pretty Woman

„Natáčení dramatu Blízko od sebe, ale především možnost změřit si síly s Meryl Streepovou byla zkušenost, kterou herec zažije jen jednou za život. Oscarová...

Výběr článků

Načítám